A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Engedd el a felesleget! Kevesebb stressz, több főzési öröm

Számos előnye van annak, ha egy konyha minimalista. Itt persze nem azt kell érteni, hogy puritán, és nincs benne szinte semmi, stílus nélküli, hanem rendezett, és nincsenek benne felesleges kacatok, netán gépek. Ez egyfajta módszer, amelynek eredményeképpen letisztult, funkcionális és stílusos lesz a főzés helyszíne. Ettől még simán belefér bármilyen berendezési stílusirányzat, a teljesen egyszerűtől a barokkos csipkékig minden.

Fotó: Shutterstock.com

Részletes logisztikát és terveket igényel az, ha egy családnak főzünk, és nem szeretnénk az egész napot a konyhában tölteni, de ez még akkor is igaz, ha csupán két személyt látunk el ételekkel. Mindez nagy stresszforrás lehet, pláne, ha a konyha nincs a funkciójára felkészítve, azaz nincs alaposan átgondolva a berendezés.

Nem, nem a bútorokra gondolok, hanem a felszerelésre: edényekre, gépekre és eszközökre. Mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb konyháról van szó, az a fontos, hogy minden eszköznek legyen haszna. Ne tároljunk feleslegesen belőlük egyet sem, mert csak elveszi a helyet a fontosabb, többször használt társaitól, vagy szimplán csak porfogó a polcon.

A minimalista konyha alapszabálya, hogy mindennek, ami benne található, napi szinten legyen feladata, akár több is. Mindez egyaránt igaz a kisebb és nagyobb helyiségekre is.

Haszontalan vagy forradalmi? – A gépek, melyekre talán nincs is szükség

Fotó: Shutterstock.com

Szinte nincs is olyan konyhatechnikai eljárás, amelyhez ne kínálnának a műszaki boltok valamilyen szerkezetet. Például tudunk géppel tojást főzni vagy befőtteket dunsztolni. Számos olyan masina van, amely tökéletesen nélkülözhető, a fent említettek is ezek közé tartoznak.

Mindenkinek van egy kisebb lábasa otthon, simán meg lehet bennük főzni a tojást a tűzhelyen bármilyen állagúra. Ehhez már a tojásfőző óra sem kell, mert a telefonon is be lehet állítani, hogy hány percet szeretnénk forralni. A befőtt dunsztolásánál pedig mi sem egyszerűbb, nem kell ahhoz hosszasan forraló edény. A forró befőtteket jól csomagoljuk be párnával, pokrócokkal, és hagyjuk ott kihűlni.

Tehát a racionalizálást kezdjük a háztartási kisgépeknél. Ne félj, nem fogom azt mondani, hogy dobd ki bármelyiket is, ha nem akarod, csak pakold másképp. Azokat a kisgépeket, amiket napi szinten használsz, olyan helyre tedd, ahol könnyen elérhető. De az is megoldás, hogy kiteszed a pultra, vagy ha van, a nyitott polcra. Ilyen például a kenyérpirító vagy az airfryer. Amiket pedig nem használsz, eláshatod a ritkán látogatott helyeken. Ha pedig úgy érzed, hogy valamelyiket nem használtad már legalább egy éve, akkor nyugodtan add el, vagy ajándékozd oda valakinek.

Érdemes a válogatás és pakolás során azt is végiggondolnod, hogy valóban szükséged lesz-e még valaha arra az adott gépre, vagy éppen tudod-e mással helyettesíteni. Tipikusan ilyen gép a turmix, amelyből egy kisebb konyhában bőven elég a botmixer, mert mindent meg tudsz azzal is oldani, nem kell kerülgetned a kelyhes turmixot.

De ilyen lehet az airfryer is, mert egy jobb sütőben is ugyanúgy süthetsz olaj nélkül, ha lefeded a tepsit. De ugyanide sorolhatók a különböző főzőedények, amelyek elektromos árammal működnek. Ha napi szinten használod, rendben, hagyd elöl, de ha csak kerülgeted vagy raktározod, akkor ki vele!

Azt sem árt végiggondolni, hogy egy-egy gépnek mennyi funkciója van, amelyet használsz. Nagyon praktikusak a többféle feladatot megoldó szerkezetek, mint például egy olyan álló mixer, amely habot ver, szeletel, reszel, dagaszt, de még húst is darál. 

Ki a felesleges fazekakkal és lábasokkal!

Fotó: Shutterstock.com

Legyen kicsi vagy nagy a konyha, a fazekaknak, serpenyőknek és lábasoknak, mi több, a tepsiknek valamint a tűzálló edényeknek sosincs elég helyük. Pedig egy kis átgondolás után drasztikusan lecsökkenthető a számuk.

Ez esetben is a napi használat a legelső szempont, ami szerint osztályozzuk őket. Aszerint, hogy hány főre főzöl, biztosan szükséged van-e a harmadik vagy negyedik serpenyőre, kislábasra, netán a második óriási fazékra. Két serpenyővel minden serpenyős ételt meg tudsz főzni, akár négy-öt személyre is.

