A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gasztro rovat

Veganuár - kezdd egy gasztrokalanddal az évet!

Az új év mindig új fogadalmakkal, kihívásokkal, feladatokkal, vágyakkal és eseményekkel indul. Immár hetedik éve annak, hogy sokak számára sok-sok zöldséggel és új ízekkel kezdődik az év első hónapja. Idén is elindul a Veganuár nevezetű kezdeményezés, amely a vegán étrendet népszerűsíti. Aki csatlakozik, biztosan nagy kalandban vesz rész harmincegy napon át....

Tovább olvasom

Szilveszteri partifalatok az egészség jegyében

A karácsonyi lakomákkal nem érnek véget gyomrunk megpróbáltatásai, mivel következik a szilveszter, amikor újra az ételek és italok körül keringenek gondolataink. Ebben az időszakban könnyen előfordul, hogy kissé lazítunk a hétköznapokon tartott egészséges étkezési szokásainkon. Azért, hogy az új évet jól és könnyedén kezdjük, mutatunk néhány egészséges partifalatot,...

Tovább olvasom

Amikor a szürke eminenciásból királynőt varázsolunk

A birsalma kissé mellőzött gyümölcs. Pedig emlékezhetnénk például arra, ahogy nagymamáink az ősz vége felé a kredenc tetejére tették a sárga gyümölcsöket. Emlékezhetnénk a fantasztikus illatra, amely átjárta a konyhát. És eszünkbe juthatna a később a gyümölcsből készült nagyon édes, narancsvöröses, zselés birsalmasajt - dióval a tetején....

Tovább olvasom

Főszerepben: a hagyma

A hagyma a legtöbb ételben csupán az összetevők egyike, bár nélküle biztosan nem ugyanolyan ízű az étel. Gondoljunk csak a pörköltre, amelyből ha hiányzik a szaftja, nem lesz oly ízletesen sűrű. De a lecsó és a dödölle íze is sokkal szegényebb lenne hagyma nélkül. Ám az örök második hagyma kaphatna több reflektorfényt is, mert bizony remek főételeket készíthetünk belőle....

Tovább olvasom

A vizes zsemle alkonya - különleges szendvicsek az iskolába

A legegyszerűbb tízórai, amit magával vihet a diák az iskolába: a szendvics. Ennél már csak az egyszerűbb, ha a zsebpénzéből vesz valamit az iskola büféjében. De miért ne csomagolnánk neki olyan tízórait, amelyről tudjuk, hogy pontosan mi is van benne? Számtalan remek variáció létezik belőle, és csupán egy-két praktikát kell betartani ahhoz, hogy ne valami elázott kenyérmócsing maradjon a két...

Tovább olvasom

Frissítő, hűsítő édességek sütés nélkül

A süteményillat nálunk inkább a hűvös időjárás kelléke. Nyáron ugyanis nagyon ritkán kapcsoljuk be a sütőt egy-egy édes műremek reményében. Ennek persze teljesen egyszerű oka van: ilyenkor egyébként is nagy a meleg, nem hiányzik, hogy tovább fűtsük a konyhát. Így megelégszünk olyan desszertekkel és édességekkel, amelyeket nem kell sütni....

Tovább olvasom

Uborka a salátán és a kovászon túl

Az uborka valahogy csak a savanyúság szerepét kapta nálunk, pedig számos módon elkészíthetjük, és még csak az ecetesflakont sem kell mindehhez elővennünk. Persze nem vetünk meg mi sem egy jóféle fokhagymás-tejfölös uborkasalátát a rántott hús mellett, de azért arra biztatunk mindenkit, hogy érdemes más ételekben is főszerepet adni az uborkának....

Tovább olvasom

Zöldségek, gyümölcsök szabad tűzön és egyszerűen

Akkor sem kell a kerti sütögetést hanyagolnod, ha épp nem eszel húst. Zöldségekből is remek bográcsos ételek készíthetők, a grillen is finomak lesznek. Mi több, nyársra is húzhatjuk őket, úgy is különlegességeket alkothatunk belőlük. Zöldségekből is teljes értékű kerti partis ételeket varázsolhatunk, melyekkel nem csak vegetáriánus vendégeink lakhatnak jól, de még a legelszántabb húsevők...

Tovább olvasom

Vegán ételek hétköznapi alapanyagokból a hétköznapokra is

"Nem eszik húst? Nem baj, majd eszik bárányt!" - mondta a Bazi nagy görög lagzi című filmben az egyik nagynéni. Sokan megrettennek, amikor kiderül, hogy egyik vendégük vegán, mert fogalmuk sincs, mivel is kínálhatnák meg. Pedig számos olyan hagyományos, magyaros étel is van, amelyikben nincs állattól származó alapanyag.A húsmentes étkezés két-három emberöltővel ezelőtt hétköznapi esemény...

Tovább olvasom

Mézes krémes

Juhos József, a SÜTIZZ Cukrászda cukrászmesterének receptje, melyet a Youtube-on a Főzzünk otthon csatornán is megtaláltok videóban.Hozzávalók a tésztához: 500 g. liszt, 125 g. porcukor, 100 g.vaj (szobahőmérsékletű), 90 g. méz, 2 dl tej, 2 db tojás, 8 g sütőporA krémhez: 3,75 dl tej, 130 g. liszt, 150 g. porcukor, 150 g. vaj, 1 rúd vanília (2 csomag vaníliás cukor)A mázhoz: 100 g....

Tovább olvasom