A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mindenem a balett!

Az ünnepek táján örömmel adjuk át magunkat a balett meseországának, a Diótörő vagy a Hattyúk tava dallamaira. Melyik kislány ne álmodozott volna arról, hogy balettcipőben és tütüben állva ő a balett csillaga? Ám a balett varázslatos világához, a balerinák sikereihez kőkemény és lemondásokkal szegélyezett út vezet. A Ridikül mai műsorában balerinák vallanak szenvedélyükről, megosztják a balett apró titkait. Itt lesz velünk Keveházi Krisztina, Felméry Lili és Pártay Lilla. Meglepetés férfi vendégünk egyáltalán nem készült táncosnak.Solymosi Tamás, balettművész, érdemes művész, aki 2011 óta a Magyar Nemzeti Balett igazgatója. Bátyja, Solymosi Zoltán ugyancsak balettművész. Tamás szerint ez egy "baleset" volt, eredetileg nem táncosnak készültek, a családban is orvos és jogász végzettségűek voltak. Ez az egész úgy kezdődött, hogy akkor, amikor a bátyja iskolába járt, nem volt tornaterem, de mivel mindketten nagyon mozgékonyak voltak, édesanyjuk hallotta, hogy felvételt hirdet az Állami Balettintézet. Bekerülésük után a szülők úgy hitték, hogy majd tovább mennek jogi vagy orvosi pályára, de mégsem így történt.. 

A test és szellem, zene és ritmus közös vibrációja láthatatlan világok kapuit tárja fel. A tánc az egyik legteljesebb spirituális élmény, amely által a magasabb szférákig nyújtózó lélek ráeszmél anyagi vetülete csodájára.

Csodavilág - Na de kiből is lehet balerina?

Egy kutatás szerint elég az, ha balettet nézünk és a képzeletünk során az agy és az izmok azt érzékelik, hogy életre kell a történet. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a tánc szemlélése is jótékony hatással van a testünkre. Belső motivációt ébreszthet bennünk, arra ösztönözhet, hogy mi is elkezdjünk mozogni.
Akik azonban komolyan gondolják azt, hogy ezzel szeretnének foglalkozni, azoknak szükségük van egy nagy adag elhivatottságra és kitartásra. Azonban ez a kettő nem elég, komoly kritériumok vannak, amelyeknek eleget kell tenni.  Egy balett-táncos testének hajlékonynak, de erősnek is kell lennie. Megdöbbentő, de az emberiségnek csupán a 2%-ának van olyan alakja, amely lehetővé teszi azt, hogy esetleg ezt a hivatást választhassák. A lányoknak már 7-11 évesen el kell kezdeniük táncolni, 14 éves korukra heti 20-30 órát gyakorolnak. A haladók csoportjában csak a tanár engedélyezésével kezdhetnek spicc-cipőt viselni. Itt derülhet ki, kiből válhat profi balerina.

Kapcsolódó cikkek: