A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nákovics László cikkei

Kánikulai ételek - Menü főzés nélkül

A forró kánikulai napokon senki sem vágyik arra, hogy bekapcsolja a forró sütőt, vagy épp a gőzölgő levest kevergesse. Lássuk be, sokkal jobb egy vízparton vagy bárhol kellemes árnyékban lazítva tölteni ilyenkor a szabadidőnket, mint a tűzhely mellett. Szerencsére akadnak olyan ételek, amelyeket nem kell sem főzni, sem sütni. Komplett menüt össze lehet állítani belőlük a reggelitől egészen a vacsoráig úgy, hogy igazán...

Tovább olvasom

Így készíts mentes fagylaltot otthon pillanatok alatt!

A nyarat mi sem jelzi jobban, mint hogy a legkisebb fagyizó előtt is kígyózó sorok várnak a hűsítő édességre. Belebotlottam már pékségben is fagyissarokba, de kisebb élelmiszerboltoknál is találhatunk békebeli csavart fagylaltot. Nincs kétség, imádjuk a jeges finomságot minden formában és változatos ízekben. Ám az alakjukra vigyázók, az ételallergiások, a cukorbetegek még most sincsenek nagyon...

Tovább olvasom

A kerti parti sztárjai a szabad tűzön készült egészséges ételek

Szabadban étkezni valahogy más. Jobban esik az étel, és van valami külön varázsa. Valószínűleg ez a magyarázata annak, hogy nem csak a kertben, parkban falatozunk szívesen, de akár egy járdára kitett asztal is csábító hely lehet. A szabad tűzön vagy parázson készült ételek íze pedig össze sem hasonlítható a tűzhelyen főtt és sültek ízével....

Tovább olvasom

Mi kerüljön a piknikkosárba? Avagy a dobozolható ételek titka

Valamiért különleges hangulata van, ha a szabadban ehetünk. A legegyszerűbb étel is jobban esik, ha közben körbevesz a természet. Valószínűleg ez a titka annak, hogy sem a kerti sütögetések, sem a piknik nem megy ki a divatból. Ám nem mindegy, hogy mit teszünk a piknikkosárba, és hogyan csomagoljuk. Ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy a szabadban elköltött ebéd vagy uzsonna a lehető legjobb legyen....

Tovább olvasom

Főszerepben a kávé, de ezúttal nem a csészében

Ha kávéról van szó, akkor többnyire csészében képzeljük el, akár feketén rövidre főzve, vagy tejszínhabbal a tetején, esetleg hosszan főzve, kis tejjel. Na meg ezeknek a többféle változatával. Ám a kávé többre is képes, mint feldobni a reggeleinket, felfrissíteni egy álmos délutánt, vagy hogy kellemes baráti beszélgetés kelléke legyen....

Tovább olvasom

Gyúrd magad a tésztát, nem bánod meg!

Minden valamire való élelmiszerboltban - még a legapróbb méretűben is - biztosan található száraztészta, ám mégis azt mondom, hogy érdemes saját kézzel gyúrni ezt a tésztát. Még akkor is, ha egy kicsit több időbe kerül az elkészítése. Ennek két fő oka van. Az egyik, hogy összehasonlíthatatlanul finomabb egy saját kézzel készített tészta a levesben, és például egy...

Tovább olvasom

A leszólt félkész ételek - töltsd fel a kamrád okosan!

Amikor az egészséges étkezésről beszélünk, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszert iktassuk be az étrendünkbe. Tanulmányozva a csomagolásokat, számos olyan összetevőt találhatunk, akár a fagyasztott édesburgonyában is, amelyet frissen elkészítve biztos nem tartalmaz. Igen ám, de a rohanó hétköznapok nem mindig teszik lehetővé, hogy mindent frissen és...

Tovább olvasom

Veganuár - kezdd egy gasztrokalanddal az évet!

Az új év mindig új fogadalmakkal, kihívásokkal, feladatokkal, vágyakkal és eseményekkel indul. Immár hetedik éve annak, hogy sokak számára sok-sok zöldséggel és új ízekkel kezdődik az év első hónapja. Idén is elindul a Veganuár nevezetű kezdeményezés, amely a vegán étrendet népszerűsíti. Aki csatlakozik, biztosan nagy kalandban vesz rész harmincegy napon át....

Tovább olvasom

Szilveszteri partifalatok az egészség jegyében

A karácsonyi lakomákkal nem érnek véget gyomrunk megpróbáltatásai, mivel következik a szilveszter, amikor újra az ételek és italok körül keringenek gondolataink. Ebben az időszakban könnyen előfordul, hogy kissé lazítunk a hétköznapokon tartott egészséges étkezési szokásainkon. Azért, hogy az új évet jól és könnyedén kezdjük, mutatunk néhány egészséges partifalatot,...

Tovább olvasom

Amikor a szürke eminenciásból királynőt varázsolunk

A birsalma kissé mellőzött gyümölcs. Pedig emlékezhetnénk például arra, ahogy nagymamáink az ősz vége felé a kredenc tetejére tették a sárga gyümölcsöket. Emlékezhetnénk a fantasztikus illatra, amely átjárta a konyhát. És eszünkbe juthatna a később a gyümölcsből készült nagyon édes, narancsvöröses, zselés birsalmasajt - dióval a tetején....

Tovább olvasom