A vágyfokozó ételek titkai, avagy mi kerüljön Valentin-napon az asztalra?
A szerelem ünnepén mit is tálalhatnánk fel, mint olyan ételeket, italokat, amelyek hozzájárulhatnak az este hangulatához. De tényleg léteznek ilyen alapanyagok és fogások, amelyek fokozzák a vágyakat, vagy csak városi legendák övezik ezeket? Amellett, hogy utánanéztünk az igazságnak, ajánlunk olyan könnyen elkészíthető recepteket is, amelyek biztosan nagy sikert aratnak majd a Valentin-napi vacsorán, és különlegesebbé varázsolják a romantikus pillanatokat.
Az étkezés évszázadok óta már nem pusztán az éhség csillapításáról szól, hiszen az ételeknek és italoknak különleges szerepük is van. Azt pedig csak manapság kezdjük ismét felfedezni, hogy testünk gyógyítása is lehetséges a megfelelő étkek elfogyasztásával. Arról már nem is beszélve, hogy sok jó és akár rossz elhatározás született már terített asztalnál. Az ebédlőasztalnál ünnepel a család és a párok is. A Valentin-nap pedig tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy a szerelmet különleges ételekkel ünnepeljük meg, melyeket akár együtt is elkészíthetünk.
Az úgynevezett vágyfokozó ételek történeteit mítoszok, kulturális hagyományok és tudományos kutatások gazdagítják. A leánykori nevükön: afrodiziákumoknak nevezett ételeket az ókori görögök Afrodité istennőről nevezték el, aki a szépség és a szerelem istennője, nem mellesleg pedig a termékenység valamint az érzékiség szimbóluma.
Az afrodiziákumokat a középkorban gyógyításra is használták, mert úgy tartották, hogy a szerelmi vágy fokozása mellett igen jó hatással vannak az egészségre. Számos étel azért lett a szerelem ’szolgája’, mert formájával vagy színével kapcsolódott az érzékiséghez. Ilyen például az osztriga, ami (talán nem is kell részletesen megmagyarázni, miért) a formája miatt, míg az eper, a málna vagy a gránátalma a vörös színe okán vált az erotikus vágyak szimbólumává.
Tudomány a vágyak mögött
Bizonyos esetekben azért a tudomány is igazolta az adott étel vágyfokozó hatását. Ugyanis egy cinkben bővelkedő étel igen jót tehet a férfiakkal, miután fontos szerepet játszik a tesztoszteron termelésében. Az osztriga vagy a tökmag gazdagon tartalmaz cinket. Számos olyan étek is van, amely serkenti a boldogsághormonok termelését a testünkben. A triptofán és a fenil-etil-amin az agyban boldogságérzetet keltenek és bőven van mindkettőből az étcsokoládéban.
A vérkeringést serkentő összetevővel rendelkező eledelek is segítik növelni a vágyat, mert endorfint szabadítanak fel. Ilyen anyag a kapszaicin, amely elsősorban a csípős paprikákban található. De ilyen tulajdonságokkal rendelkezik a fahéj is, amely azoknak lehet alternatíva, akik nem bírják a csípős ételeket. A gránátalma és az eper is ide sorolható. Mindkettőnek magas a C-vitamin-tartalma. A gyömbér pedig az anyagcsere fokozásán túl stimuláló hatással is rendelkezik.
A magas energiaszint sem mellékes egy romantikus este alkalmával. Így érdemes az avokádó segítségét igénybe venni, amely azon túl, hogy egészséges zsírokat és B-vitaminokat tartalmaz, fokozza az energiát is. Természetes energiaforrás lehet még az méz is. Az ételekhez társított italok kiegészíthetik a pozitív hatást, pláne ha gránátalmalé, méz és fahéj is kerül bele. A pezsgő és a bor szintén jó választás, ha másért nem, hát azért, mert az alkoholban a gátlások is oldódnak.
Körülményes körülmények
A romantikát és az érzékeket tovább serkenti a csomagolás, vagyis az étkezés körülményei. Éppen ezért elengedhetetlen a szép tálalás, a hangulatos környezet például gyertyákkal, szép terítékkel, virágokkal és finom illatokkal. A gyertyafényes vacsora előtt is elkezdődhet a ’hangolódás’, amennyiben együtt készítjük el az ételeket – ez erősítheti a kapcsolatunkat.
