Készítsünk fagyit!
A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt is fogyasztottak fagyit. Vagyis az elődjét. Akkor még hóból, tejből és gyümölcsökből készült az édesség, mely a gazdagok kiváltsága volt. Hazánkba az 1800-as évekre érkezett meg a hűsítő finomság, és hamar népszerűvé vált.
Egyszerű gyümölcsfagyi
Hozzávalók:
35 dkg gyümölcs
2 dl joghurt
cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A joghurtot kikeverjük a cukorral. A gyümölcsöt összeturmixoljuk úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok is. A két masszát összekeverjük, és a fagyasztóba tesszük. Kb. fél óra múlva botmixerrel átkeverjük. Ezt még legalább háromszor megismételjük, így lesz krémes a fagyink. Ezt az alapreceptet variálhatjuk különböző idénygyümölcsökkel.
Mascarponés sárgabarackfagyi meggyel
Hozzávalók:
50 dkg sárgabarack
25 dkg mascarpone
1 vaníliás cukor
meggy tetszés szerint
Elkészítés:
A sárgabarackot egy pillanatra forró vízbe mártjuk, és lehúzzuk a héját. Ezután kimagozzuk, és leturmixoljuk. A mascarponét gépi habverővel habosra keverjük a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a barackot. Ha nem találjuk elég édesnek, tehetünk hozzá cukrot, mézet, vagy bármilyen édesítőszert. Ezután betesszük a fagyasztóba. Körülbelül fél óra múlva –- amikor elkezd szilárdulni – átkeverjük botmixerrel, és ezt félóránként 3-4 alkalommal megismételjük. Az utolsó alkalommal óvatosan keverhetünk bele kimagozott, feldarabolt meggyet. A két gyümölcs kiválóan illik egymáshoz. Ez az édes-savanykás fagylalt igazi hűsítő a meleg, nyári napokon.
Narancsos csokiparfé
Hozzávalók:
2 tojás sárgája
2 evőkanál cukor
2 dl tej
15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
1 narancs reszelt héja
2 dl tejszín
Elkészítés:
Gőz fölött felolvasztjuk a csokit, és belekeverjük a narancshéjat. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tejet, és alacsony fokozaton sűrű krémet főzünk belőle. A két krémet összekeverjük, és hűlni hagyjuk. Miután kihűlt a krém, a tejszínt habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a csokikrémbe. Fagyasztóban hagyjuk megszilárdulni. Habkönnyű desszertet kapunk, melyben a csoki és a narancs tökéletes ízharmóniát alkot.
Kávéfagyi Loy's
Hozzávalók:
3 dl erős hideg tejeskávé (1 dl kávé, 2 dl tej)
2 dl tejszín
1 tojás sárgája
2 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 evőkanál Bailey's
Elkészítés:
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a Bailey'st és a tejeskávét. A tejszínt habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a tejeskávés krémmel. Fagyasztóba tesszük, és félóránként átkeverjük, 3-4 alkalommal. Kávéimádóknak kiváló desszert, és nem csak a forró, nyári napokon!
Még nincs hozzászólás