A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

N. Kovács Barbara cikkei

A gyümölcs, amely akkor finom, ha már csúnya

Késő ősszel szüretelik, de frissen ehetetlen. Hagyni kell állni ahhoz, hogy megpuhuljon. Amikor már fogyasztható és megérett, úgy néz ki, mintha megromlott volna. Szottyos, barna, ám igen édes finomság. Talán éppen ezért olyan ismeretlen vagy kevéssé szeretett gyümölcs a naspolya. Pedig különleges íze miatt érdemes bizalmat szavazni neki.Bár a naspolya kevéssé ismert gyümölcs, régebben mégis...

Tovább olvasom

A szegények krumplija, ma már a reformétrend királya

Régen, nagymamáink idejében a szegények eledele volt, ma már inkább az egészségtudatos ételekhez használják. Kissé elfeledett növény, pedig igazán hasznos, és a termesztése sok teendőt nem kíván. Kiváló alternatívája a burgonyának: ez a csicsóka.Hozzávalók: csicsóka, só, olaj a sütéshez....

Tovább olvasom

Villámgyors reggelik a rohanós reggelekre

Mostanában mindennél fontosabb az, hogy az egészségünket megőrizzük, szervezetünket erősítsük. Ebben a reggelinek nagy szerepe van. Egyrészt kihagyhatatlan étkezés, másrészt igenis lehet gyorsan egészséges ételt enni a rohanós reggeleken is.Hozzávalók: 1 teáscsészényi áfonya és fekete szeder (lehet fagyasztott is), 1 banán, 1 dl tej, 1 dl natúrjoghurt, 1 evőkanál mogyoróvaj, 1 evőkanál...

Tovább olvasom

Főszerepben a gyümölcsök - nem csak süti készülhet belőlük

Amikor a gyümölcsökre gondolunk, feltétlenül az édességekkel, süteményekkel társítjuk őket. Pedig a különböző gyümölcsök főételekben is lehetnek főszereplők, sőt köretként és savanyúságként is nagyon finomak. Megmutatjuk, hogyan!...

Tovább olvasom

Egy kis Ázsia a kiskertből. Pak choi, avagy a bordáskel

A pak choi manapság kezd hódítani a zöldségrajongók körében. Több zöldségesnél és nagyobb élelmiszerboltban kapható. Már magyar nevet is kapott, és többen termesztik a konyhakertjükben is. Érdemes figyelni rá és felvenni az étrendünkbe, mert jótékony hatása van az egészségünkre.Ismerhetjük bok choi, pak choi néven, de magyar rajongói kínai bordáskelként...

Tovább olvasom

Mángold, a sokoldalú zöldség

Még csak manapság kezdünk ismerkedni a mángolddal, pedig már Krisztus előtt, az V-IV. század környékén ismerték és használták a Földközi-tenger táján. Számtalan finom étel készíthető vele, és az a legjobb benne, hogy nagyon egészséges.A mángold bővelkedik A-, B1-, B2 és C-vitaminban. Mindezen túl található benne almasav, citromsav és oxálsav, foszfor, kálium, kalcium,...

Tovább olvasom

Végre tavasz a konyhában!

A tavasz utolsó hónapja a május. A természet ugyan még nem túl bőkezű, de már sok friss zöldséggel és gyümölccsel ajándékoz meg minket. Érdemes ezekből a szezonális terményekből választani. És főzni, főzni, végül enni!Szezonális gyümölcsöket és zöldségeket több okból érdemes választani és beiktatni az étrendünkbe....

Tovább olvasom

Húsvéti és böjti tradicionális ételek

A negyvennapos nagyböjt után következik a húsvét, amely idén április 12-én kezdődik. A visszafogott étkezés után eleink ilyenkor tartottak nagy lakomát. Számos tradicionális étel kapcsolódik ehhez az ünnephez. Ugyanakkor ilyenkor is érdemes az egészségesebb alternatívákat kipróbálni. Ehhez is mutatunk egy receptet.Böjti ételekA negyvennapos böjt manapság korántsem olyan szigorú, mint amilyen...

Tovább olvasom

Receptek

MAJORANNÁS HÁZI MÁJKRÉMHozzávalók: 1/2 kg csiperkegomba, 3 evőkanál libazsír, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál turbolya, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.Elkészítése: A szeletekre vágott gombát forró zsírra dobjuk egy serpenyőben. Fűszerezzük sóval, borssal, majd alaposan keverjük össze. Pár perces sütés után tovább fűszerezzük a kakukkfűvel és zúzott fokhagymával....

Tovább olvasom

Legyen saját fűszerkerted, akár az ablakpárkányon is

Ha szeretnél saját zöld fűszert használni a következő hónapokban, akkor itt az ideje annak, hogy elültess belőlük néhányat. A fűszernövényeket otthon sem nehéz termeszteni.Boltból megmentheted?Sokszor előfordul, hogy a kiszáradt, kókadozó fűszernövényeket nagyon baráti áron kínálják a boltokban. Megmentheted ezeket is, és biztosíthatja egész nyáron a fűszert számodra....

Tovább olvasom