A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A fűszeres polc titkai: finom gyógyulás a konyhában

Talán sokunk számára meglepő, hogy a gyógynövények nem csak baj esetén használhatók, de mindennapos étkezéseink részei is lehetnek. Megmutatjuk, melyek azok a fűszerek, amelyek nem csak ízletesek, de egészségesek is, és az is kiderül, hogyan használhatod őket a konyhában. Ki gondolná, hogy egy komplett patika lapulhat a kamrában? Pedig erre utal a "fűben-fában orvosság" és az "ételed a gyógyszered" mondás is.

Fotó: Shutterstock.com

Az elkészült étel üzemanyag a testünk számára, épp ezért nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen. Az autónkat se töltjük meg rossz benzinnel vagy gázolajjal, és a különböző üzemanyagokhoz adalékanyagot is kevernek, hogy védje az alkatrészeket, vagy épp jobb teljesítményre legyen képes a motor.

Ugyanezt mi is megtehetjük az ételeinkkel, a saját üzemanyagunkkal úgy, hogy tudatosan választjuk meg az adalékokat. Ehhez elég csak a fűszerespolcig menni, és jól áttanulmányozni a tartalmát. Ugyanis a fűszereinknek számos gyógyhatásuk is van, amellett hogy finomabbá teszik az ételeink ízét.

Általánosságban elmondható, hogy ha szárított változatban használjuk a fűszereket, akkor érdemes a főzés közepe felé beletenni az ételbe, a friss változat esetén pedig a legvégén. Mi több, akkor szórjuk az ételbe, amikor már lezártuk alatta a hőt. Így sokkal több jó tulajdonsága megmarad, mintha a főzés elején került volna a fazékba vagy serpenyőbe.

Azért azt fontos elöljáróban leszögezni, hogy ha bármilyen betegséged van, akkor elsőként mindenképpen orvossal konzultálj, és azt is beszéld meg vele, hogy milyen gyógynövényeket szeretnél jobbulásod céljából bevetni.

Patika a fűszerespolcon

Fotó: Shutterstock.com

Az egyik leggyakrabban használt fűszer a petrezselyemzöld, amely kiválóan ízesíti a húslevest, egyéb más leveseket, ragukat, és még a töltelékeket is. A kellemes íz csak az egyik jó tulajdonsága, mert igen magas a C-vitamin-tartalma, amely immunerősítő hatást eredményez. Gyógyhatásai közt tartják számon, hogy vizelethajtó hatású, és támogatja a veseműködést, de segíti az emésztést is, valamint jó ellenszere lehet a puffadásnak.

Mivel a C-vitamin már nagyon alacsony hőfokon lebomlik, ezért a petrezselyem zöldjét érdemes frissen megenni. Csak vágd apróra, és szórd bele a különböző salátákba, díszítsd vele a sült húsokat, szószokat, salátaönteteket, főzelékeket, köreteket, mint például a főtt rizs vagy akár a levesek tetejét. Még akkor is, ha bele is főztél az ételbe belőle. Volt, és talán még most is vannak olyan kisebb éttermek, ahol bármit kérhettünk az étlapról, petrezselyemdíszítés biztosan került a tányérra. Érdemes ezt a módszert ismét bevezetni.

Van még egy fűszer, amely igen gyakran előkerül, és a májas ételek elengedhetetlen kelléke, nélküle májas hurka sincs: a majoránna. Igazán megéri sokat használni az ételekben akkor, ha gyomorbántalmakkal küzdünk, ugyanis remekül enyhítheti, ezzel együtt segíti az emésztést is.

Pörgősebb, feszültséggel teli időszakban is kiváló munkát végez, mert nyugtató hatású, így csökkenti a stresszt. De fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki, érdemes ezt is kihasználni. Dobd bele sertéshúsos ételekbe, krumplis fogásokba vagy különböző levesekbe. Arra mindenképp ügyelj, hogy már csak akkor ízesíts vele, mielőtt lezárnád a hőt a fazék vagy serpenyő alatt, vagyis a főzés legvégén.

A rozmaring – a fenyőre emlékeztető aromájával – szintén közkedvelt fűszer. Sokan szívesen vásárolnak gyökeres példányokat, és díszítésként is használják a konyhaablakban vagy éppen a fűszeres kiskertjükben. Remekül mutat és kellemes ízt ad egy egyszerű limonádénak is, de a steak sincs meg nélküle. A rozmaring hatóanyagai serkentik a vérkeringést, és ezáltal a memóriát is javítják. Antioxidáns hatása is van, emellett gyulladáscsökkentő, de még az emésztést is támogatja.

