Cseh Anetta cikkei
2017. június 13. | Írta: Cseh Anetta | egészség, táplálkozás, vitamin, antioxidáns, ásványi anyag, köles, gabona
A köles méltatlanul elfeledett gabona. Sokaknak elsőre talán a madáreleség jut róla eszébe, pedig sokoldalú, rengeteg kedvező élettani hatással bíró ősi tápláléka az emberiségnek. És nem csak egészséges, szépít is.Egy kis kölestörténelemAz ősi kínaiak a kölest a rizs, a búza, az árpa és a szója mellett az öt szent növény közé sorolták....
Tovább olvasom
2017. június 12. | Írta: Cseh Anetta | répa, chips, sütőtök, cékla, édesburgonya, banánchips
Rövid idő alatt, a bolti chips árának töredékéért elkészíthetjük ezt a finom,egészséges ropogtatnivalót, a saját ízlésünkhöz alakítva. Nagyon sokféle zöldség és gyümölcs alkalmas arra, hogy chipset készítsünk belőle. A megszokott burgonya mellett néhány kevésbé ismert változatot is mutatunk....
Tovább olvasom
2016. október 19. | Írta: Cseh Anetta | megfázás, hagyma, sírás, hajhullás, szegfűszeg, hagymahéj, kén, ásványi anyagok, könnyezés, nyálkahártya, hagymapucolás, hagymatea
Régen a földet művelő ember alapvető táplálékát, a szalonnát általában hagymával fogyasztotta, így könnyebben dolgozta fel szervezete a zsírt. Persze, ezt mindnyájan tudtuk eddig is. De vajon azt tudják-e, hogy a hagyma hajhullás ellen is jó, vagy hogy létezik egy fűszer, ami semlegesíti a hagymás leheletet?Téli csodaszerHideg estéken érdemes hagymateát kortyolgatni, hiszen segít a betegségek...
Tovább olvasom
2016. október 18. | Írta: Cseh Anetta | hagyma, fokhagyma, vitamin, félbevágott vöröshagyma, tisztítás, fertőzés, ásványi anyag, gyógyhatású
'A hagymához is hagymát eszem' - mondta Kabos Gyula a Hyppolit, a lakáj című filmben. Az örökzöld mondat nagyon is igaz, hiszen évente fejenként 6-7 kg hagymát fogyasztunk el. Ez az egyik legkedveltebb és legősibb, több mint ötezer éve termesztett és fogyasztott növénye az emberiségnek.Erőt adó címernövényA hagyma Ázsiában őshonos, innen terjedt el az egész világon....
Tovább olvasom
2016. október 18. | Írta: Cseh Anetta | lovaglás, ló, hippoterápia , lovas, lovasterápia, módosult tudatállapot
Az angol York kolostor szerzetesei kétszáz évvel ezelőtt azt mondták, hogy a lelki és testi sérülteken legjobban egy ima és egy állat segít. Ezt a régi bölcsességet a mai tapasztalatok és kutatások is megerősítik, hiszen egy állat érintése, de sokszor a puszta jelenléte is jótékony, sőt, gyógyító hatással van az emberekre....
Tovább olvasom
2016. augusztus 23. | Írta: Cseh Anetta | paradicsom, dél-amerika, rembert dodoens, pomo amoris, szerelem almája, pomodoro, aranyalma, paradicsom almája
A világon az egyik legkedveltebb zöldségféle a paradicsom, amit egész évben szívesen fogyasztunk. A burgonyafélék családjába tartozik, távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak és a krumplinak is. Már a neve is ígéretes, hiszen az Édenkert jut róla eszünkbe. Nem véletlenül: nálunk a paradicsom almája, a paradicsomalma kifejezésből rövidült....
Tovább olvasom
2016. június 28. | Írta: Cseh Anetta | meggy, gyümölcsös sütemények, ribizli, piskóta, gyümölcskenyér
Tombol a nyár, egyre többféle gyümölcsöt kínálnak a piacok standjai. A számtalan elkészítési és felhasználási mód közül most a nagymamám szakácskönyvéből ajánlok néhány süteményreceptet a piros gyümölcsökhöz - és persze az éhes unokákhoz.Tejfölös-gyümölcsös süteményGyerekkoromban minden vasárnap, de csak és kizárólag...
Tovább olvasom
2016. június 27. | Írta: Cseh Anetta | dinnye, görögdinnye, vitamin, ásványianyag-tartalom, dinnyemag
Ha nyár, akkor görögdinnye. Az évszak egyik jelképe ez a piros húsú, zöld héjú, nagy, kerek - ellentmondásos - gyümölcs, ami a tökfélék családjába tartozik, legközelebbi rokonai - az uborka, a cukkini és a tök - mind zöldségek, a dinnyét mégis gyümölcsnek tekintjük.Gördülő fáraóEllentmondásos a neve is: görögdinnye....
Tovább olvasom
2014. augusztus 3. | Írta: Cseh Anetta | kávé, desszert, mascarpone, fagyi, hideg nyalat, jegeczedett tejhab, sárgabarack, meggy, gyümölcsfagyi, narancsos csokiparfé
A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt is fogyasztottak fagyit. Vagyis az elődjét. Akkor még hóból, tejből és gyümölcsökből készült az édesség, mely a gazdagok kiváltsága volt. Hazánkba az 1800-as évekre érkezett meg a hűsítő finomság, és hamar népszerűvé vált.A korábban jegeczedett tejhabnak és hideg nyalatnak nevezett csemege ma már megszámlálhatatlanul sok ízben és...
Tovább olvasom
2014. augusztus 2. | Írta: Cseh Anetta | szósz, sajt, dió, spenót, juhtúró, mártogatós, grissini, zöldborsó
Ha vendégeket várunk - akár felnőtteket, akár gyerekeket - pillanatok alatt készíthetünk mártogatós szószokat, melyek azon kívül, hogy finomak, színes kis tálkákba adagolva nagyon mutatósak is. Kínálhatjuk őket chipsszel, keksszel, ropival, csíkokra vágott zöldségekkel, zellerszárral vagy grissinivel - amiből rengetegfélét lehet kapni a boltokban, de akinek van kedve, azt is könnyedén...
Tovább olvasom