A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A szerelem és a nyugalom gyógynövénye

A levendula az egyik legsokoldalúbb gyógy- és fűszernövényünk: nyugtató és méregtelenítő hatása mellett különleges ételek, italok is készíthetők a felhasználásával.

Fotó: Thinkstock

Titkos receptek

Egyiptomban illóolajokat, köztük levendulaolajat is használtak mumifikálásra, de Kleopátra füstölőként és parfümként is alkalmazta a kedvencét. E gyönyörű virág mai nevét valószínűleg a rómaiaknak köszönhetjük, akik szívesen használták a fürdőikben (a lavare szó jelentése: mosni). 

Mézzel és sajttal
Mézhez hozzáadva pikáns ízű levendulás mézet kapunk, mely nagyon ízletes feta sajtra kenve vagy az olyan francia lágy sajtokkal, mint például a Brillat-Savarin, mely nevét a modern gasztronómia atyjáról kapta. Minden idők egyik legnagyobb ínyence, a francia Jean A. Brillat-Savarin egyik híres mondása volt: 'A sajt nélkül végződő vacsora olyan, mint egy félszemű szépasszony.'

A középkorban a levendula gyógyhatásának tudását kolostorok mélyén őrizték a szerzetesek. A 17. században, a nagy járványok idején történt az az eset, hogy elítéltek négy tolvajt, akik bár pestises halottakat raboltak ki, nem betegedtek meg. Titkuk egy speciális gyógynövényekből készült ecet volt, mely többek között rozmaringból, kakukkfűből és levendulából állt.

Limonádéhoz
A kellemesen üdítő italhoz ízlés szerint édesített vizet forralunk fel, friss levendulavirágot dobunk bele, és a tűzről levéve néhány percig állni hagyjuk. Citrommal, borsmentával vagy citromfűvel megbolondítva, behűtés után szolgáljuk fel.
 

Háziaknak és házi kedvenceknek

Az eredetileg a mediterrán térségben őshonos növény napjainkban már Európában, Ausztráliában és az Egyesült Államok déli részén is megtalálható. Tanulmányok sora bizonyította gyógyhatásait. Illóolaja többek között hasznos migrén, depresszió, kimerültség, álmatlanság, ízületi gyulladás, étvágytalanság és hasi fájdalmak esetében.

Gyógyításhoz
René-Maurice Gattefossé francia vegyész használta először az aromaterápia elnevezést 1937-ben megjelent könyvében. Egy robbanás következtében ugyanis kigyulladt a laboratóriuma, és megégett karját levendulaolajba mártotta. Meglepődve tapasztalta, hogy fájdalmai gyorsan enyhültek, és sem fertőzés, sem hegesedés nem alakult ki.

Fürdősóknak, kölniknek, szappanoknak és potpourriknak is az egyik fontos összetevője. Még a háziállatoknál is hasznosítható, bolha- és tetűirtóként. De az egészségügyön és a szépségiparon kívül – egyedülálló illatkombinációja száznyolcvan különböző alkotóelemének köszönhető – a konyhában is használatos: desszertek, zselatinok, édességek és teák ízesítésére.

Sőt, a levendulában gazdag Provence konyhaművészei a leveleit is felhasználják kis mennyiségben, hús- és gombaételekhez.

Párnára, fürdőbe, süteménybe
Illatpárnába zárva elűzi a molyokat, ha a ruhák közé tesszük, mint nagyanyáink.
Ugyanebben a formában légfrissítő, s ha illóolajából esténként a párnára cseppentünk, nyugodt alvást biztosít.
Himalája sóval összekeverve, üvegbe zárva, heti egy-két alkalommal a fürdővízbe szórva méregteleníti és ellazítja a testet.
Nyírfa- vagy közönséges cukorral összekeverve, majd felhasználás előtt e keveréket összedarálva finom levendulás sütemények és kekszek is készíthetők belőle.

Újkori karrier

E szemre csodálatos, illatával bódító lila virág rég nem látott keresletnek örvend napjainkban. Nagy volumenben termesztik kereskedelmi célokra Angliában és természetesen Franciaországban a provence-i régióban, mely a világ egyik vezető levendulatermesztő vidéke.

A hazánkban régóta közismert növényt a 20. század elejéig csak dísznövényként ültették. Ipari termelésre szánt állományt Magyarországon elsőként Bittera Gyula – korának neves gyógynövényszakértője – telepített az 1920-as években francia szaporítóanyagból, Tihanyban. 

Címkék: fűszer, levendula, sajt, tihany, limonádé, illóolaj, nyugtató, fertőtlenítő, provance

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!