Mindenesetre ne feledjük, hogy a tudományosan bizonyított vágyfokozáson kívül a romantikus vacsorák különleges események, amelyek kiszakítanak a hétköznapokból, és színesítik az életünket és fontos szerepük van a kapcsolatteremtésben is. Az afrodiziákumokkal pedig érdemes kísérletezni, hogy felfedezzük, mi az, ami számunkra a legjobban működik. Nincs is ennél kellemesebb és finomabb teszt.
Romantikus menüsor Valentin-napra
A finom, megfelelő és – nem utolsósorban – jó minőségű alapanyagokon túl a romantikus vacsora fő jellemzője, hogy gyorsan elkészül. Ki akar hosszú órákat a konyhában időzni, majd küllemét is bombaformába hozva fáradtan leülni az asztalhoz a szerelmével? Ha pedig ketten készítjük el a fogásokat, akkor sem a főzés az elsődleges célpont, másra is kell az idő.
Az alábbi menüsor minden kritériumnak megfelel: gyorsan elkészíthetők, olyan alapanyagok vannak bennük, amelyek energiát adnak és vágykeltőek, valamint ínycsiklandók. A hozzávalókat – természetesen, ezúttal – két főre adjuk meg.
Gránátalmás avokádósaláta
Hozzávalók:
- 2 nagyobb avokádó
- 1 nagyobb gránátalma
- 1 csomag rukkola
- 1-2 narancs
- 10 dkg feta sajt
- 2 marék dió
- 1,5 dl olívaolaj
- 1 citrom leve
Elkészítése:
- Az avokádót szeletekre vágjuk és egy nagy tálba tesszük.
- A gránátalma magjait, valamint a rukkolát hozzákeverjük.
- Az olívaolajat és citromlevet összekeverjük.
- Forró serpenyőben addig pirítjuk a diót, amíg megérezzük az illatát, majd vágódeszkára öntjük és feldaraboljuk apróra.
- Tányérokra tesszük a salátát, és narancsszeletekkel díszítjük.
- Rászórjuk az összemorzsolt feta sajtot.
- Megszórjuk dióval, és tálaljuk.
Chilis – csokoládés steak
Hozzávalók:
- 30 dkg marha-vesepecsenye
- 2 dl húsleves vagy alaplé
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 teáskanál csilipor
- 1 fej lila hagyma
- 1 dl paradicsomlé
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 dl vörösbor
- 3 evőkanál zsír
- 5 dkg vaj
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
- Egy felforrósított magas falú vasserpenyőbe beletesszük a zsírt, és miután megolvadt, beletesszük egyben a marhahúst.
- Minden oldalát 1-2 percig sütjük. Közben beledobunk 4 gerezd fokhagymát, és a húst megsózzuk, megborsozzuk. Amikor minden oldala pirosra sült, félretesszük pihenni.
- A visszamarad zsírban megfonnyasztjuk a felkockázott lila hagymát és a maradék 2 fokhagymát.
- Amikor üvegesre párolódtak a hagymák, beleszórjuk a csiliport, és átkeverjük. Ezután hozzáöntjük a paradicsomlevet, és átforrósítjuk.
- Hozzáöntjük a vörösbort, és addig forraljuk, amíg besűrűsödik.
- Az étcsokoládét ekkor adjuk hozzá a vajjal együtt, és alaposan összekeverjük.
- A pihentetett steaket felszeleteljük, tányérra tesszük, és megöntözzük a csilis csokis mártással. Avokádósalátával tálaljuk.
Epres-csokoládés fondü
Hozzávalók:
- 10 dkg magas kakaótartalmú (60-70%) étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 30 dkg eper
Elkészítése:
- Az étcsokoládét fondütálban felolvasztjuk tejszínnel. Ha nincs fondükészletünk, akkor gőz fölött egy hőálló tálat használjunk. Ebben tálaljuk a folyékony csokit, és desszertesvillával mártogassuk a gyümölcsöt a szószba.
- Az epret a csokoládéba mártogatjuk, és frissen megesszük.
Még nincs hozzászólás