Felhasználhatjuk frissen és szárítva is, remek kiegészítője a szaftos sült húsok páclevének. Szórhatjuk levesekbe és mártásokhoz, de a kemény szárát sem kell kidobni, mert remek zöldségnyársként funkcionálhat. Ezt a fűszert sem javasolt sokáig főzni, inkább a munkálatok legvégén adjuk az ételekhez.

Rozmaringos burgonya

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 2 kg burgonya
  • 6 szál zsenge rozmaring
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A meghámozott burgonyát főzzük meg sós vízben puhára.
  2. Szűrjük le, és tegyük a burgonyát tepsibe, majd locsoljuk meg az olívaolajjal. Forgassuk össze alaposan.
  3. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg ropogós lesz.
  4. Még forrón megsózzuk és megszórjuk zúzott fokhagymával, valamint az apróra vágott rozmaringlevelekkel.

Tipp: Amennyiben gyorsabban szeretnéd elkészíteni, akkor meg sem kell hámoznod a burgonyát főzés előtt. Amikor a tepsibe teszed, egy bögrével zúzd laposra és úgy süsd meg. Tovább fokozhatod az ízhatást, ha még forrón dobsz rá vajat, vagy megszórod reszelt sajttal. Tálalhatod fokhagymás tejföllel is, de magában is finom, vagy húsok mellé köretnek is kiváló.

A nagyágyú és a szerény mag

Fotó: Shutterstock.com

A kakukkfű igazi nagyágyú a fűszerek között, ha a gyógyhatásokat tekintjük, éppen ezért a természetgyógyászatban már teát is főznek belőle, mi több, különböző szirupokba, kivonatokba keverik. Mindezt azért, mert antibakteriális és vírusellenes hatása van, így segít a megfázás, valamint a torokfájás enyhítésében.

Ráadásul csillapítja a köhögést és nyákoldó, ezért gyakran használják légúti betegségeknél. Az ízületi panaszokat is enyhíti, mert csökkenti a gyulladást. De akkor is érdemes bevetni, ha emésztési probléma áll fent, mert csökkenti a puffadást és támogatja a bélműködést.

A kakukkfűre is igaz hogy az aromák és a hatóanyagok megőrzése érdekében tanácsos inkább a főzés végén az ételekbe szórni. Egyébként frissen és szárítva egyaránt remek fűszer. A gombás ételekben szinte kötelező használni, de kiválóan együttműködik húsételekkel, ragukkal és levesekkel.

A szerény köménymag is rejt gyógyhatást magában, kiválóan serkenti az emésztést, és segít a puffadásos tüneteken. Oldja a gyomorgörcsöt, és köhögés esetén oldja a letapadt nyákot. Használhatjuk őrölt formában, például kelkáposzta-főzelékben vagy krumplifőzelékben. Az egész magokat szórhatjuk sós pogácsák vagy kiflik tetejére, de az indiai ihletésű ragukban is fontos szerepet kapnak. Számos káposztás ételben nélkülözhetetlen, és a savanyúságok levében is.

Az egész magok akkor adják ki illóolajukat, ha száraz serpenyőben megpirítjuk. Az egyik legjobb étel vele a köménymagleves, amelyet nagyanyáink és dédanyáink sokszor főztek a hétköznapokon. Egyrészt azért, mert egyszerű, másrészt pedig a legolcsóbb levesek egyike.

Köménymagleves

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál étolaj vagy sertészsír
  • 2-3 evőkanál búzaliszt
  • 2 púpozott teáskanál köménymag
  • 2 liter víz
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • egy csipet őrölt fekete bors
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Egy fazékban melegítsük fel az étolajat.
  2. Szórjuk bele a lisztet, és kavarjuk simára.
  3. Szórjuk hozzá a köménymagot, és süssük addig, amíg pattognak a köménymagok.
  4. Vegyük le a tűzhelyről az edényt, és keverjük hozzá simára az őrölt pirospaprikát.
  5. Fokozatosan öntsük fel a vízzel, keverjük el alaposan, csomómentesre, majd tegyük vissza a fazekat a tűzhelyre.
  6. Ízesítsük sóval és őrölt fekete borssal, és a forrástól számítva még főzzük 2-3 percig.
  7. Amikor elkészült a leves, szűrjük le, és tálaljuk vajjal megkent, tepsiben megpirított zsemlekockákkal. De azt is megtehetjük, hogy a forró levesben elkeverünk két felvert tojást, és így tálaljuk.

Címkék: kakukkfű, rozmaring, gyógyító ételek, petrezselyem zöld, majoranna, köménymag

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!