A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mit egyen a kutya?

Mit jelent a nyersetetés? Röviden: visszatérést a kezdetekhez, azt, hogy a kutyáinkat tápok és ételmaradék helyett az emésztésének megfelelően nyers hússal, zöldségekkel és egyéb kiegészítőkkel etetjük.

Fotó: vizslafotozas.hu

Ezt az étrendet évtizedek óta alkalmazzák külföldön a kutyatulajdonosok, de itthon csak az elmúlt pár évben lett széles körben ismert.

BELÜL FARKAS

Ahhoz, hogy megértsük a nyersetetés pozitívumait, ismernünk kell az eb emésztését. "Hiába az eltelt évezredek: a közös vadászatok az emberrel, a funkciók szerinti tenyésztés, a társasági kutyák elterjedése, a kozmetika, az »öltöztetés«, egyvalami változatlan. A kutya ragadozó, lényegében farkas. Etetnél egy farkast almás pitével?"  - teszi fel a költői kérdést Perlaki Fanni kutyadietetikus, aki saját kedvencét, Csipetet is nyolchetes kora óta így eteti. Sőt: mára missziója lett a nyersetetés hazai terjesztése.

HÚST HÚSSAL

Mire van tehát szüksége egy ragadozónak? Húsra, húsra és még több húsra, ráadásul nyers formában. "Míg az ember gyomorsava 2-es érték körül normális, a ragadozóké 1-es értékig is lemehet, azaz rendkívül savas. Ebben a környezetben a nyers húsról származó baktériumok szinte teljes mértékben elpusztulnak, így egészséges immunrendszerű kutyának a kellően megválasztott nyers hús nem jelenthet problémát" – mondja a szakember. Márpedig ennek az étrendnek a legfontosabb összetevője a nyers, csontos hús. "A nyers laposcsont puha, nem törik szilánkosan, ellentétben a főtt változattal, ami a hőkezelés hatására megkeményedik, és a kutya emésztőrendszerébe jutva súlyos sérüléseket okozhat. Ezenkívül rágásra ösztönzi a négylábút – ellentétben a táppal –, így nyers étrend mellett fogkőeltávolításra csak időskorban van szükség."

BOL-DOG

Fanni nemcsak tanulmányaiból, de gyakorló gazdiként tapasztalatból is tudja, hogy a nyersetetésnek mennyi előnye van. "A kutya immunrendszere erősödik, fejlettebbé válik az izomzata és a csontozata, szebb lesz a szőre, és kevesebb a fogköve. Megszűnhetnek az allergiás tünetek, helyreáll az emésztés és a vérkeringés, a túlsúlyos kutyák fogyhatnak is. És ami a legfontosabb: a kedvencünk boldog és aktív lesz. És nem ez minden gazdi célja?"

Címkék: kutya, állattartás, kutya dietetika, kutya étrend, nyers etetés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!