Gasztro rovat
2025. május 7. | Írta: N. Kovács Barbara | minimalista konyha, szükséges konyhai eszközök száma, lábasok, serpenyők száma a konyhában, paprikás-serpenyős tésztaforgatag recept, sült csirke zöldség ágyon
Számos előnye van annak, ha egy konyha minimalista. Itt persze nem azt kell érteni, hogy puritán, és nincs benne szinte semmi, stílus nélküli, hanem rendezett, és nincsenek benne felesleges kacatok, netán gépek. Ez egyfajta módszer, amelynek eredményeképpen letisztult, funkcionális és stílusos lesz a főzés helyszíne. Ettől még simán belefér bármilyen berendezési stílusirányzat, a teljesen egyszerűtől a barokkos...
Tovább olvasom
2025. március 30. | Írta: N. Kovács Barbara | kakukkfű, rozmaring, gyógyító ételek, petrezselyem zöld, majoranna, köménymag
Talán sokunk számára meglepő, hogy a gyógynövények nem csak baj esetén használhatók, de mindennapos étkezéseink részei is lehetnek. Megmutatjuk, melyek azok a fűszerek, amelyek nem csak ízletesek, de egészségesek is, és az is kiderül, hogyan használhatod őket a konyhában. Ki gondolná, hogy egy komplett patika lapulhat a kamrában? Pedig erre utal a "fűben-fában orvosság" és az "ételed a gyógyszered"...
Tovább olvasom
2025. március 12. | Írta: N. Kovács Barbara | mi a konyhában, chat gpt recept, applikációk a főzéshez, applikációk a háztartás vezetéshez
A modern technika ma már nagyon sok konyhában megtalálható, ám ez nem csak a legújabb gépeket jelenti. Még csak azt sem feltétlenül, hogy a telefonról vezérelhető kávéfőző készíti a reggeli feketét. Ugyanis a konyhai munkálatokban már - szinte - teljeskörűen használatba vehetjük a számítástechnikát azért, hogy gyorsabban és kényelmesebben szervezhessük a mindennapok főzéseit....
Tovább olvasom
2025. február 14. | Írta: N. Kovács Barbara | afrodiziákumok, vágykeltő ételek, gránátalmás avokádósaláta, chilis - csokoládés steak, epres-csokoládés fondü
A szerelem ünnepén mit is tálalhatnánk fel, mint olyan ételeket, italokat, amelyek hozzájárulhatnak az este hangulatához. De tényleg léteznek ilyen alapanyagok és fogások, amelyek fokozzák a vágyakat, vagy csak városi legendák övezik ezeket? Amellett, hogy utánanéztünk az igazságnak, ajánlunk olyan könnyen elkészíthető recepteket is, amelyek biztosan nagy sikert aratnak majd a Valentin-napi vacsorán, és...
Tovább olvasom
2025. január 9. | Írta: N. Kovács Barbara | ételallergia, vegetariánizmus, paleo étrend, vegán koszt, kesudiós zabtej, gombával töltött édesburgonya
Egyre több gyermekről és felnőttről derült ki, hogy valamely ételre vagy annak bizonyos alkotóelemére allergiás. Nem egyszerű áttérni egyik napról a másikra például egy gluténmentes étrendre, ha előtte péksütemény volt a reggeli mindennap, és kenyér járt még a főételek mellé is. De ugyanilyen helyzetbe kerülhetnek azok is, akik a tojásra vagy éppen a mogyorófélékre érzékenyek....
Tovább olvasom
2024. december 17. | Írta: N. Kovács Barbara | gasztro ajándékok, narancslekvár, házi pisztáciakrém, csokis granola, szárított fűszerkeverék, fűszersó keverékek, konfitált fokhagyma
Kétségtelenül közelít a karácsony. Javában tart az ajándékok beszerzésének utolsó nagy rohama. De nem kell feltétlenül a zsúfolt boltokban versenyt futni azért, hogy valami különlegessel lephessük meg szeretteinket, barátainkat. Elég, ha kimegyünk a konyhába, és néhány óra alatt remek gasztroajándékokat alkothatunk, aminek csak előnye van: személyre szabott, pénztárcabarát, az...
Tovább olvasom
2024. november 11. | Írta: N. Kovács Barbara | befőtes üvegek újrahasznosítása, lávasüti befőttesüvegben, chia magos desszert, befőttesüveg saláta
Bár van visszaváltható a befőttesüvegek közt is, mégis érdemes megtartani, ha kiürült belőle a savanyúság, lekvár, paradicsomszósz, lecsó, zöldborsó vagy épp bármilyen befőtt. Ugyanis sokkal olcsóbb így hozzájutni, mintha újként vásárolnánk meg a boltban. Számtalan módon újra lehet hasznosítani őket, mindazon túl, hogy ismét eltennénk bennük valamit a zord téli...
Tovább olvasom
2024. október 4. | Írta: N. Kovács Barbara
Készülhet bambuszból, műanyagból, üvegből és fából. Lehet téglalap alakú, de ma már kapható szinte bármilyen formára vágva, gravírozva vagy égetéssel díszítve. A vágódeszka eredetileg - nevéből eredően - szeletelésre és aprításra szolgál, de ma már más funkciói is vannak. Fontos tudni, hogy melyik változatot miként érdemes használni, kezelni és nem...
Tovább olvasom
2024. szeptember 5. | Írta: N. Kovács Barbara | spájz, éléskamra, alap élelmiserek a kamrában, alapfűszerek a konyhában, mentes éléskamra, fagyasztott alapanyagok
Az ősz beköszöntével - ha akarjuk, ha nem - vissza kell térnünk a rohanós hétköznapokhoz. Mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor nincs ideje bevásárolni, ám ételt rendelni nem szeretne, vagy épp nem tud, például egy ételallergia esetén. Erre megoldás a jól felkészített éléskamra, amelynek nem kell óriásinak lennie. Megmutatjuk, milyen alapanyagok legyenek otthon mindig, hogy bármikor finom étel kerülhessen...
Tovább olvasom
2024. augusztus 4. | Írta: N. Kovács Barbara | befőzés, dunsztolás, tartósítás, aszalás, szárítás, befőzési technikák
A nyári ízeket nem csak azért érdemes tartósítani a télre, mert gazdaságos, de azért is, mert biztosan csak az van benne, amit szeretnénk. De az is a házi tartósítás mellett szól, hogy kiváló családi vagy baráti program is lehet, mi több, akár a szüreteléssel együtt, amennyiben saját termésről van szó. Régebben szokás volt, hogy a betegeknek saját készítésű...
Tovább olvasom