Mártogassunk!
Ha vendégeket várunk - akár felnőtteket, akár gyerekeket - pillanatok alatt készíthetünk mártogatós szószokat, melyek azon kívül, hogy finomak, színes kis tálkákba adagolva nagyon mutatósak is. Kínálhatjuk őket chipsszel, keksszel, ropival, csíkokra vágott zöldségekkel, zellerszárral vagy grissinivel - amiből rengetegfélét lehet kapni a boltokban, de akinek van kedve, azt is könnyedén elkészítheti!
Spenótos mártogatós
Hozzávalók:
25 dkg spenót
15 dkg mascarpone
2 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A spenótot forró vízben néhány perc alatt megfőzzük. Lecsepegtetjük, kihűtjük, majd turmixgépben pürésítjük a fokhagymagerezdekkel. Hozzáadjuk a mascarponét, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Az egészet még egyszer összeturmixoljuk, így tökéletesen krémes lesz.
Egyszerű sajtmártogatós
Hozzávalók:
10 dkg tömlős sajt
10 dkg reszelt sajt
2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A főzőtejszínt felmelegítjük, belenyomjuk a tömlős sajtot, és simára keverjük, majd apránként, folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a reszelt sajtot. Ha túl sűrű, teszünk még hozzá tejszínt. Amikor a sajt felolvadt, levesszük a tűzről, és kihűtjük. Ezt a mártogatóst a gyerekek is szeretik, így számukra érdemes minél „egyszerűbb” sajtokat választani. Ha egy kicsit izgalmasabb ízekre vágyunk, akkor ízesíthetjük a szószt snidlinggel vagy akár chilivel is, de az ízesített tömlős sajt vagy az intenzívebb ízű – akár füstölt – reszelt sajt által is különlegesebb ízeket kapunk.
Diós-juhtúrós mártogatós
Hozzávalók:
10 dkg juhtúró
20 dkg krémsajt
15 dkg tejföl
2 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
10 dkg dió
Elkészítés:
A diót apróra feldaraboljuk (nem daráljuk), és megpirítjuk. Teflonserpenyőben, zsiradék nélkül tegyük, folyamatosan kevergetve, figyelve, hogy oda ne égjen! Félretesszük hűlni.
A juhtúrót habosra keverjük a tejföllel, ízlés szerint sóval, borssal, reszelt fokhagymával ízesítjük, és belekeverjük a krémsajtot. A végén hozzáadjuk a diót. A juhtúró és a dió különleges ízvilágával a siker garantált!
Zöldborsókrém
Hozzávalók:
25 dkg zöldborsó
15 dkg ricotta
1-2 kanál tej
petrezselyem
cukor
só
Elkészítés:
A borsót puhára főzzük, majd a tejjel, pici cukorral és sóval összeturmixoljuk. Amikor már szép sima, hozzákeverjük a ricottát. Ha túl sűrű, tejjel hígíthatjuk. Az apróra vágott petrezselyemzöldet a végén keverjük bele. A gyerekek ezt a mártogatóst is kedvelik.
Grissini alaprecept
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl víz
3 evőkanál étolaj
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy nagy kelesztőtálba öntjük, hozzáadjuk a sót, az étolajat, majd a felfutott élesztőt, és az egészet összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, könnyedén átgyúrjuk, és kb. fél cm vastag és 20 cm hosszú kígyókat sodrunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, egymástól távol, hiszen sülés közben meg fognak nőni. 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Ez egy alaprecept, ha szeretnénk, a lisztbe keverhetünk oregánót, bazsalikomot, fokhagymagranulátumot vagy bármilyen más, általunk kedvelt fűszert.
Még nincs hozzászólás