A tökéletes recept: a konyhai rendszerezés titka
Ahhoz, hogy élmény legyen a főzés, de legalábbis ne unalmas és utált esemény, fontos a kellemes körülmények biztosítása. Egy praktikusan és esztétikusan kialakított konyhába már bemenni is jó érzés, és könnyebb elkezdeni az ételkészítést, még akkor is, ha az nem a kedvenc elfoglaltságod. A kedvcsináláson túl azonban számos gyakorlati haszna van annak, ha egy rendezett, funkcionális konyhát alakítasz ki otthonodban.
![]()
Nem pusztán esztétikai kérdés a konyha rendszerezése, és nem csak arról szól, hogy katonás sorrendben álljanak benne az edények, alapanyagok és egyéb eszközök. A jól berendezett konyha a mindennapi munka hatékonyságának kulcsa is. Ugyanis egy jól átlátható, logikusan elrendezett térben gyorsabban megtaláljuk a szükséges alapanyagokat és eszközöket, így rengeteg időt spórolhatunk meg.
Mindezen túl sok pénzt is megtakaríthatunk azzal, ha kényelmesen nyomon tudjuk követni, hogy mi van otthon, mi fogyott el, és mi az, aminek – esetleg – közeleg a lejárati ideje.
A rendszerezés nagy falatnak tűnhet, de nem olyan bonyolult művelet. Kezdjük az alapanyagokkal. A tartós élelmiszereket javasolt kategóriánként csoportokba rendezni. Tehát legyenek egy helyen a fűszerek, ne legyen külön még a cukor és a só sem. Így nem fordulhat elő, hogy főzésnél keresni kell majd például a majoránnát vagy a kakukkfüvet, mert egymás mellett lesznek – többek között – a fekete bors társaságában.
Azért, hogy azt is egy pillantással fel tudd mérni, hogy mi az, ami fogyóban van, tárold átlátszó üvegekben. Tegyél rá címkét, amelyen szerepel az üveg tartalma és a lejárati ideje is. Praktikus egy fűszertartó vagy fiókrendező használata, hogy átlátható legyen az egész gyűjtemény. Az erős illatú fűszereket zárt helyen tartsd, távol a közvetlen napfénytől és a hőtől, így sokáig megőrzik aromájukat.
(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2025. évfolyama 11. számának 32. oldalán!)


Még nincs hozzászólás