A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Chips házilag - csípsz?

Rövid idő alatt, a bolti chips árának töredékéért elkészíthetjük ezt a finom,egészséges ropogtatnivalót, a saját ízlésünkhöz alakítva. Nagyon sokféle zöldség és gyümölcs alkalmas arra, hogy chipset készítsünk belőle. A megszokott burgonya mellett néhány kevésbé ismert változatot is mutatunk. Kísérletezzünk bátran, megéri!

Fotó: Shutterstock.com

Egyszerű, egészséges chips

A burgonyát meghámozzuk, és olyan vékony karikákra vágjuk, amilyenre csak tudjuk – erre legcélszerűbb az uborkareszelőt használni –, papírtörlővel szárazra töröljük, sütőrácsra tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A burgonya vastagságától függően 1-2 perc alatt elkészül. Ha kész, ízlés szerint fűszerezzük. Nem kell hozzá olaj, így ez egy egészséges étel. Persze csak akkor, ha nem sózzuk agyon...

Édesburgonyachips

A burgonyasziromnak ez a változata is egészséges, ráadásul nagyon finom, és az édesburgonya kellemes narancssárga színe igazi étvágygerjesztő.

Kb. egy kilogramm édesburgonyához 4-5 evőkanál olívaolajra lesz szükségünk. Az olajat ízlés szerint fűszerezhetjük borssal, pirospaprikával, fokhagymaporral, majorannával, oregánóval, bazsalikommal vagy bármilyen fűszerkeverékkel. Bármit választunk, keverjük bele az olajba.

Az édesburgonyát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk/reszeljük, ha vizes, szárazra töröljük, majd beleforgatjuk az olajos keverékbe. Éppen csak annyi olajra van szükség, amennyi rátapad a krumplira. Sütőpapírral bélelt tepsin szétterítjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.

Céklachips

A céklát meghámozzuk, vékonyra szeljük vagy reszeljük, papírtörlőn áttöröljük, megforgatjuk olajban, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon ropogósra sütjük. Ízlés szerint itt is keverhetünk az olajba valamilyen fűszert, harmonizál vele a bors és a rozmaring is. A cékla sütési ideje hosszabb, akár egy óra is lehet.

Répachips

Ennek érdekessége, hogy édesen és sósan is megállja a helyét. Nincs más dolgunk, mint a répát meghámozni, vékony csíkokra vágni, ízlés szerint fűszerezett olajban megforgatni és az előbbiekhez hasonló módon tepsiben kisütni. A répához kiválóan illik a fahéj, érdemes kipróbálni ezt a változatot is.

Sütőtökchips

A répához hasonlóan készíthetjük fahéjas fűszerezéssel, de remekül harmonizál vele a rozmaring is.

Banánchips

A boltban is kapható, de otthon is könnyen elkészíthetjük ezt az egészséges csemegét, csak néhány banán és citromlé kell hozzá. A banánokat vékony karikákra vágjuk, sütőpapírra tesszük, és vékonyan bekenjük citromlével. 180 fokon egy–másfél óráig sütjük. A sütési idő attól függ, hogy mennyire ropogósan szeretjük.

Címkék: répa, chips, sütőtök, cékla, édesburgonya, banánchips

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!