A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

N. Kovács Barbara cikkei

Mi van az Üveghegyen túl? Avagy a befőttesüveg sokadik élete

Bár van visszaváltható a befőttesüvegek közt is, mégis érdemes megtartani, ha kiürült belőle a savanyúság, lekvár, paradicsomszósz, lecsó, zöldborsó vagy épp bármilyen befőtt. Ugyanis sokkal olcsóbb így hozzájutni, mintha újként vásárolnánk meg a boltban. Számtalan módon újra lehet hasznosítani őket, mindazon túl, hogy ismét eltennénk bennük valamit a zord téli...

Tovább olvasom

A vágódeszka históriája

Készülhet bambuszból, műanyagból, üvegből és fából. Lehet téglalap alakú, de ma már kapható szinte bármilyen formára vágva, gravírozva vagy égetéssel díszítve. A vágódeszka eredetileg - nevéből eredően - szeletelésre és aprításra szolgál, de ma már más funkciói is vannak. Fontos tudni, hogy melyik változatot miként érdemes használni, kezelni és nem...

Tovább olvasom

Ez legyen a jó kamrában, a mélyhűtőben

Az ősz beköszöntével - ha akarjuk, ha nem - vissza kell térnünk a rohanós hétköznapokhoz. Mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor nincs ideje bevásárolni, ám ételt rendelni nem szeretne, vagy épp nem tud, például egy ételallergia esetén. Erre megoldás a jól felkészített éléskamra, amelynek nem kell óriásinak lennie. Megmutatjuk, milyen alapanyagok legyenek otthon mindig, hogy bármikor finom étel kerülhessen...

Tovább olvasom

Zárd üvegbe a nyarat, vidd magaddal az ízeket!

A nyári ízeket nem csak azért érdemes tartósítani a télre, mert gazdaságos, de azért is, mert biztosan csak az van benne, amit szeretnénk. De az is a házi tartósítás mellett szól, hogy kiváló családi vagy baráti program is lehet, mi több, akár a szüreteléssel együtt, amennyiben saját termésről van szó. Régebben szokás volt, hogy a betegeknek saját készítésű...

Tovább olvasom

Az étel íze, ha szabad tűzön készül

Hihetetlen, mennyivel finomabb a szabad tűzön készült étel, mint a konyhában főtt, sült társai! A szabad tűzön főzés sosem megy ki a divatból, mert összegyűlni a tűz körül, ahol készül valami finomság, ősi szokás, és még ma is megvan a varázsa. Az igény nem változott, csak az eszközök lettek modernebbek és az alapanyag változatosabb. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a bográcsokról és...

Tovább olvasom

Töltsd a nyarat a szabadban - időtakarékos tippek a konyhából

Finomat alkotni a konyhában nem feltétlenül kerül sok időbe. Az egyik hozzávaló a gyors sikerhez az egyszerű receptek gyűjteménye, a másik pedig néhány időtakarékos fortély. Ez utóbbiakból gyűjtöttünk össze egy csokorravalót, amely a hétköznapokon és akár az ünnepi menük elkészítésénél is jól jöhet. Így marad idő minden másra is, mert akármennyire jó főzni, miért...

Tovább olvasom

A nyúlárnyék, avagy a zöld síp, amely nem csak ínyenc falat, de sokat tehet az egészségünkért

Van belőle fehér vagy zöld változat, legalábbis ezt a kettőt ismerjük belőle igazán. Nevezik lófarknak vagy nyúlárnyéknak. Ültetés után csak második vagy akár a harmadik évben szüretelhető. De mindenekelőtt nagyon finom, és nem utolsósorban egészséges, számos gyógyhatással rendelkezik. Ezúttal a spárga hasznosságát és történetét kínáljuk tálcán, mert itt...

Tovább olvasom

Hogyan születtek a szakácskönyvek?

A szakácskönyveknek külön részlegük van ma már a könyvesboltokban és a könyvtárakban egyaránt. Megtalálható mindenféle receptet tartalmazó kötet a hagyományostól a legmodernebb diétás és vegán recepteket tartalmazókig, az internetes receptes oldalakról, blogokról már nem is beszélve. Ám nem volt ez mindig így....

Tovább olvasom

Honnan örököltük ezeket az ételeinket?

Mi a közös a töltött káposztában, bejgliben, lángosban, pogácsában és a kávéban? A válasz egyszerű: 150 évnyi török hódoltság. Csokorba gyűjtünk számos olyan ételt és alapanyagot, amely mára a magyar konyha jellegzetessége, az eredete mégis kezd homályba veszni. De azt is eláruljuk, hogy mi az a törökméz, a törökbúza, a törökparadicsom vagy a törökbors....

Tovább olvasom

Kezdjük újra az elejétől - elfeledett ételeink

Az 1800-as és 1900-as évek elején számos olyan étel készült, amelyek hallatán ma alaposan meglepődnénk. A gasztronómia - persze főleg a tehetősebb családok körében - igen kifinomult volt, sokféle alapanyagból, rengeteg fűszerrel főztek-sütöttek, de még a szegényebb családok is használtak olyan fűszereket, amelyek a feledés homályába vesztek....

Tovább olvasom