A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mit sportoljon a gyermekem?

Amikor a gyerek elég idős már hozzá, minden szülőben felmerül a kérdés, hogy milyen sporttevékenységet válasszon a csemetének. Csapatsportot vagy egyénit válasszunk? Mennyire viseli meg a fejlődő szervezetet az állandó fizikai és pszichés megterhelés, ami a rendszeres edzésekkel jár? Megéri-e az élsport a befektetett energiát és a sok-sok lemondást? És mi van a csúcson túl? Monspart Saroltával, Hevesi Krisztinával és Nagy Tímeával beszélgetünk - és várjuk kíváncsian meglepetés férfi vendégünk véleményét, tapasztalatait.

A szülők gyakran aszerint választanak sportot gyermeküknek, hogy milyen sportolási lehetőség van a közelben. Azt azonban kevesen tudják, hogy létezik tudományos módszer is arra, hogy megtudják, hova érdemes beíratni gyermeküket.

Mit sportoljon?

A mitsportoljak.hu címen elérhető sportágválasztási tanácsadáson Gergelyfi Róbert és munkatársai célja választ adni arra a kérdésre, mit sportoljon  gyermekünk. A program modern tudományos módszerek segítségével állapítja meg a gyerekek fizikai és pszichikai tulajdonságait, majd ez alapján segít olyan sportot találni, ahol a gyerek sikeres és elégedett lehet. A vizsgálatokat 8 és 12 év között érdemes elvégeztetni, korábban még bizonytalan a felmérés. A szakemberek persze akár 15-16 évesen is elvégzik a teszteket, de ilyenkor mindig közlik a szülőkkel, hogy bizonyos szempontból már késő, hiszen több sport is kiesik a szórásból. Ilyen korban leginkább sportágváltás esetén érdemes szakértőkhöz fordulni. A statisztikák szerint a sportoló gyerekek 75 százaléka hagyja abba 15-16 évesen a rendszeres mozgást, de a módszerrel ez a határ több évvel is kitolható.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok. Szerinte a sportágválasztás négy dologtól függ: az anyagiaktól, a helyszín közelségétől, a családi hagyományoktól, és természetesen a gyermek adottságaitól.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívót egy szerelem vitte le először az edzőterembe. Véleménye szerint a belső motivációnak, és nem a szülői ráerőltetésnek kell a meghatározónak lennie.

Mocsai Lajos a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya nagyon fontosnak tartja a sportot a gyerekek testi-lelki-szellemi fejlődése szempontjából, ezért támogatja a mindennapi testnevelés bevezetését az iskolában. Az iskolának és otthon a szülőknek – régebben még az utcai gyerektársaságoknak is – nagy szerepük van a példamutatásban, sportválasztásban.

Óvatosan a versenysporttal!

A gyermekek korai sportolásra nevelésének számos előnye van. Sokat jelent egészségük megőrzéséért, emellett kitartást, önfegyelmet és a stresszhelyzetek kezelését is elsajátíthatják. Azok a gyerekek, akik mindezt versenyszerűen teszik, különleges odafigyelést igényelnek, mivel a túlzásba vitt, megerőltető edzések komoly veszélyeket is tartogathatnak.

Magyarországon a gyermekek 38 százaléka sportol az iskolai testnevelésórákon felül, és mintegy 15 százalékuk versenyszerűen űz valamilyen sportot. A szakemberek szerint az igazolt sportoló fiatalok fizikai állapota romlott az elmúlt években, amit a korai sportági specializálódásnak és a környezeti hatásoknak tulajdonítanak.

A gyermek sportaktivitásának kontrollálása elsősorban a szülők feladata, akiknek egyáltalán nincs könnyű dolguk ezen a téren. A kisebb gyermekek ugyanis még nem tudják pontosan elmagyarázni, hogy mi is a bajuk, sőt, az esetleges veszélyforrásokat sem tudják még megfelelően felmérni. Vannak azonban bizonyos jelek, amelyek figyelmeztethetik a szülőt arra, hogy valami nincs rendben. Ilyen tünet lehet az ingerlékenység, a fáradékonyság vagy a teljesítmény csökkenése…

Kapcsolódó cikkek: