Fűszerek a balkonon - Így varázsolj mini konyhakertet otthonra!
Már néhány cserépnyi hely elég ahhoz akár a balkonon vagy az ablakpárkányon, hogy egy kis zöld oázist teremtsünk az otthonunkban. Két legyet is üthetünk egy csapásra, mert ezekre a helyekre finom fűszernövényeket is ültethetünk, így egész nyáron, vagy akár egész évben friss és egészséges zöldekkel dobhatjuk fel az ételeinket amellett, hogy a növénygondozással kikapcsolódhatunk.
![]()
Egy kis öntözés a langyos, nyári, kora reggeli órákban csendes belefeledkezés a zöld levelek nyújtotta nyugalomba, egy finom kávé után pedig snidlinges-vajkrémes szendvics reggelire, amelyhez a fűszer a saját ’terményünk’… Az ebédre szánt paradicsomos-fokhagymás bruschettához nélkülözhetetlen bazsalikomot vagy a gombapaprikáshoz elengedhetetlen kakukkfüvet is a saját cserepeinkből szüretelhetjük. Készíthetünk saját termesztésű fűszerekkel ízesített olajokat, de akár klasszikus pesztót is, amit aztán ajándékba is adhatunk.
Mindez bármely nagyvárosi lakásban megszülethet, ahol van egy ablakpárkány, netán erkély. Nem kell hozzá profi kertésztudás. A saját fűszernövénykert kialakítása, nemcsak praktikus, hanem örömteli elfoglaltság is, és szó szerint zöldíti az életet. A saját termesztésű fűszerek pedig sokkal zamatosabbak a boltinál, és mindig kéznél vannak.
Mi legyen az ablakban?
![]()
Szinte minden fűszernövény jól termeszthető egy virágcserépben is. A legnépszerűbbek a bazsalikom, snidling, metélőpetrezselyem, kakukkfű, rozmaring vagy a menta. Ezeket a nagyobb élelmiszerboltokban is időről időre kínálják cserepekben. Érdemes belőlük bevásárolni, majd otthon tovább gondozni és szüretelni.
De magról is nevelhetünk illatos, finom és a szokásostól eltérő fűszernövényeket. Ilyen a metélő zeller, a borsikafű, zsálya, citromfű, koriander, csokimenta, tárkony, kapor, lestyán, majoránna vagy oregánó. Mindezekhez elég egy-egy cserép általános virágföld és némi gondoskodás. Az sem baj, ha kissé csálé lesz valamelyik, az íz a fontos és a kellemes időtöltés.
Nem csak fűszernövényeket termeszthetünk a lakásban. Egy-egy nagyobb virágládába szép sikerrel ültethetünk balkonparadicsomot, hónapos retket, zöldhagymát, folyton termő epret, csilipaprikát, céklát, sóskát, spenótot, fokhagymát és számtalanféle salátát, mint például fejes salátát, szívsalátát, rukkolát vagy lollo rossót.
Amennyiben akad hely egy kisebb dézsának is, abba uborkát, luffatököt, cukkinit, édesburgonyát, krumplit, sárgarépát, petrezselyemgyökeret és vöröshagymát is telepíthetünk.
Ha levendulát, körömvirágot, árvácskát, sarkantyúvirágot vagy kamillát ültetsz, akkor nem csak meseszép virágokban gyönyörködhetsz, de ehető virágaid is lesznek (lásd Kert rovatunkat), amelyekkel díszítheted az ételeid. A kamilla és a körömvirág számos gyulladásos betegség ellenszere is, míg a levendula – teaként – nyugtató hatású, vagyis mindegyik gyógynövény.
Tippek a sikeres fűszernövény neveléséhez
![]()
Amennyiben lehetőséged van rá, olyan ablakpárkányt válassz, amelyet legalább négy órán keresztül süt a nap. Ezek többnyire keletre vagy délre, délnyugatra tájoltak. Az ültetésnél érdemes figyelembe venni, hogy mely fűszernövények kedvelik egymást, és melyek nem.
A bazsalikom jól érzi magát a paradicsom mellett, úgy tartják, hogy javítja a paradicsom ízét, és távol tart néhány kártevőt. A rozmaringgal és a zsályával is jól megvan. A petrezselyem ugyancsak jó társasága lehet a paradicsomnak, akárcsak a metélőhagyma. Figyelj! A citromfű és a menta elnyomhatja a lassabban növekedő fajtákat, ezeket célszerű külön cserépben nevelni.