A tapadásmentes bevonattal rendelkezőben megalkothatod a mártásokat, szószokat, de még palacsintát is süthetsz. A másikban ragukat főzhetsz. Arról, amit évente egyszer használsz, gondolt át, hogy tudnád-e helyettesíteni, így ismét helyet szabadítasz fel.

A számtalan formájú és méretű tűzálló tálak java része is felesleges, ha van kétféle tepsink. Egyik a süteményeknek, rakott ételeknek, másik a sülteknek fenntartva. Persze, ha csak kétfős háztartást vezetsz, akkor egy kisebb tepsire szükséged lehet a kevesebb adag miatt.

Görbe bögre?

Fotó: Shutterstock.com

Őszintén, ki ne esne abba a hibába, hogy megveszi azt a bögrét, amelyik megtetszik? Pedig ezekből elég fejenként egy-egy teásbögre, kávéscsésze és – igény szerint – italospohár. Ugyanez igaz az evőeszközökre is. Egy-egy szetten, vagyis hatdarabos étkészleten túl többre csak akkor van szükség, ha vendég érkezik.

Éppen ezért ezeknél azt kell átgondolni, hogy általában hány fős ebédet szoktunk szervezni rendszeresen, és ahhoz igazítani a darabszámot. Nincs értelme egy vidéki lagziba is elegendő mennyiséget tárolni. Ez az elv a tányéroknál is. Azt persze megengedheted magadnak, hogy legyen egy ünnepi szett és egy hétköznap használatos. De akkor minden ünnepre ugyanaz a szett bőven megteszi.

A különböző keverő-kavaró és szedőalkalmatosságokból elég mindegyikből legfeljebb kettő. Konyhakések közül három méret bőven megteszi, és mindent el lehet velük vágni. A legfontosabb, hogy jó minőségű és éles darabok legyenek, mert életlen késsel dolgozni nagy büntetés.

Ami szükséges még egy háztartásban, az a szűrő, amelyből egy közepes méretű fém univerzálisan használható mind a tésztákhoz, mind más alapanyagok leszűréséhez.

Nem fagyi, hanem töltött káposzta!

Fotó: Shutterstock.com

Kinek ne lapulna a mélyhűtőben vagy egy hétvégi látogatás után a hűtőben a nagyitól hozott ’dobozos’ étel. Küllemét tekintve ’a doboz feliratai alapján’ fagyinak tűnhet, de valójában töltött káposzta, netán brassói aprópecsenye. A nagyi pedig nem csak az ételt adja át, hanem a dobozgyűjtési szokásokat is.

Nagy tejfelesvödrök, fagyisdobozok és társaik lepik el a konyhaszekrényeinket. Nincs baj az újrahasznosítással, de selejtezzünk. Amelyiknek nincs fedele, kissé csálé, törött vagy bármilyen hibája van, könyörtelenül tegyük a szelektív hulladékgyűjtőbe. 

Azért, hogy minél kevesebb edénnyel beérjük, érdemes olyan recepteket is gyűjteni, amelyek elkészítéséhez nem kell az egész készletet elővenni. Ilyenek például a serpenyős és a tepsis fogások. Mindkétféle ételből hoztam egy-egy példát.

Paprikás-serpenyős tésztaforgatag

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 0,5 kg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl paradicsomlé
  • 2 púpozott teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál majoránna
  • késhegynyi őrölt köménymag
  • késhegynyi őrölt fekete bors
  • 1 csomag csőtészta
  • 3 evőkanál zsír
  • 4 dl víz
  • petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítése:

  1. A felkockázott vöröshagymát a felhevített zsíron megpároljuk üvegesre, majd rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük és beledobjuk a darált húst.
  2. Fűszerezzük a sóval, majoránnával, őrölt köménymaggal és az őrölt fekete borssal, majd felöntjük vízzel, és puhára főzzük a húst pár perc alatt.
  3. Amikor puha a hús, beleszórjuk a tésztát a raguba, és addig főzzük, amíg a tészta is megpuhul.
  4. Petrezselyemzöldjével megszórva tálaljuk.

Sült csirke zöldségágyon

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 6 egész csirkecomb
  • 25 dkg gomba
  • 4 közepes sárgarépa
  • 1 doboz kukoricakonzerv
  • 25 dkg zöldbab
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 3 teáskanál só
  • 3 teáskanál zsálya
  • 3 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 10 dkg vaj
  • citromkarika és petrezselyemzöld a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. A csirkecombokat fűszerezzük meg.
  2. A feldarabolt zöldségeket tegyük egy tepsibe, és oszlassuk el egyenletesen.
  3. Fektessük a zöldségekre a befűszerezett csirkecombokat.
  4. Egyenletesen osszuk szét a vajat, és tegyük a combok tetejére.
  5. Fedjük le a tepsit, és tegyük 180 fokos sütőbe másfél órára.
  6. Az utolsó tíz percben vegyük le a tepsi tetejét, és pirítsuk meg a combok bőrét.
  7. Tálaljuk a fogást citromkarikákkal és friss, aprított petrezselyemzölddel.

Címkék: minimalista konyha, szükséges konyhai eszközök száma, lábasok, serpenyők száma a konyhában, paprikás-serpenyős tésztaforgatag recept, sült csirke zöldség ágyon

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!