A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Vegyszermentes háztartás klasszikus módszerekkel

A frissen takarított, tiszta lakás illatával, érzésével kevés dolog vetekedhet. De vajon ehhez csak az agyonreklámozott, minden baktériumot elpusztító vegyszereken át vezet az út, vagy van más, kímélőbb módszer is?

Fotó: Thinkstock

A drogériákban hosszú polcsorokat töltenek meg a lakás tisztaságát szolgáló vegyi anyagok: szinte mindenre van külön szer, a por eltávolításától a vízkő, a rozsda és a penész feloldásáig, és természetesen a makulátlan fertőtlenítésig.

Érdemes elgondolkodnunk közben azon, hogy a bolti tisztítószerek erőteljes hatású vegyszereket tartalmaznak: klórt, különféle savakat és lúgokat, ammóniát, foszfátokat és persze sokféle illatosító-, színező- és tartósítószert.

Vajon tényleg szükségünk van annyiféle vegyszerre, amennyi egy átlagos háztartásban megtalálható? Nem lenne környezet- és pénztárcabarátabb elővenni a tradicionális házi recepteket? Elvégre a háziasszonyok akkor is képesek voltak tisztaságot varázsolni otthon, amikor még nem álltak rendelkezésre minden boltban az ipari eredetű tisztítószerek.

Indokolt az óvatosság!

Ez a kérdés már csak azért is aktuális, mert a kutatások szerint elképesztő tempóban szennyezzük a környezetünket, és ebből bizony a háztartási vegyszerhasználat is kiveszi a részét. Ráadásul a szervezetünknek is árt a sokféle vegyi anyag: közülük nem egyet rákkeltőként, bőrirritáló hatásúként vagy épp allergiát okozóként azonosítottak.

Különösen veszélyes, ezért szigorúan tilos többféle vegyszert összeöntögetni a hatásuk növelésének reményében. A klóros és a savas tisztítószer összekeverésekor például klórgáz szabadul fel, amely súlyos, akár halálos kimenetelű mérgezést is okozhat. Ha a vegyszerek szembe, szájba kerülnek, alapos kiöblítésük után mihamarabb orvoshoz kell fordulnunk, míg ha a bőrünk érintkezik velük, folyó vizes, nagyon alapos lemosásra van szükség.

Mit vegyünk helyette?

Ha áttérünk a tradicionális tisztítószerekre, máris egészségesebb környezetet teremthetünk magunknak, és nem utolsósorban a természetet is óvjuk a felesleges szennyezéstől. Ráadásul ezek a hagyományos tisztítószerek sokkal olcsóbbak, mint a színes flakonban árult, reklámozott vegyszerek.

De vajon mit érdemes beszerezni? Aki nem szeret otthon pepecselni, az egyszerűen átválthat a bio változatra, bár ez nagyobb tehertételt jelent a pénztárcánknak, a bio tisztítószerek ugyanis drágábbak a hagyományosaknál. De ha néhány alapkelléket beszerzünk, és nem riadunk vissza egy-két klasszikus trükk felelevenítésétől, olcsóbban jöhetünk ki a takarításból.

Natúr mosószerek

A mosószappan például a mai ruhák tisztítására is tökéletesen beválik. A legegyszerűbb, ha pár percnyi munkával mosógélt főzünk belőle: 3-4 dkg reszelt mosószappant oldjunk fel másfél liter forrásban levő vízben, kicsit főzzük össze, majd hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, és kocsonyás állagúvá vált, keverjük át alaposan, és ízlés szerint tegyünk bele pár csepp jó minőségű illóolajat.

Töltsük egy folyékony mosószeres flakonba, és azzal egyező módon használhatjuk. Öblítőszer helyett beválik az ecet és pár csepp illóolaj keveréke. Folttiszításra és fehérítésre a nátrium-perkarbonát (szilárd hidrogén-peroxid) és a marhaepéből készült szappan a legjobb. A nátrium-perkarbonát titka annyi, hogy minél melegebb vízben kell feloldani, mert 40 Celsius-fok felett adja ki igazán a hatását.

A mosószóda is kiváló áztató- és mosószer. Van, aki a szaponintartalmú mosódióra esküszik, ebből elég 4-5 héjat belekötni egy textiltasakba vagy egy régi zokniba, a ruhák közé tenni, és máris indulhat a mosóprogram.

Bevált praktikák

A környezetbarát háztartás igazi nagyágyúi az ecet és a szódabikarbóna. Az ecet remek vízkőoldó, és enyhe fertőtlenítő (különösen, ha pár csepp teafaolaj is kerül bele), így a különféle konyhai és fürdőszobai felületek, szaniterek, vagy épp a padló és az ablakok tisztításában utolérhetetlen.

A testápolás is lehet természetes!
Ha igazán környezetbarát és egészséges életmódra szeretnénk áttérni, ne álljunk meg a háztartási vegyszerek lecserélésénél, a kozmetikumainkat is váltsuk egészségesebbre. Tusfürdő helyett például remekül beválik a kecsketejes, természetes szappan. Testápoló, kézkrém és arckrém helyett számos növényi olaj közül választhatunk, a mandula-, a kókusz- és az olívaolajtól a shea- és a kakaóvajig. A kókuszolaj hajbalzsamként is beválik, ha mosás előtt fél órára felkenjük a hajunkra, majd utána a szokott módon hajat mosunk, csodás, sima, fényes hajkorona lesz a jutalmunk. Hajhullás ellen a ricinusolajat vethetjük be, szintén hajmosás előtt kenjük fel egy-két órára a hajunkra. A hajfestéket bizonyos árnyalatok esetén a henna válthatja ki, ám világosítani sajnos nem lehet vele a hajat.

Aki nem szereti a jellegzetes szagát, citromsavval is helyettesítheti: citromsavat, egy kevés alkoholt, vizet és pár csepp illóolajat összekeverve például szórófejes üvegbe tölthető fürdőszobai tisztítószert kapunk. A szódabikarbóna zsíroldó hatású, de súrolószerként is beválik, így kevés vízzel elegyítve az odatapadt ételmaradékot is leszedi az edényekről.

Ruhák áztatására is remek, mivel bőrbarát fehérítő és folteltávolító, de a makacs izzadságszagtól is segít megszabadítani a ruháinkat. A tűzhelyre rakódott zsírfoltokat is eltávolítja. Pár kanál szódabikarbóna, kevés ecet és némi forró víz segítségével a lefolyó dugulását is megszüntethetjük.

A mikrohullámú sütő tisztítása nem könnyű feladat. Bár az vitás kérdés, hogy egy igazán környezetbarát háziasszony használja-e egyáltalán a készüléket, ha ragaszkodunk hozzá, akkor úgy szabadíthatjuk meg a szennyeződésektől, ha egy percig citromlevet forralunk benne, majd egyszerűen áttöröljük. Az őrölt kávé a hűtőszekrény kellemetlen szagát szívja fel.

Címkék: mosószappan, ecet, szódabikarbóna, testápolás, vegyszerek, háztartási vegyszerek, ártalmas vegyszerek, hagyományos tisztítószerek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!