A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kénes könnyfakasztó

Régen a földet művelő ember alapvető táplálékát, a szalonnát általában hagymával fogyasztotta, így könnyebben dolgozta fel szervezete a zsírt. Persze, ezt mindnyájan tudtuk eddig is. De vajon azt tudják-e, hogy a hagyma hajhullás ellen is jó, vagy hogy létezik egy fűszer, ami semlegesíti a hagymás leheletet?

Fotó: Thinkstock

Téli csodaszer

Hideg estéken érdemes hagymateát kortyolgatni, hiszen segít a betegségek megelőzésében. Két evőkanál barna cukrot pirítsunk meg, öntsünk rá fél liter vizet, tegyük hozzá két hagyma külső héját, és forraljuk fel. Negyedóra állás után fogyasztható.

A vöröshagyma leve enyhíti a megfázás tüneteit, csillapítja a köhögést, és oldja a váladékot. A modern fitoterápia asztmarohamok megelőzésére is használja. Hűléses megbetegedések esetén elég egy percig csukott szemmel, jó mélyen beszívni egy frissen feldarabolt hagyma aromáját, és máris érvényesül a baktériumölő hatás.

Tudni kell, hogy melegítő hatása miatt lázas betegeknek nem javasolt a növény alkalmazása.

Hajhagymát is hagymával

A hagyma a hajhullás megállításában is segít, nagy mennyiségű kéntartalma miatt jelentős mértékben hozzájárul a fejbőr és a hajhagymák egészségének megőrzéséhez. A kicsavart levet alaposan masszírozzuk a fejbőrünkbe, csavarjunk rá törülközőt fél órára, ezután mossunk hajat a szokásos módon. A hagyma erőteljes illata miatt almaecetes öblítés javasolt. Fontos, hogy mielőtt a bőrünkre kennénk, próbáljuk ki egy kisebb felületen, hogy nem vagyunk-e allergiásak rá.

A népi gyógyászatban a nyílt sebekre, pattanásokra, gennyes kelésekre hagymát tettek, így gyorsabb volt a gyógyulás, és égési sérülések esetén is hatékonynak bizonyult a kifacsart hagymalé.

Tippek, praktikák sírás ellen

A hagyma hámozása során olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek irritálják a nyálkahártyát, és könnyezést okoznak.

Ha darabolás előtt a hagymát fagyasztóba dobjuk néhány percre, akkor a kémiai folyamatok lelassulnak, így kevésbé lesz megható pillanat a hagymapucolás.

A másik lehetőség, hogy a szánkban tartunk egy korty vizet, ami szintén megakadályozza a sírást.

Ha hagymát eszünk, néhány szem szegfűszeg elrágcsálásával megszabadulhatunk a kellemetlen lehelettől.

Címkék: megfázás, hagyma, sírás, hajhullás, szegfűszeg, hagymahéj, kén, ásványi anyagok, könnyezés, nyálkahártya, hagymapucolás, hagymatea

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!