A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

N. Kovács Barbara cikkei

Az étel íze, ha szabad tűzön készül

Hihetetlen, mennyivel finomabb a szabad tűzön készült étel, mint a konyhában főtt, sült társai! A szabad tűzön főzés sosem megy ki a divatból, mert összegyűlni a tűz körül, ahol készül valami finomság, ősi szokás, és még ma is megvan a varázsa. Az igény nem változott, csak az eszközök lettek modernebbek és az alapanyag változatosabb. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a bográcsokról és...

Tovább olvasom

Töltsd a nyarat a szabadban - időtakarékos tippek a konyhából

Finomat alkotni a konyhában nem feltétlenül kerül sok időbe. Az egyik hozzávaló a gyors sikerhez az egyszerű receptek gyűjteménye, a másik pedig néhány időtakarékos fortély. Ez utóbbiakból gyűjtöttünk össze egy csokorravalót, amely a hétköznapokon és akár az ünnepi menük elkészítésénél is jól jöhet. Így marad idő minden másra is, mert akármennyire jó főzni, miért...

Tovább olvasom

A nyúlárnyék, avagy a zöld síp, amely nem csak ínyenc falat, de sokat tehet az egészségünkért

Van belőle fehér vagy zöld változat, legalábbis ezt a kettőt ismerjük belőle igazán. Nevezik lófarknak vagy nyúlárnyéknak. Ültetés után csak második vagy akár a harmadik évben szüretelhető. De mindenekelőtt nagyon finom, és nem utolsósorban egészséges, számos gyógyhatással rendelkezik. Ezúttal a spárga hasznosságát és történetét kínáljuk tálcán, mert itt...

Tovább olvasom

Hogyan születtek a szakácskönyvek?

A szakácskönyveknek külön részlegük van ma már a könyvesboltokban és a könyvtárakban egyaránt. Megtalálható mindenféle receptet tartalmazó kötet a hagyományostól a legmodernebb diétás és vegán recepteket tartalmazókig, az internetes receptes oldalakról, blogokról már nem is beszélve. Ám nem volt ez mindig így....

Tovább olvasom

Honnan örököltük ezeket az ételeinket?

Mi a közös a töltött káposztában, bejgliben, lángosban, pogácsában és a kávéban? A válasz egyszerű: 150 évnyi török hódoltság. Csokorba gyűjtünk számos olyan ételt és alapanyagot, amely mára a magyar konyha jellegzetessége, az eredete mégis kezd homályba veszni. De azt is eláruljuk, hogy mi az a törökméz, a törökbúza, a törökparadicsom vagy a törökbors....

Tovább olvasom

Kezdjük újra az elejétől - elfeledett ételeink

Az 1800-as és 1900-as évek elején számos olyan étel készült, amelyek hallatán ma alaposan meglepődnénk. A gasztronómia - persze főleg a tehetősebb családok körében - igen kifinomult volt, sokféle alapanyagból, rengeteg fűszerrel főztek-sütöttek, de még a szegényebb családok is használtak olyan fűszereket, amelyek a feledés homályába vesztek....

Tovább olvasom

Menjünk biztosra: különleges szerencsehozó ételek

Az új év friss terveket, reményeket, vágyakat és valahogy tiszta lapot is jelent. Az évkezdethez szorosan kötődnek olyan élelmiszerek, ételek, amelyek a hiedelmek szerint szerencsét hoznak. A világ számos országában más-más alapanyagról hiszik, hogy meghozza a várva várt bőséget, egészséget, vagy épp a szerelmet. Ha biztosra akarunk menni, és miért is ne tennénk, akkor akár egész januárban is...

Tovább olvasom

Svéd tojás, francia sült, japán torta karácsonyra

Ahogy nálunk nem hiányozhat a hagyományos karácsonyi asztalról a halászlé és a töltött káposzta, a bejgliről már nem is beszélve, úgy a világ más országaiban is vannak tradicionális ünnepi fogások. Némelyikük meglepő, mások a lehető legegyszerűbbek, de mindenképpen érdemes kipróbálni azoknak a vállalkozó kedvűeknek, akik idén megkóstolnák más nemzetek kedvenc...

Tovább olvasom

A dió, ahogy talán még sosem próbáltad

Diótorta és zserbó, netán egy jó diós tészta az, ami erről a csonthéjasról eszünkbe juthat. Pedig a dió számos más formában is az ételeink része lehet, például dióvajként vagy növényi tejként. De akár liszt helyett is használhatjuk. Érdemes is sokféle formában megenni, mert számos értékes vitamint, ásványi anyagot és a szervezetünk számára...

Tovább olvasom

Melengető levesek a hűvösebb őszi napokra

Ahhoz, hogy egy igazán hűvös és szürke őszi napot feldobjunk, elég lehet egy melengető, laktató leves.Számos finom alapanyag közül választhatunk ebben az évszakban, így változatosan kényeztethetjük magunkat és a családot is. Ehetjük ebédre vagy vacsorára, de akár sós nasi helyett is. Ezúttal egy kicsit elszakadunk a bableves és a ragulevesek világától, és inkább olyan fűszeres változatokat...

Tovább olvasom