A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gyümölcsös nagyisütik

Tombol a nyár, egyre többféle gyümölcsöt kínálnak a piacok standjai. A számtalan elkészítési és felhasználási mód közül most a nagymamám szakácskönyvéből ajánlok néhány süteményreceptet a piros gyümölcsökhöz - és persze az éhes unokákhoz.

Fotó: Thinkstock

Tejfölös-gyümölcsös sütemény

Gyerekkoromban minden vasárnap, de csak és kizárólag vasárnap sütött süteményt a nagymamám. Szeretett kísérletezni, gyakran tért haza új receptekkel a szomszédból, barátoktól, vagy éppen a fodrásztól. Ezt a sütit a szomszéd Magdi néni készítette először, de mi is megkedveltük. Egyszerű és nagyszerű – ami nyári melegben nagy előny!

Hozzávalók: 3 tojás, 20 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 4 dl tejföl, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 30-50 dkg piros gyümölcs, ez lehet meggy, málna, ribizli

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet, és jól összedolgozzuk. Ha kész a tészta, beledobáljuk a megmosott, kimagozott gyümölcsöt. A gyümölcs ne törjön össze, ne nagyon kevergessük! Vajazott, lisztezett tepsiben sütjük, mint a piskótát.

Meggyes gyümölcskenyér

A gyümölcskenyér a nagyi szakácskönyvének első oldalán szerepel, és ez az első sütemény, amit megtanultam elkészíteni. Az elmúlt húsz évben ezt sütöttem a legtöbbször, és ennek kérték el legtöbben a receptjét. Számtalan variációja létezik, de amikor meggyszezon van, ez a süti is egész más.

Hozzávalók: 4 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, fél sütőpor, 7 dkg meggy, 7 dkg étcsoki, 6 dkg dió

Először a gyümölcsöket készítsük elő. A diót feldaraboljuk és megpirítsuk. Ehhez nem kell semmiféle zsiradék. A diót szétterítjük egy teflonserpenyőben, és nagy lángon, folyamatosan keverve pirítsuk. Ha elkezd változni a színe, már jó is.

Ez csak néhány perc, de nagyon kell figyelni, hogy ne égjen oda. Levesszük a tűzről, és kihűtjük. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és az étcsokit is vágjuk apróbb darabokra. Ha a dió kihűlt, ezt a 3 hozzávalót tegyük egybe, és rázzuk össze egy kis liszttel, ami magába szívja a nedvességet.

Két tojást szétválasztunk. A fehérjéből egy csipet sóval és egy kanál cukorral kemény habot verünk.

A tojássárgákat a maradék két egész tojással és a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, alaposan összedolgozzuk, majd óvatosan – hogy a meggy ne törjön össze – belekeverjük a gyümölcsöket, végül a tojásfehérjéből vert habot. Vajazott, lisztezett gyümölcskenyér- vagy őzgerincformába tesszük, és 150–180 fokon tűpróbáig (kb. 40 percig) sütjük.

Gotthárdi ribizlis piskóta

A nagyim Vas megyei volt, így gyerekkoromban gyakran látogattuk meg az ott élő rokonokat. Ezt a receptet Szentgotthárdról hoztuk Marika nénitől, aki mindig fenséges dödöllével várt, de egyik nyáron ezzel a kiváló ribizlis piskótával is meglepett bennünket. Innen a sütemény neve.

Hozzávalók a piskótához: 8 tojás, 8 kanál cukor, 8 kanál liszt, fél sütőpor

a krémhez: 1 púpozott kanál liszt, 1 púpozott kanál búzadara, 2 dl tej, 10 dkg cukor, 20 dkg vaj, 50 dkg ribizli

A piskótához 6 tojást szétválasztunk. A fehérjéből egy csipet sóval és 2 kanál cukorral kemény habot verünk. Félretesszük. A 6 tojás sárgáját a maradék 2 egész tojással, 6 kanál cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet, végül a sütőport.

Jól kikeverjük. Ha kész, óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert habot. Vajazott, lisztezett tepsibe (esetleg tortaformába) tesszük, előmelegített sütőben, lassú tűzön (150–180 fok) kb. 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült, kihűtjük.

Sütés előtt szórhatunk ribizlit a tetejére, de készíthetjük krémmel is: a tejben simára dolgozzuk a lisztet és a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan keverve sűrű krémmé főzzük. Hűlni hagyjuk.

A ribizlit megmossuk, leszemezgetjük, felét villával összenyomkodjuk, másik részét egyben hagyjuk. A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a szétnyomkodott ribizlit, majd a kihűlt lisztes, grízes krémet, végül óvatosan beleforgatjuk az egész ribizliszemeket.

A piskótát kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, úgy, hogy a sütemény tetejére és az oldalára is jusson.

A legjobb meggyes

Erről a süteményről nincsenek gyermekkori emlékeim. A nagyi halála után a szakácskönyvében találtam egy papírlapon a leírást. Nem hiszem, hogy valaha is megsütötte, lehet, hogy élete végén a kórházból hozta a receptet, de már nem volt ideje bemutatni nekünk az új szerzeményt. Kipróbáltam hát helyette, és kiderült, hogy valóban ez a legjobb meggyes. Köszönöm, nagyi!

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg margarin, 8 tojás, 20 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 2 dkg kakaópor, ízlés szerint meggy

a krémhez: 1 liter meggylé, 2 vaníliás cukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 10 dkg vaj

a csokimázhoz:1 tábla étcsoki, 1 evőkanál étolaj

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy csipet sóval és 2 kanál cukorral kemény habot verünk. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, hozzáadjuk a margarint, alaposan összedolgozzuk, végül részletekben belekeverjük a lisztet és a sütőport.

Az egészet simára keverjük, és óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert habot. Egy nagyobb tepsit kivajazunk, lisztezünk, és belesimítjuk a tésztát.(Tipp: a tésztát kettéosztjuk, és egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Így szép tarka süteményünk lesz. ) A tetejét sűrűn megszórjuk magozott, mosott meggyel. Úgy sütjük, mint a piskótát. Ha kész, hűlni hagyjuk.

Variáció: 3 dl meggylében elkeverjük a pudingporokat és a vaníliás cukrot. Felöntjük a többi meggylével, és folyamatosan kavargatva sűrű krémmé főzzük. A vajat habosra verjük, és a kihűlt meggyes krémmel simává dolgozzuk.

Az egészet a tészta tetejére kenjük, majd elkészítjük a csokimázat. Az étcsokit darabokra törjük, gőz fölött felolvasztjuk, és még forrón belekeverünk egy evőkanál olajat. Hamar szilárdul, így gyorsan a süteményre csorgatjuk. Nem kell kenegetni, sokkal könnyebb vele bánni, és mutatósabb is, ha szabálytalanul, egy kanállal locsolgatjuk rá.

Címkék: meggy, gyümölcsös sütemények, ribizli, piskóta, gyümölcskenyér

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!