Minden növény vízigénye más, de azért általánosan összegezhető szabály az, hogy inkább kevesebbet, de rendszeresen öntözzük a növényeket. Túlöntözni nem szabad, mert azt nagyon nem szereti egyik sem, és képesek végleg elkornyadni tőle. Éppen ezért a cserepek – amelyekbe ültetjük – alja legyen lyukas, hogy a pangó víz szabadon elfolyhasson.
Azt is megteheted, hogy nagyobb bögrékbe, kiszolgált tálakba, kannákba, kancsókba, befőttesüvegekbe, netán konzervdobozokba ültetsz, így adva második életet ezeknek a kidobásra ítélt tárgyaknak. Ebben az esetben különösen ügyelj arra, hogy ne öntözd túl a növényeket.
A földből sem kell nagy faksznit csapni, megteszi az egyszerű virágföld. De az még jobb megoldás, ha keverjük komposzttal vagy muskátlifölddel 1/1 arányban. Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy családtag vagy barát kertjéből kérhetünk tápanyagdús termőföldet, akkor használhatjuk magában, de keverhetjük is virágfölddel.
Különleges eszközök sem szükségesek ehhez az otthoni kertészkedéshez. Kaphatók kis lapátok, ebből egy bőven elég és egy locsolókanna az összes felszerelés, amit használni kell. A kislapátból lehet műanyag gyereklapát is, de adott esetben egy kiszuperált evőkanál is megteszi. Locsolókanna helyett egy kancsó vagy teáskanna, de bármilyen befőttesüveg is megfelelő.
Ételek saját fűszerekkel
Pesztós tészta zöldborsóval
![]()
Hozzávalók:
- 1 csomag penne tészta
- egy csokor friss bazsalikom
- 15 dkg reszelt parmezán sajt
- 5 dkg fenyőmag
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 ml extraszűz olívaolaj
- fél kávéskanál só
- fél kávéskanál őrölt fekete bors
- 15 dkg zöldborsó
- víz
Elkészítése:
- A pestóhoz tegyük egy turmixgépbe a friss bazsalikomleveleket, a reszelt parmezán háromnegyedét, a fenyőmagot, a fokhagymagerezdeket, az olívaolajat, sót és őrölt fekete borsot, majd alaposan turmixoljuk össze
- A tésztát a zöldborsóval együtt főzzük meg sós vízben.
- Tegyük egy tányérra a zöldborsós tésztát, majd tegyünk a tetejére egy-két evőkanál pesto szószt és keverjük össze.
- A tetejére szórjuk a maradék reszelt parmezánt.
Mentás-citromfüves jegestea
![]()
Hozzávalók:
- egy csokor friss menta
- egy csokor friss citromfű
- 1 l víz
- 2 citrom leve
- 2-3 nagyobb őszibarack
- Méz vagy egyéb édesítő
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálba tegyük a friss fűszernövényeket, és öntsük le forró vízzel, majd hagyjuk kihűlni.
- Keverjük hozzá a citromok levét és annyi mézet, amennyit szeretnénk.
- Vágjuk vékony szeletekre az őszibarackot, és dobjuk egy üvegkancsóba.
- Öntsük rá a citromos mentás lét, és keverjük össze, majd hűtsük le.
- Jégkockákkal tálaljuk.
Rozmaringos sült csirke
![]()
Hozzávalók:
- 1 grillcsirke
- 2-3 ág friss rozmaring
- 2 fej fokhagyma
- 1 kg burgonya
- 5 dkg vaj
- 1 citrom leve és héja
- só,
- őrölt fekete bors
Elkészítés:
- A csirkét sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a citromlével.
- A tepsibe belekarikázzuk a meghámozott burgonyát.
- Rátesszük a csirkét a burgonyaágyra, és mellétesszük a félbevágott fokhagymafejeket.
- A csirke belsejébe teszünk egy ág rozmaringot, a többit szórjuk a tetejére és köré.
- Vékony szeletekben tegyük a vajat a csirkére.
- Öntsünk alá egy deci vizet, és fedjük le a tepsit.
- 180 fokon süssük 1,5 órán át, majd fedő nélkül addig, amíg megpirul.


Még nincs hozzászólás