Fűszerek a balkonon - Így varázsolj mini konyhakertet otthonra!
Már néhány cserépnyi hely elég ahhoz akár a balkonon vagy az ablakpárkányon, hogy egy kis zöld oázist teremtsünk az otthonunkban. Két legyet is üthetünk egy csapásra, mert ezekre a helyekre finom fűszernövényeket is ültethetünk, így egész nyáron, vagy akár egész évben friss és egészséges zöldekkel dobhatjuk fel az ételeinket amellett, hogy a növénygondozással kikapcsolódhatunk.
Egy kis öntözés a langyos, nyári, kora reggeli órákban csendes belefeledkezés a zöld levelek nyújtotta nyugalomba, egy finom kávé után pedig snidlinges-vajkrémes szendvics reggelire, amelyhez a fűszer a saját ’terményünk’… Az ebédre szánt paradicsomos-fokhagymás bruschettához nélkülözhetetlen bazsalikomot vagy a gombapaprikáshoz elengedhetetlen kakukkfüvet is a saját cserepeinkből szüretelhetjük. Készíthetünk saját termesztésű fűszerekkel ízesített olajokat, de akár klasszikus pesztót is, amit aztán ajándékba is adhatunk.
Mindez bármely nagyvárosi lakásban megszülethet, ahol van egy ablakpárkány, netán erkély. Nem kell hozzá profi kertésztudás. A saját fűszernövénykert kialakítása, nemcsak praktikus, hanem örömteli elfoglaltság is, és szó szerint zöldíti az életet. A saját termesztésű fűszerek pedig sokkal zamatosabbak a boltinál, és mindig kéznél vannak.
Mi legyen az ablakban?
Szinte minden fűszernövény jól termeszthető egy virágcserépben is. A legnépszerűbbek a bazsalikom, snidling, metélőpetrezselyem, kakukkfű, rozmaring vagy a menta. Ezeket a nagyobb élelmiszerboltokban is időről időre kínálják cserepekben. Érdemes belőlük bevásárolni, majd otthon tovább gondozni és szüretelni.
De magról is nevelhetünk illatos, finom és a szokásostól eltérő fűszernövényeket. Ilyen a metélő zeller, a borsikafű, zsálya, citromfű, koriander, csokimenta, tárkony, kapor, lestyán, majoránna vagy oregánó. Mindezekhez elég egy-egy cserép általános virágföld és némi gondoskodás. Az sem baj, ha kissé csálé lesz valamelyik, az íz a fontos és a kellemes időtöltés.
(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2025. évfolyama 6. számának 34. oldalán!)
Még nincs hozzászólás