Vitaminkultúra rovat
2017. június 13. | Írta: Cseh Anetta | egészség, táplálkozás, vitamin, antioxidáns, ásványi anyag, köles, gabona
A köles méltatlanul elfeledett gabona. Sokaknak elsőre talán a madáreleség jut róla eszébe, pedig sokoldalú, rengeteg kedvező élettani hatással bíró ősi tápláléka az emberiségnek. És nem csak egészséges, szépít is.Egy kis kölestörténelemAz ősi kínaiak a kölest a rizs, a búza, az árpa és a szója mellett az öt szent növény közé sorolták....
Tovább olvasom
2017. június 12. | Írta: Cseh Anetta | répa, chips, sütőtök, cékla, édesburgonya, banánchips
Rövid idő alatt, a bolti chips árának töredékéért elkészíthetjük ezt a finom,egészséges ropogtatnivalót, a saját ízlésünkhöz alakítva. Nagyon sokféle zöldség és gyümölcs alkalmas arra, hogy chipset készítsünk belőle. A megszokott burgonya mellett néhány kevésbé ismert változatot is mutatunk....
Tovább olvasom
2017. június 3. | Írta: Dubravecz Emese | béta-karotin, szép bőr, barnulás, karotin-diéta
Az egészséges barnuláshoz nemcsak fényvédő napozókrém szükséges, hanem a szervezet vitaminraktárainak feltöltése is. A napvédelmet belülről bőséges béta-karotin-fogyasztással érhetjük el, így garantált a szép bőr és az egyenletes barnulás.A béta-karotin antioxidánsként működve a káros szabad gyököket semlegesíti, a bőr hámrétegében lerakódva sárga...
Tovább olvasom
2016. október 18. | Írta: Cseh Anetta | hagyma, fokhagyma, vitamin, félbevágott vöröshagyma, tisztítás, fertőzés, ásványi anyag, gyógyhatású
'A hagymához is hagymát eszem' - mondta Kabos Gyula a Hyppolit, a lakáj című filmben. Az örökzöld mondat nagyon is igaz, hiszen évente fejenként 6-7 kg hagymát fogyasztunk el. Ez az egyik legkedveltebb és legősibb, több mint ötezer éve termesztett és fogyasztott növénye az emberiségnek.Erőt adó címernövényA hagyma Ázsiában őshonos, innen terjedt el az egész világon....
Tovább olvasom
2016. október 10. | Írta: Dubravecz Emese | zab, zabkása, gombás zabpilaf, zabpelyhes lepény
A sportolók és a fitneszrajongók már régen felfedezték a zabfogyasztásban rejlő lehetőségeket. Energiát ad, óvja a beleket az irritációtól, és nagyon jó összetételben tartalmaz nyomelemeket és vitaminokat, ugyanis rengeteg cink, mangán, kálcium, magnézium és vas van benne.A néhány ezer éves bronzkori leletekben a búza és az árpa mellett már fellelhető volt a zab is, igaz, akkoriban...
Tovább olvasom
2016. augusztus 23. | Írta: Cseh Anetta | paradicsom, dél-amerika, rembert dodoens, pomo amoris, szerelem almája, pomodoro, aranyalma, paradicsom almája
A világon az egyik legkedveltebb zöldségféle a paradicsom, amit egész évben szívesen fogyasztunk. A burgonyafélék családjába tartozik, távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak és a krumplinak is. Már a neve is ígéretes, hiszen az Édenkert jut róla eszünkbe. Nem véletlenül: nálunk a paradicsom almája, a paradicsomalma kifejezésből rövidült....
Tovább olvasom
2016. június 27. | Írta: Cseh Anetta | dinnye, görögdinnye, vitamin, ásványianyag-tartalom, dinnyemag
Ha nyár, akkor görögdinnye. Az évszak egyik jelképe ez a piros húsú, zöld héjú, nagy, kerek - ellentmondásos - gyümölcs, ami a tökfélék családjába tartozik, legközelebbi rokonai - az uborka, a cukkini és a tök - mind zöldségek, a dinnyét mégis gyümölcsnek tekintjük.Gördülő fáraóEllentmondásos a neve is: görögdinnye....
Tovább olvasom