Mentsd meg a bolygót egy falattal!
Ízletes és fantasztikus fogásokat úgy is alkothatunk a konyhában, hogy mindeközben tekintettel vagyunk a környezetünkre. Na, nem a konyha tisztaságára, hanem a Föld jóllétére. Ugyanis nem csak az autók, a tengerjáró hajók, a nagy gyárak és a műanyag szennyezi a környezetet, hanem a konyhai tevékenység és hulladék is. A jó hír pedig az, hogy fenntarthatóbbá és pénztárcabaráttá tehető a mindennapi főzés.
Számos módon tehetünk a környezetünkért a konyhában, ilyen például az élelmiszer-hulladék csökkentése vagy a helyi alapanyagok használata. De mindent, ami a konyhában történik, megelőzi a bevásárlás. A tudatos konyha vezetésének alapja az előre megtervezett bevásárlás. Tehát, ha szeretnéd megreformálni a mindennapokat a konyhádban, akkor ezzel kell kezdeni.
Bevásárlás előtt nézz körül a kamrában, mélyhűtőben, hűtőben, szekrényben és mindenhol, ahol élelmiszert tárolsz, hogy miből mennyi van otthon. Ezek alapján állíts össze egy heti menütervet a kedvenc ételeitekkel. Csak azokat az alapanyagokat írd fel a bevásárlólistádra, amelyek hiányoznak a heti menütervhez. Ez a bevásárlólista lesz a sorvezetőd a boltban, ettől semmi esetre se térj el. Ez garantálja, hogy csak azt vásárolod meg és csak akkora mennyiségben, ami valóban elfogyott, vagy szükséges. Így veheted elejét az élelmiszer-pazarlásnak. Legalábbis ez az egyik módja. A másik pedig a maradékmentés, de ne szaladjunk ennyire előre.
Előfordulhat, hogy olyan ajánlatba futsz bele a bevásárlásod során, amely valóban kihagyhatatlan. Például verhetetlen áron kínálják a burgonyát. Akkor most mi legyen? Hagyd ott, és később vedd meg emeltebb áron? Hát nem. Vedd meg nyugodtan, de mindenképpen legyen biztos terved vele. Ha csak az ára miatt vennéd meg, akkor ne tedd. Ám, ha el tudod raktározni hosszabb ideig, és biztosan elfogy, akkor sokat spórolhatsz így.
(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2025. évfolyama 10. számának 32. oldalán!)
Még nincs hozzászólás