A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Felfrissülnek a szőnyegek!

Az Otthon, édes otthon adásában is szóba került az őszi nagytakarítás, ami arra is a legjobb időszak, hogy a szőnyegeink megújuljanak. Ez az egész lakás arculatát befolyásoló textília a legtöbb családban problémás területnek számít: foltos lesz, elnyomják a bútorok, koszolódik. A tisztítására mégis nehezen szánjuk rá magunkat, pedig megéri foglalkozni vele!

Fotó: Thinkstock

Bár az üzletekben rengeteg szőnyegtisztító várja a vásárlókat, az őszi szőnyegfrissítés idején nem árt körülnézni a természetes szerek között, hiszen így csökkenthetjük a lakásban használt vegyi anyagok mennyiségét.

Szerpróba

Az első és legfontosabb szabály, hogy bármilyen tisztítószert használunk (ez a boltban vett és a házilag készített szerekre is vonatkozik), bevetés előtt próbáljuk ki a szőnyeg egy kevésbé látható helyén, nehogy későn jöjjünk rá, hogy az anyag rosszul reagál a szerre.

A vagyonokba kerülő perzsaszőnyegek tisztításával egyébként is érdemes szakembert megbízni, ám a kevésbé értékes, „kommersz” darabok vagy a szőnyegpadló tisztává varázsolásával magunk is megpróbálkozhatunk. Ha sokáig szeretnénk megőrizni a szőnyeg szépségét, lehetőleg óvjuk az erős napsugárzástól és a kíméletlen porolástól.

Ezek gyorsan tönkretehetik, csakúgy, mint a bútorok tologatása és a görgős székek, valamint a szőnyegen súrlódó ajtó koptató hatása. Néha érdemes tisztítás után fordítva elhelyezni a szőnyeget, hogy kiegyenlítődjön a textíliát érő terhelés.

Rossz szag ellen: szódabikarbóna

Az alapvető szennyeződések, például a por vagy az állatszőr ellen általában elég az alapos porszívózás – ez már csak azért is fontos, mert a szálak között megtelepedő poratkák allergiás tüneteket is kiválthatnak az arra érzékenyeknél.

Ha fel akarjuk frissíteni a dohos szagú szőnyeget, szórjuk be alaposan szódabikarbónával (ehhez előzőleg egy-két csepp illóolajat is adhatunk), hagyjuk így egy óráig, majd porszívózzuk ki. A 4 evőkanál ledarált szappanból és fél kiló keményítőből kevert szőnyegtisztító porral is így kell eljárni: a szőnyegre szórt port fél óra állás után felporszívózhatjuk.

Ha ezt a szappanos port kevés langyos vízzel összekeverjük, folttiszításra is alkalmas lesz: egyszerűen keféljük át vele a foltot. A friss foltokat egyszerű ásványvízzel vagy szódavízzel is bespriccelhetjük, majd néhány perc múlva itatóspapírral, puha ronggyal, dörzsölés nélkül itassuk fel a vizet.

A régi, a szőnyegbe alaposan beletaposott szennyeződéseket két teáskanál mosópor, ennél valamivel több ecet és fél liter meleg víz keverékével keféljük át, a kefe mozgatásának irányát váltogatva. Érdemes vigyázni, hogy ne dörzsöljük teljes erőből a szőnyeget, nehogy még mélyebbre nyomjuk a szálak közé a szennyeződést.

Vörösborra só, gyümölcslére borotvahab

Ha a szőnyegre folt kerül, az általános tisztítószernél jobb megoldás, ha a szert és az eljárást a folt jellegének megfelelően választjuk ki. Ha sáros lesz a szőnyegünk, ne álljunk azonnal neki a takarításnak, várjuk meg, amíg a sár teljesen megszárad, majd kefés fejű porszívóval porszívózzuk át.

Ha ezután még mindig látszik belőle valami, jöhet az ásványvizes spriccelés. Ha ez nem volna elegendő, az ecet és a keményítő keveréke segíthet. Száraz ronggyal dörzsöljük bele a pasztát a szőnyegbe, és másnap porszívózzuk ki.

A vörösborfolt az egyik legmakacsabb foltféle: a legjobb, ha a keletkezése után nem sokkal tisztítani kezdjük, mikor ugyanis lilává változik (ez sajnos elég gyorsan bekövetkezik), már szinte lehetetlen kiszedni a szőnyegből. Jó megoldás, ha egy kevés fehérbort öntünk rá, majd hideg vízzel megnedvesített szivaccsal vagy ronggyal felitatjuk.

A só is beválik a borfolt ellen: alaposan szórjuk meg sóval a területet, hagyjuk megszáradni, majd porszívózzuk fel. A só, a szódabikarbóna vagy az étkezési keményítő a zsíros, olajos foltoknak is jó ellenszere. Elég néhány órán át a folton hagyni őket, majd indulhat a porszívózás.

A kávé- vagy teafoltok ellen meleg víz és ecet fele-fele arányú keverékét vethetjük be: szivaccsal vigyük fel a felületre, majd törlőkendővel itassuk fel. Az ecet és a só keveréke többféle foltot is képes feloldani – ha megszáradt, porszívóval távolítsuk el a szőnyegből. A kávéfolt felitatására a babáknak való törlőkendő is alkalmas, mivel ez a folyadékot és a szennyeződést is képes felszívni. A meleg italok foltjait a sör is kiveszi, ha egy kevéssel bedörzsöljük az érintett felületet.

Új szőnyeget ne takarítsunk!
Ha új szőnyeg kerül a házhoz, öt-hat hónapig álljunk ellen a kísértésnek, hogy kitisztítsuk! Amíg a felülete össze nem tömörödik, be nem taposódik, csak kíméletesen, például kisseprűvel érdemes tisztítani, a porszívózást csak fél év után kezdjük meg. Ekkor is a legkisebb teljesítményfokozaton indítsunk, csak később kapcsoljuk nagyobb fokozatra a porszívót. Ne aggódjunk, ha ebben a pár hónapban kihullik néhány szál a szőnyegünkből - ez természetes, és a felület összetömörödése után magától megszűnik.

A tintafoltnak a keményítő a legnagyobb ellensége: kevés tejet keverjünk pasztává étkezési kukoricakeményítővel, és ezt kenjük a foltra. Ha megszáradt, keféljük ki, és porszívózzuk fel.

A gyümölcslevet borotvahabbal tudjuk gyorsan eltüntetni: itassuk fel a foltot, nedvesítsük meg a helyét, és fújjunk rá borotvahabot. Végül töröljük tisztára nedves ruhával – ezt a trükköt egyébként nemcsak szőnyegeknél, hanem a ruháinknál is bevethetjük, ha gyümölcslevet löttyintettünk rájuk.

A bútorok lába által okozott nyomási foltok eltüntetésére a jégkocka való: tegyünk annyi jégkockát a foltra, hogy teljesen lefedje, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. A hideg víztől a szőnyeg szálai kissé megduzzadnak, így ha még vizesen átkeféljük őket, megszáradva tökéletesen fognak állni. 

Címkék: szőnyeg, házi praktikák, nagytakarítás, tisztítószerek, szőnyegtisztítás, folttisztítás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!