A vágyfokozó ételek titkai, avagy mi kerüljön Valentin-napon az asztalra?
A szerelem ünnepén mit is tálalhatnánk fel, mint olyan ételeket, italokat, amelyek hozzájárulhatnak az este hangulatához. De tényleg léteznek ilyen alapanyagok és fogások, amelyek fokozzák a vágyakat, vagy csak városi legendák övezik ezeket? Amellett, hogy utánanéztünk az igazságnak, ajánlunk olyan könnyen elkészíthető recepteket is, amelyek biztosan nagy sikert aratnak majd a Valentin-napi vacsorán, és különlegesebbé varázsolják a romantikus pillanatokat.
Az étkezés évszázadok óta már nem pusztán az éhség csillapításáról szól, hiszen az ételeknek és italoknak különleges szerepük is van. Azt pedig csak manapság kezdjük ismét felfedezni, hogy testünk gyógyítása is lehetséges a megfelelő étkek elfogyasztásával. Arról már nem is beszélve, hogy sok jó és akár rossz elhatározás született már terített asztalnál. Az ebédlőasztalnál ünnepel a család és a párok is. A Valentin-nap pedig tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy a szerelmet különleges ételekkel ünnepeljük meg, melyeket akár együtt is elkészíthetünk.
Az úgynevezett vágyfokozó ételek történeteit mítoszok, kulturális hagyományok és tudományos kutatások gazdagítják. A leánykori nevükön: afrodiziákumoknak nevezett ételeket az ókori görögök Afrodité istennőről nevezték el, aki a szépség és a szerelem istennője, nem mellesleg pedig a termékenység valamint az érzékiség szimbóluma.
Az afrodiziákumokat a középkorban gyógyításra is használták, mert úgy tartották, hogy a szerelmi vágy fokozása mellett igen jó hatással vannak az egészségre. Számos étel azért lett a szerelem ’szolgája’, mert formájával vagy színével kapcsolódott az érzékiséghez. Ilyen például az osztriga, ami (talán nem is kell részletesen megmagyarázni, miért) a formája miatt, míg az eper, a málna vagy a gránátalma a vörös színe okán vált az erotikus vágyak szimbólumává.
(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2025. évfolyama 2. számának 30. oldalán!)
Még nincs hozzászólás