Főzz vagy süss szőlőt szüret idején!
Az ősz egyik nagy gasztroeseménye a szőlőszüret. A szőlő, legyen az akár mag nélküli, vörös vagy épp fehér, mindenképpen különleges gyümölcs. Nem csak mustként, murciként, szőlőléként és borként lehet tovább hasznosítani, ugyanis a konyhában is sokoldalúan felhasználhatjuk különböző ételekhez. Sültekhez kifejezetten jól illik akár frissen, akár párolva. Igazi ínyencség is készíthető a savanyított szőlőből. Itt az ideje másként gondolni a szőlőre.
Még egy különlegesség készül szőlőből, pontosabban az éretlen, zöld változatából: a zöld szőlőlé, avagy verjus (ejtsd: verzsü). Nem sok helyen lehet hozzájutni, ám ha utadba akad, semmiképp ne hagyd ki. Eleink citromlé és ecet helyett használták, amikor a savanyú és sárga gyümölcsöt még nem ismerték. Páratlanul finom limonádét készíthetsz belőle, de bármilyen étel savanyítására kiváló és pikáns megoldás.
Grillezett csirkemell sült szőlővel
Nagyon finom a grillezett alma, körte, de még az őszibarack is. Akkor miért is ne próbálnánk meg a szőlőt is a ’tűzre dobni’? Fontos, hogy nagy szemű fürtöt válassz, így lesz lédús és zamatos a végeredmény.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell
- 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika (lehet csípős is)
- 1 teáskanál cukor vagy 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál fokhagymapor
- fél teáskanál őrölt fekete bors
- 2 teáskanál morzsolt majoránna
- 1 dl étolaj
- 3-4 nagy fürt szőlő
Elkészítése:
- A fűszereket és az olajat alaposan keverjük össze.
- A csirkemelleket egy centi vastagra klopfoljuk ki.
- Dörzsöljük be a fűszeres olajjal a csirkemellet minden oldalán.
- Tegyük grillrácsra vagy elektromos grillre a csirkemellet, és süssük mindkét oldalát világosbarnára.
- Dobjuk a csirkemellek mellé a szőlőt is. Kenjük meg a fűszeres olajjal a szőlőszemeket is.
- Süssük addig, amíg egy kis barna foltot kap a szőlő héja.
Lucullusi saláta
Minden olyan salátát elkészíthetsz szőlővel is, amelyikbe almát, körtét vagy akár narancsot kellene tenni. A legjobb a tonhalas változat, melyhez bár kevés hozzávaló kell, mégis elkápráztatja az ízlelőbimbóidat.
Hozzávalók:
- 3 doboz olívaolajos tonhalkonzerv
- 20 dkg sajtkrém
- csipet só
- 1 csokor friss kapor
- 1 kis fürt nagy szemű szőlő (lehet fehér és vörös is)
- 2 marék pirított mandula
Elkészítése:
- A mandulát száraz, forró serpenyőben pirítsuk addig, ameddig megérezzük az illatát. Tegyük félre kihűlni.
- A nagy szemű szőlőket vágjuk ketté, és tegyük egy salátástálba.
- Az olívaolajos tonhalkonzerveket bontsuk fel, villával keverjük össze, és öntsük a szőlőszemekre. Keverjük össze.
- Aprítsuk fel a kaporcsokor felét, és keverjük bele a sajtkrémbe, majd sózzuk meg.
- Aprítsuk fel durva darabokra a mandulát, és szórjuk a tonhalas szőlősalátára.
- Ezután locsoljuk meg az egészet a kapros sajtkrémmel.
- Díszítsük a saláta tetejét friss kapordarabokkal.
Szőlőtorta sütés nélkül
Az a jó benne, hogy egyáltalán nincs szükség a sütőre az elkészítéséhez, így a szőlő garantáltan megőrzi az értékes beltartalmát. Ezt az ünnepi süteményt akár cukor- és laktózmentesen is elkészítheted. Csupán annyit kell tenned, hogy a vajkrémből, tejszínből laktózmenteset használsz. A cukrot pedig bármilyen általad kedvelt édesítőre cserélheted. Vigyázz, ez esetben a kekszből is cukormenteset válassz. Mi több, gluténmentes változattal is nagyon finom alapja lesz a tortának. Nagyon vidám és egyedi születésnapi torta lehet belőle.
