A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Háztartás a maximumon - minimális energiával

Néhány évtizede még vidéken és városon egyaránt megszólták azt, aki évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel nem takarította végig a lakás utolsó szegletét is - és persze karácsony előtt szintén kijárt a nagytakarítás. Vajon megoldható ez a mai, elfoglalt házasszonyok számára is?

Fotó: Thinkstock

Egy tisztítószereket gyártó cég 2015-ös felmérése szerint Magyarországon a kisvárosi nők takarítanak a legtöbbet, mások otthonának tisztaságát pedig leginkább az idősebb nők figyelik kritikus szemmel. Nem is csoda, hiszen ők az a korosztály, amely még a heti, havi, tavaszi és őszi nagytakarítás szilárd szabályrendszerében nőtt fel.

A mai háziasszonyok már leginkább arra panaszkodnak, hogy a munka, a gyerek és a százféle tennivaló mókuskerekében nem jut elég idejük arra, hogy néhány nap alatt makulátlanná varázsolják a lakást.

Egyéni szokásrend

Ráadásul ma már a régi társadalmi normák is kevésbé érvényesek: egyre többen érzik úgy, hogy nem másoknak, csakis a saját komfortérzetüknek kell megszabnia, mekkora tisztaságban és rendben érzik jól magukat. A kőbe vésett szabályok és szokásrendszer helyett a családok egyéni értékrendje, időbeosztása a mérvadó.

Persze azért van a tisztaságnak egy alapfoka, amelyre a legtöbbünknek igényünk van. Nem is véletlenül: a tiszta, rendezett környezet a lelkünkre is üdítően hat, míg a rendetlenség elszívja az energiánkat, letörtté, kedvetlenné tesz. A kosz pedig veszélyes is lehet, az alapvető higiéniából nem szabad engedni.

A tavasszal és ősszel elvégzett nagytakarítás egyébként nem valamiféle társadalmi rítus, egyszerűen így praktikus: ilyenkor vesszük elő ugyanis a nyári vagy épp a téli ruhákat, ágyneműket, ráadásul ilyenkor kerülnek sorra az ablakok és azok a rejtett zugok is, amelyekre a rendszeres takarítás idején nem biztos, hogy jut idő és energia.

Selejtezésre fel!

A mai, túlfogyasztó világ hozadéka, hogy szinte ellepnek bennünket a tárgyak. Éppen ezért a nagytakarítást ma már érdemes a selejtezéssel kezdeni: ami javíthatatlan, elkopott, azt dobjuk ki, amit pedig nem használunk, azt a legjobb elajándékozni az ismeretségi körünkben, vagy a rászorulóknak adni, esetleg eladni. A kevésbé zsúfolt lakást nemcsak kitakarítani könnyebb, de lélekben is megkönnyebbülés a felszabaduló hely látványa.

A könyvespolcokat is ilyenkor pakoljuk át, és a spájzban is tegyünk rendet, dobjunk ki mindent, ami esetleg megromlott. Ilyenkor érdemes lemosni az ajtókat, az ablakkereteket, az ablakokat, kimosni a függönyöket, a fürdőszobából is kiselejtezni a lejárt, megromlott, nem használt kozmetikumokat.

A nagytakarítás idején kerül sor az esetleg vízköves háztartási gépek kitisztítására, a sütő és a mikrohullámú sütő tisztává varázsolására, a hűtő leolvasztására, a pókhálók leszedésére, a lámpabúrák tisztítására, a csempék lemosására, a szekrények tetejének portalanítására is.

A tervezés a kulcs

De vajon hogyan lehet jól strukturálni ezt a rengeteg tennivalót? Érdemes listát készíteni mindarról, amit el kell végezni, és ezt beosztani, attól függően, hányan fogunk neki a takarításnak, és mennyi időnk van rá. A nap szinte egészét elvivő, fárasztó munkák mellé, amilyen például az ablakpucolás vagy az ajtók lemosása, csak kisebb, könnyebb feladatokat tervezzünk be, és feltétlenül gondoljunk a pihenésre is.

A takarítós napokon ne gondolkodjunk sokat a menün, ilyenkor a szendvics is megteszi, sőt, kivételesen rendelhetjük is az ételt. Legyen, ami szórakoztat, például kapcsoljunk be valamilyen motiváló zenét, estére pedig tegyünk félre egy jó filmet pihenésül, vagy egyszerűen feküdjünk le korábban.

Napról napra

De mi van akkor, ha a többnapos takarítás semmiképp sem fér bele az időnkbe? Erre szolgálnak azok a programok, amelyek a dolgos hétköznapokon is elvégezhető feladatokra osztják fel a rendszeres takarítanivalókat. Ha ezeket a 15-30 perces, vagy legfeljebb egyórás feladatcsoportokat rendszeresen elvégezzük, ritkábban van szükség nagytakarításra.

A tengerentúlról érkező FlyLady és a hozzá hasonló rendszerek alapelve, hogy a lakást zónákra osztjuk fel, mégpedig aszerint, milyen időnként szeretnénk a lakás minden részét legalább egyszer végigtakarítani.

Az egyes zónák (pl. konyha, fürdőszoba, szobák, szekrények) feladatait listára írjuk, és naponta 10-30 percben elvégezhető csoportokat alakítunk ki belőlük, úgy, hogy azt is figyelembe vesszük, milyen tevékenységekre van szükség naponta, hetente, és melyeket kell csak havonta, vagy még ritkábban elvégezni.

Ezeket akár a naptárba is beírhatjuk, így biztosan nem feledkezünk meg semmiről. Az is jó megoldás, ha már év elején kijelöljük az egyes hónapokhoz kapcsolódó teendőket, és ezeket osztjuk le később hetekre, figyelembe véve a sűrűbb programú, illetve a lazább időszakokat, például az iskolai, munkahelyi csúcsokat, vagy a szabadság idejét is.

Címkék: takarítás, nagytakarítás, időbeosztás, őszi nagytakarítás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!