Gabona felsőfokon
A köles méltatlanul elfeledett gabona. Sokaknak elsőre talán a madáreleség jut róla eszébe, pedig sokoldalú, rengeteg kedvező élettani hatással bíró ősi tápláléka az emberiségnek. És nem csak egészséges, szépít is.
Egy kis kölestörténelem
Az ősi kínaiak a kölest a rizs, a búza, az árpa és a szója mellett az öt szent növény közé sorolták. A magyaroknál a honfoglalás korában gyakran szerepelt a magasabb társadalmi réteghez tartozók menüjében, s Attila, a hun király is köleskásával kínálta a vendégeit. A Földön a népesség harmadának ma is alapvető élelme. Főleg Afrikában és Ázsiában termelik. Ez a növény sok napfényt és meleget igényel, de kevesebb nedvességet, mint a rizs.
A köles és a szervezetünk
A köles élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen egyedülállóak. A vitaminok közül a B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, E- és K-vitamin-tartalma számottevő, míg az ásványi anyagok közül kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot és cinket tartalmaz.
Viszonylag magas a zsírtartalma, így az energiatartalma is. Van benne egy ún. metionin nevű aminosav, ami a fehérjék egyik építőköve: ez az erős antioxidáns védi testünk szöveteit a pusztító szabadgyököktől, segíti az izmok építését, erősíti az immunrendszert. Kovasavtartalma miatt jótékonyan hat a bőrre, a hajat fényessé, a fogakat, a körmöket ellenállóvá teszi.
Egyesek szerint rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást. A szervezet hőközpontjára is jótékony hatással van, úgynevezett melegítő gabona.
A fogyókúrás étrendbe is beépíthető: hamar teltségérzetet okoz, és könnyen emészthető, diétás rostokat, cellulózt, lignint, vízoldékony rostokat és pektint tartalmaz, amely anyagok elősegítik a normál bélműködés helyreállítását, s megszüntetik az emésztési panaszokat.
A köles lúgosító hatású, hatásos segítség a savasodás ellen. Jótékonyan hat a gyomorra, a lépre, a hasnyálmirigyre, a májra, és erősíti a vesét is. Gátolja a szájban lévő baktériumok szaporodását, gombaölő, így kiválóan beilleszthető a candida-diétába. A köles a legkevésbé allergizáló gabonák közé tartozik, és gluténmentes.
Köles az asztalon
Édesen, sósan, az előételtől a desszertig, reggel, délben és este is az asztalra kerülhet. Nagyon fontos, hogy a hántolt kölest (ezt használjuk emberi fogyasztásra) felhasználás előtt alaposan át kell mosni. A köleshez nagyszerűen illik a fahéj, a gyömbér, a majoranna, a bazsalikom, de ízlés szerint bármivel kombinálható.
Kiváló kásaalap: háromszoros vízben, tejben vagy gabonaitalban kell megfőzni, és ízlés szerint gyümölccsel, lekvárral, mézzel, magvakkal ízesíteni. Ha a megfőtt kását gyümölccsel vagy gyümölcslével leturmixoljuk, nagyszerű pudingot kapunk, ami kiváló desszert.
Ha sósan készítjük, különféle zöldségekkel, túróval, sajttal vagy hússal dúsíthatjuk, hasonlóan a rizshez vagy tarhonyához számtalan variációja létezik. Készíthetünk belőle fasírtot, rakott ételeket, salátákat, felfújtakat, süteményeket is. Kísérletezzünk vele bátran, együk rendszeresen sokféle variációban: a szervezetünk hálás lesz érte!
Még nincs hozzászólás