A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Házi praktikák rovat

Kénes könnyfakasztó

Régen a földet művelő ember alapvető táplálékát, a szalonnát általában hagymával fogyasztotta, így könnyebben dolgozta fel szervezete a zsírt. Persze, ezt mindnyájan tudtuk eddig is. De vajon azt tudják-e, hogy a hagyma hajhullás ellen is jó, vagy hogy létezik egy fűszer, ami semlegesíti a hagymás leheletet?Téli csodaszerHideg estéken érdemes hagymateát kortyolgatni, hiszen segít a betegségek...

Tovább olvasom

Felfrissülnek a szőnyegek!

Az Otthon, édes otthon adásában is szóba került az őszi nagytakarítás, ami arra is a legjobb időszak, hogy a szőnyegeink megújuljanak. Ez az egész lakás arculatát befolyásoló textília a legtöbb családban problémás területnek számít: foltos lesz, elnyomják a bútorok, koszolódik. A tisztítására mégis nehezen szánjuk rá magunkat, pedig megéri foglalkozni vele!Bár az üzletekben...

Tovább olvasom

Ősszel a virágoskertben

A kertben, még ha a kis virágos teraszunkat nevezzük is annak, mindig van tennivaló, s ősszel ezek is megszaporodnak. A fagyok előtt, a téli hideg beköszöntéig gondoskodni kell a növényeinkről, s minél változatosabb, színesebb a kert, annál több a munka, mert a többfajta virág egyenként eltérő bánásmódot igényel.Ha elég előrelátóak és szorgalmasak vagyunk, akkor még a virágok védett helyre...

Tovább olvasom

Háztartás a maximumon - minimális energiával

Néhány évtizede még vidéken és városon egyaránt megszólták azt, aki évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel nem takarította végig a lakás utolsó szegletét is - és persze karácsony előtt szintén kijárt a nagytakarítás. Vajon megoldható ez a mai, elfoglalt házasszonyok számára is?Egy tisztítószereket gyártó cég 2015-ös felmérése szerint...

Tovább olvasom

Vegyszermentes háztartás klasszikus módszerekkel

A frissen takarított, tiszta lakás illatával, érzésével kevés dolog vetekedhet. De vajon ehhez csak az agyonreklámozott, minden baktériumot elpusztító vegyszereken át vezet az út, vagy van más, kímélőbb módszer is?A drogériákban hosszú polcsorokat töltenek meg a lakás tisztaságát szolgáló vegyi anyagok: szinte mindenre van külön szer, a por eltávolításától a vízkő,...

Tovább olvasom

A szerelem és a nyugalom gyógynövénye

A levendula az egyik legsokoldalúbb gyógy- és fűszernövényünk: nyugtató és méregtelenítő hatása mellett különleges ételek, italok is készíthetők a felhasználásával.Titkos receptekEgyiptomban illóolajokat, köztük levendulaolajat is használtak mumifikálásra, de Kleopátra füstölőként és parfümként is alkalmazta a kedvencét....

Tovább olvasom

Orvoshoz vele vagy elég a nagyi tudománya?

A nyár a gyerekek számára a kalandok, ám ezzel együtt a sérülések szezonja is. De vajon hogyan kell kezelni az apró sebesüléseket? Elég a házi ellátás, vagy rohannunk kell az orvosi rendelőbe?A kisebb vágásokat, zúzódásokat, horzsolásokat és rándulásokat otthon is elláthatjuk, ezekhez nincs szükség orvosra. A legfontosabb szabály a vérzéscsillapítás, illetve a seb tisztán...

Tovább olvasom

Hideget melegben!

Az élelmiszerek hűtése - egyrészt, hogy ne romoljanak meg, másrészt, hogy ízletesek legyenek - nagyjából az emberiséggel egyidős. Természetesen kellett ahhoz némi lelemény, hogy a forró nyárba hogyan mentsék át a télen rendelkezésre álló jeget, de elődeink Európa-szerte megoldották ezt a problémát: a télen a tavakról, folyókról kitermelt, vagy a magas hegységekből...

Tovább olvasom

A pataktól a mosógépig

Ki ne ismerné a szép szőke árvát, Iluskát, aki a kis patakban mossa a ruhát? Pedig a múltban a mosásból hiányzott minden költőiség: nagy kitartást igénylő, kemény és monoton fizikai munka volt. Manapság, az automata mosógépek kényelmes világában el sem tudjuk képzelni, hogy egykor a mosás valóságos társadalmi eseménynek számított....

Tovább olvasom

Tartósított nyár

Érdemes még egyáltalán befőzni? Megéri manapság az óriási bolti választék mellett egész délutánokat, esetleg napokat eltölteni a tűzhely mellett, hogy feltöltsük a kamrát befőttekkel, savanyúságokkal, lekvárral? És ha igen, vajon mire érdemes különösen figyelni, hogy ne menjen kárba a munkánk?Házi befőttet, savanyúságot, lekvárt vagy chutney-t készíteni nem egyszerűen...

Tovább olvasom