A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A rémes vízkő

A vízkő mindenütt megjelenik, ahová rendszeresen víz csepeg: a vécé- és a mosdókagylóban, a csapokon, a zuhanyfejen, a csempén, de még a háztartási gépekben is. Vajon hogyan tüntethetjük el hatékonyan?

Fotó: Shutterstock.com

A vízkő hatékony eltávolításához érdemes tudnunk, mivel is állunk szemben: ez a lerakódás voltaképpen nem más, mint a vízben oldott ásványi sók, leggyakrabban kalcium- és magnézium-karbonátok, amelyek adott körülmények között kiválnak a csapvízből, és szilárd állapotban megjelennek a víz által ért felületeken.

Az eltávolításukra nem csak azért van szükség, mert a vízköves csap vagy csempe csúnya látvány. A vízkő ugyanis ártani is tud, tönkreteszi a háztartási gépeket, például a mosó- vagy a mosogatógépet, a vízforralót, a kávéfőzőt.

Vigyázzunk az érzékeny felületekre!

A kémiát alapfokon ismerők tudják, hogy ezeket az ásványi anyagokat a savak oldják a leghatékonyabban. Ha a savhoz esetleg még egy kevés dörzsanyagot is adunk, a vízkő utolsó morzsáját is leradírozhatjuk az adott felületről.

A boltban kapható vízkőoldó szerek is savakat – olykor erős savakat –  tartalmaznak. Ám ha érzékeny felülettel, például krómozott csapteleppel van dolgunk, akkor kímélő szert érdemes választanunk, amelyben nincsenek nagyon erős savak, például sósav, és a dörzsanyaguk is szigorúan karcmentes.

Ha ugyanis valamilyen durva szerrel állunk neki a vízkő-eltávolításnak, számíthatunk rá, hogy karcos, foltos lesz a felület. A márvány- és a mészkő pultok is feladják a leckét, hiszen ezek mindenféle savra érzékenyek – ilyenkor a sav nemcsak a vízkövet oldja fel, hanem a pult anyagába is csúnyán belemar. Ezeknél a felületeknél elengedhetetlen a napi takarítás: a vízkő csak mechanikai úton, vagyis dörzsöléssel távolítható el, ezért nem szabad megvárni, amíg vastag rétegben lerakódik. 

A súroláshoz érdemes finom, karcmentes súrolószert segítségül hívni. Vannak kifejezetten savérzékeny felületek tisztítására szolgáló szerek, ezeket is bevethetjük, de mindenképpen figyeljünk az összetételükre.

Hagyományos receptek

A kevésbé érzékeny felületekre bátran alkalmazhatjuk a savakat: a citromsav por már önmagában is kiváló savas súrolószer, de langyos vízben feloldva akár a konyhai, fürdőszobai "spricnibe” is beletehetjük. Egyszerűen fújjuk le vele a vízköves felületet, és hagyjuk kicsit állni, majd dörzsöljük le a vízkövet.

Az ecet, főleg az erősebb - 20 százalékos - szintén hatékony és klasszikus vízkő elleni szer. Kevesebben tudják, de a kóla savtartalma is képes felvenni a harcot a vízkővel. Borítsunk bele egy flakonnal a vécécsészébe, és hagyjuk állni.

A súrolószer és a sav hatását egyesítő, kiváló módszer az is, ha fogunk egy fél citromot vagy grapefruitot, a vágott felületét sóba mártjuk, és ezzel súroljuk át az érintett felületet. Minél nagyobb szemű a só, annál durvábban súrol, így érdemes a kevésbé érzékeny területeken bevetni.

A régi korokból származó, rendkívül hatásos recept, ha 150 ml vizet és ugyanennyi ecetet együtt felforralunk, és feloldunk benne negyed teáskanál sót. Még melegen öntsük spriccelős flakonba, és vigyük fel a tisztítandó felületre. Hagyjuk hatni egy órát, végül töröljük, súroljuk át a felületet. A csaptelepekre rakódott nagyon makacs vízkőre tekerjünk ecetbe áztatott rongyot, és hagyjuk rajta egész éjjel, de legalább néhány órán át.

Tisztítsuk meg a háztartási gépeket!

A konyhai, fürdőszobai felületekre egyébként a gyári vízkőoldó szerek is kiválóan megfelelnek – ezek erősebbek is, mint a házi szerek, így ha egy kevésbé érzékeny felületről kell vastagon lerakódott vízkövet eltávolítanunk, ők lesznek a legjobb barátaink.

A mosógépbe és a mosogatógépbe is tehetünk speciális, az adott háztartási géphez való vízkőoldó tisztítószert. Hasonlóan jó módszer a vegyszermentes tisztítás. Egy pohárnyi ecet–citromlé-keveréket tegyünk a mosógépnél a mosópor helyére, a mosogatógépben pedig a tányérok tartójába, majd indítsunk el egy magas hőfokú programot.

Az olyan háztartási gépeket is jobb ecettel, citromsavval tisztítani, amelyekben étel, ital készül. A kávéfőző víztartályába például öntsünk egy liter víz és egy evőkanál citromsav keverékéből annyit, amennyi belefér. Hagyjuk állni egy-két órát, majd főzzük le, mint a kávét. Ezután mossuk át alaposan a gépet, és főzzünk le egy adag tiszta vizet, hogy a következő kávén már ne lehessen érezni a savanykás ízt.

A vízforralót is feltölthetjük citromsavas vagy ecetes vízzel, majd indítsuk el a forralást. A kávé- és teafoltos csészékbe töltsünk ecetes vizet, és hagyjuk állni egy éjszakán át, majd mossuk el a szokásos módon. Ha nagyon makacs rajtuk a folt, sóval vagy szódabikarbónával is átdörzsölhetjük.

Címkék: házi praktikák, szódabikarbóna, vízkő, vízkő oldása, vízkő kár, háztartási gépek, vízes felületek, savak

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!