Hozzávalók:
- 25 dkg édes keksz
- 10 dkg vaj
- 60 dkg vajkrém
- 2,5 dl zsíros habtejszín
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag zselatin (6 lap)
- 2 nagyobb fürt szőlő
- 2 dl víz
Elkészítése:
- Olvasszuk meg a vajat.
- A kekszet tegyük késes aprítóba, és zúzzuk vele porrá.
- Öntsük egy tálba, és öntsük hozzá az olvasztott vajat. Keverjük össze alaposan.
- Töltsük kapcsos tortaformába a vajas keksztörmeléket. Lapítsuk le egyenletesen egy pohár segítségével, majd tegyük hűtőbe addig, amíg bekeverjük a krémet.
- Langyosítsuk meg a tejszínt, és keverjünk bele 4 zselatinlapot. Addig kevergessük, amíg elolvad a tejszínben a zselatin.
- Hűtsük szobahőmérsékletűre a tejszínt.
- Keverjük össze a vajkrémet 10 dkg porcukorral, vaníliás cukorral és a zselatinos tejszínnel.
- Öntsük a krémet a kekszmorzsa tetejére, egyengessük simára a tetejét, és tegyük be a hűtőbe addig, amíg megdermed a krém.
- Miután megdermedt a krém, vágjuk félbe a szőlőszemeket, és tegyük a torta tetejére szorosan egymás mellé.
- Langyosítsunk meg 2 dl vizet, és tegyünk bele 10 dkg porcukrot. Kevergessük addig, amíg a cukor feloldódik.
- Dobjunk bele két zselatinlapot, és olvasszuk fel benne.
- A zselatinos vizet hűtsük le addig, amíg elkezd enyhén kocsonyásodni. Ekkor öntsük a torta tetejére, és tegyük hűtőbe addig, amíg teljesen megdermed.
Szőlőlekvár
Ahogy más gyümölcsöt, úgy a szőlőt is érdemes télre üvegbe zárni lekvárként. Nem csak süteményekbe, palacsintába kiváló, de sültek mellé is ízletes kiegészítő lehet belőle. Gasztroajándéknak is megállja a helyét. Így már most gondoskodhatsz a karácsonyi ajándékok egyikéről. A befőzése sem igényel bonyolultabb műveleteket, mint bármely más gyümölcsé. Használhatsz hozzá savanyúbb szőlőt is, mert némi cukorral vagy édesítővel korrigálhatod ezt a ’hibáját’. Csak egészséges szőlőszemeket használj, mert így sokáig eltarthatod a lekvárodat.
Hozzávalók:
- 4 kg édes szőlő
- 1-1,5 kg cukor vagy ennek megfelelő édesítő
- 1 teáskanál citromsav
Elkészítése:
- A szőlőket leszemezzük és alaposan megmossuk.
- Egy nagyobb lábasba tesszük és megnyomkodjuk, hogy a leve egy kicsit kijöjjön belőle.
- Közepes hőmérsékleten addig főzzük, amíg minden szőlőszem össze nem esik. (Főzheted sűrűbbre is, vagy tehetsz bele pektinkt, hogy zselésebb legyen később az állaga.)
- Alaposan kifertőtlenített befőttesüvegekbe kanalazzuk, és szorosan rácsavarjuk a tetejét. Fejjel lefelé fordítva száraz dunsztba tesszük addig, amíg kihűl.
Savanyított szőlő
Ez lehet ám a fűszeres különlegesség, akár ajándékként, akár az ebédlőasztalon egy finom sült hús mellett. Gyorsan elkészíthető, és igazi luxus ízeket biztosít.
Hozzávalók:
- 3 kg szőlő
- 4 kosszarvú paprika
- diónyi friss reszelt gyömbér
- 2 teáskanál egész koriandermag
- 2 teáskanál egész mustármag
- 10 dkg cukor
- 2-3 egész fahéjrúd
- 3 egész csillagánizs
- 4 dl fehérborecet
- 8 dl víz
- fél teáskanál só
Elkészítése:
- A vizet keverjük össze egy fazékban a cukorral, a sóval és a fűszerekkel.
- Melegítsük fel a keveréket, és forraljuk 5 percig.
- A kifertőtlenített befőttesüvegeket szorosan töltsük meg a leszemezett és alaposan megmosott szőlőszemekkel.
- A felforralt levet öntsük az üvegekbe, és fedjük le szorosan a tetővel.
- Száraz dunsztban addig tároljuk, amíg kihűlnek az üvegek.
Még nincs hozzászólás