A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hívatlan lakótársak

Aligha van nagyobb bosszúság, mint amikor a házunkat kellemetlen kártevők, rovarok veszik birtokukba. De vajon mit tehetünk a veszélyes lakótársak ellen?

Fotó: Shutterstock.com

Rágcsálók

Az egerek, patkányok nemcsak azért veszélyesek, mert mindent összerágcsálnak, hanem azért is, mert a vizeletük, ürülékük komoly betegségek okozója lehet. Sajnos nem jelent ellenük megoldást, ha egyszerűen magasabbra tesszük az élelmiszereket, hiszen a polcok, szekrények nem jelentenek nekik akadályt.

Az viszont már a megelőzés egyik módja, ha mindent jól záródó üvegben vagy műanyag edényben tárolunk, még a kutya- és macskaeledelt is, hogy az illatuk ne csalogassa oda a kis állatokat. A lyukakat tömítsük el – még azokat is, amelyekről nem gondoljuk, hogy átfér rajtuk egy kisebb rágcsáló.

A kert füvét pedig vágjuk rövidre, hogy ne tudjanak benne elrejtőzni. Egyesek szerint a rágcsálók számára kellemetlen illatok is hatásosak lehetnek: a vonulási útvonalukra például érdemes keserűmandulát, borsmentát vagy fokhagymát helyezni.

Ha már befészkelték magukat az egerek a házba, elsőként ne a méreghez nyúljunk – különösen ott ne alkalmazzuk, ahol kisgyerek vagy háziállat is hozzáférhet. Az ultrahangos egérriasztó is képes távol tartani a rágcsálókat, ha pedig csapdát helyezünk ki, részesítsük előnyben az állatot élve elfogó eszközöket a kegyetlen ragasztós csapdák vagy egérfogók helyett.

Amennyiben mégis méreggel való irtásra van szükség, mindenképpen kérjünk szaktanácsot profi kártevőirtóktól.

Hangyák

A méreg a csapatokban vonuló hangyák ellen is csak a legutolsó menedék. Sokkal jobb, ha megelőzzük, hogy be akarjanak telepedni hozzánk. A tisztaság már fél védekezés: ha nincs olyan ételmaradék vagy morzsa elérhető helyen, ami becsalogatná őket, hamar elmegy a kedvük attól, hogy nálunk keressenek ennivalót.

Ha mégis rendszeresen átvonulnak a lakáson, érdemes megfigyelni az útvonalukat. A bejáratot elzárhatjuk paraffin- vagy levendulaolajjal átitatott vattával, de 1 rész kámforból és 9 rész alkoholból készült keveréket is önthetünk a fészkükbe. A hangyák a fokhagyma és a levendula illatát sem kedvelik, sokszor az is ráveheti őket a távozásra, ha ezeket vagy citromkarikákat, esetleg borsmentaolajjal átitatott vattát teszünk ki a vonulási útvonalukra.

A vaníliás cukorral elkevert sütőpor emberre nem veszélyes, a hangyáknak viszont a halálát okozhatja. A rovarok ugyanis a vaníliás cukorral együtt a bolyba viszik a sütőport, amelytől felpuffadnak és elpusztulnak. Természetes védelmet jelenthet a hangyák ellen az ablakpárkányon, cserépben nevelt levendula vagy borsmenta is.

Komoly veszély: a kullancs

A kullancs nem csak a csípésével okoz problémát - legveszélyesebb tulajdonsága, hogy a vérszívás során a nyálával vírusokat, baktériumokat juttathat a szervezetbe. Ha sokat járunk a természetben, érdemes nyaknál, bokánál, csuklónál zárt ruházatot viselni, és rendszeresen használni a kullancsriasztó szereket - a kullancs a sötét bozótosokat és a dús aljnövényzetet kedveli, innen kapaszkodik fel a ruhánkra, cipőnkre, majd jut közel a bőrhöz.
A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás megelőzésére érdemes védőoltást kérni. Ha pedig hazaértünk a szabadtéri programról, alaposan nézzük át magunkat és családtagjainkat, kullancsok után kutatva.

Ha minden óvintézkedés dacára kullancs került a bőrünkbe, minél hamarabb távolítsuk el - ne csavargassuk, fogjuk meg speciális kullancs-csipesszel vagy sima csipesszel, és határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrünkből. Kerüljük a kullancs fulladozásával, öklendezésével vagy összenyomásával járó megoldásokat, ne kenegessük olajjal, vajjal, egyszerűen szedjük ki. Ha a szájszerve beszakad a bőrünkbe, azt a szervezet rövid időn belül kilöki magából. A csípés helyét érdemes fertőtleníteni, illetve feljegyezni a kullancscsípés időpontját és helyét.

Csótányok

Ezek a különösen kellemetlen vendégek kevés dologtól irtóznak, ám a babérlevelet nem kedvelik: a benne levő cineol nevű vegyület csótányriasztó hatású. Ha mégis rendszeresen csótányokba botlunk a házban, nincs más megoldás, mint a kereskedelemben kapható csótánycsapdák, vagy a kártevőirtó szakember.

Mivel a csótány rendkívül ellenálló állat, érdemes a lehető leghatékonyabban, szakértő segítségével felvenni a harcot vele.

Molyok

A molyoknak alapvetően két fajtájával találkozhatunk: a ruhamolyok a szekrényben a ruhatárunkat, míg az aszalványmolyok a spájzban a lisztet, a darát, az olajos magvakat, a szárított gyümölcsöket, zöldségeket károsítják.

A ruhamoly ellen érdemes évente egyszer-kétszer kipakolni a szekrényt, és alaposan átmosni ecetes vízzel. A rovarok az illóolajok egy részét sem bírják, a levendula, a rozmaring vagy a citromfű illata messze űzi őket a szekrényünktől. A szárított rozmaring, levendula vagy mentalevél kis zsákocskába kötve és a szekrénybe belógatva szintén elűzi a kártevőket.

Az esetleg már molyos ruhát érdemes 60 fokon kimosni, vagy egy éjszakára a fagyasztóba tenni: ez nemcsak a kifejlett rovarokat, de a petéket és a lárvákat is megöli.

A lisztmoly elleni védekezés első lépése szintén a makulátlan tisztaság, az ecetes vízzel rendszeresen átmosott spájzpolcok vagy konyhaszekrények. Mivel a molyok az állandó hőmérsékletet kedvelik, az is segíthet, ha sokat szellőztetünk, hogy cserélődjön a levegő. A frissen vásárolt lisztet, darát, terményeket érdemes 24–72 órára a mélyhűtőbe tenni, hogy az esetleges peték kipusztuljanak – majd mindent jól záródó üvegekbe tölteni.

Ami egy kicsit is gyanús, azt sajnos ki kell dobni, mégpedig úgy, hogy ne csak a lakásban levő kukába dobjuk bele, hanem minél hamarabb vigyük ki a házból is.

Címkék: kartevok, csotanyok, ragcsalok, hangyak, hangya, irtas, kartevok irtasa

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!