A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Főzz vagy süss szőlőt szüret idején!

Az ősz egyik nagy gasztroeseménye a szőlőszüret. A szőlő, legyen az akár mag nélküli, vörös vagy épp fehér, mindenképpen különleges gyümölcs. Nem csak mustként, murciként, szőlőléként és borként lehet tovább hasznosítani, ugyanis a konyhában is sokoldalúan felhasználhatjuk különböző ételekhez. Sültekhez kifejezetten jól illik akár frissen, akár párolva. Igazi ínyencség is készíthető a savanyított szőlőből. Itt az ideje másként gondolni a szőlőre.

Fotó: Shutterstock.com

Még egy különlegesség készül szőlőből, pontosabban az éretlen, zöld változatából: a zöld szőlőlé, avagy verjus (ejtsd: verzsü). Nem sok helyen lehet hozzájutni, ám ha utadba akad, semmiképp ne hagyd ki. Eleink citromlé és ecet helyett használták, amikor a savanyú és sárga gyümölcsöt még nem ismerték. Páratlanul finom limonádét készíthetsz belőle, de bármilyen étel savanyítására kiváló és pikáns megoldás.

Grillezett csirkemell sült szőlővel

Nagyon finom a grillezett alma, körte, de még az őszibarack is. Akkor miért is ne próbálnánk meg a szőlőt is a ’tűzre dobni’? Fontos, hogy nagy szemű fürtöt válassz, így lesz lédús és zamatos a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell
  • 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika (lehet csípős is)
  • 1 teáskanál cukor vagy 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • fél teáskanál őrölt fekete bors
  • 2 teáskanál morzsolt majoránna
  • 1 dl étolaj
  • 3-4 nagy fürt szőlő

Elkészítése:

  1. A fűszereket és az olajat alaposan keverjük össze.
  2. A csirkemelleket egy centi vastagra klopfoljuk ki.
  3. Dörzsöljük be a fűszeres olajjal a csirkemellet minden oldalán.
  4. Tegyük grillrácsra vagy elektromos grillre a csirkemellet, és süssük mindkét oldalát világosbarnára.
  5. Dobjuk a csirkemellek mellé a szőlőt is. Kenjük meg a fűszeres olajjal a szőlőszemeket is.
  6. Süssük addig, amíg egy kis barna foltot kap a szőlő héja.

Lucullusi saláta

Fotó: Shutterstock.com

Minden olyan salátát elkészíthetsz szőlővel is, amelyikbe almát, körtét vagy akár narancsot kellene tenni. A legjobb a tonhalas változat, melyhez bár kevés hozzávaló kell, mégis elkápráztatja az ízlelőbimbóidat.

Hozzávalók:

  • 3 doboz olívaolajos tonhalkonzerv
  • 20 dkg sajtkrém
  • csipet só
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 kis fürt nagy szemű szőlő (lehet fehér és vörös is)
  • 2 marék pirított mandula

Elkészítése:

  1. A mandulát száraz, forró serpenyőben pirítsuk addig, ameddig megérezzük az illatát. Tegyük félre kihűlni.
  2. A nagy szemű szőlőket vágjuk ketté, és tegyük egy salátástálba.
  3. Az olívaolajos tonhalkonzerveket bontsuk fel, villával keverjük össze, és öntsük a szőlőszemekre. Keverjük össze.
  4. Aprítsuk fel a kaporcsokor felét, és keverjük bele a sajtkrémbe, majd sózzuk meg.
  5. Aprítsuk fel durva darabokra a mandulát, és szórjuk a tonhalas szőlősalátára.
  6. Ezután locsoljuk meg az egészet a kapros sajtkrémmel.
  7. Díszítsük a saláta tetejét friss kapordarabokkal.

Szőlőtorta sütés nélkül

Fotó: Shutterstock.com

Az a jó benne, hogy egyáltalán nincs szükség a sütőre az elkészítéséhez, így a szőlő garantáltan megőrzi az értékes beltartalmát. Ezt az ünnepi süteményt akár cukor- és laktózmentesen is elkészítheted. Csupán annyit kell tenned, hogy a vajkrémből, tejszínből laktózmenteset használsz. A cukrot pedig bármilyen általad kedvelt édesítőre cserélheted. Vigyázz, ez esetben a kekszből is cukormenteset válassz. Mi több, gluténmentes változattal is nagyon finom alapja lesz a tortának. Nagyon vidám és egyedi születésnapi torta lehet belőle.

Hozzávalók:

  • 25 dkg édes keksz
  • 10 dkg vaj
  • 60 dkg vajkrém
  • 2,5 dl zsíros habtejszín
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag zselatin (6 lap)
  • 2 nagyobb fürt szőlő
  • 2 dl víz

Elkészítése:

  1. Olvasszuk meg a vajat.
  2. A kekszet tegyük késes aprítóba, és zúzzuk vele porrá.
  3. Öntsük egy tálba, és öntsük hozzá az olvasztott vajat. Keverjük össze alaposan.
  4. Töltsük kapcsos tortaformába a vajas keksztörmeléket. Lapítsuk le egyenletesen egy pohár segítségével, majd tegyük hűtőbe addig, amíg bekeverjük a krémet.
  5. Langyosítsuk meg a tejszínt, és keverjünk bele 4 zselatinlapot. Addig kevergessük, amíg elolvad a tejszínben a zselatin.
  6. Hűtsük szobahőmérsékletűre a tejszínt.
  7. Keverjük össze a vajkrémet 10 dkg porcukorral, vaníliás cukorral és a zselatinos tejszínnel.
  8. Öntsük a krémet a kekszmorzsa tetejére, egyengessük simára a tetejét, és tegyük be a hűtőbe addig, amíg megdermed a krém.
  9. Miután megdermedt a krém, vágjuk félbe a szőlőszemeket, és tegyük a torta tetejére szorosan egymás mellé.
  10. Langyosítsunk meg 2 dl vizet, és tegyünk bele 10 dkg porcukrot. Kevergessük addig, amíg a cukor feloldódik.
  11. Dobjunk bele két zselatinlapot, és olvasszuk fel benne.
  12. A zselatinos vizet hűtsük le addig, amíg elkezd enyhén kocsonyásodni. Ekkor öntsük a torta tetejére, és tegyük hűtőbe addig, amíg teljesen megdermed.

Szőlőlekvár

Fotó: Shutterstock.com

Ahogy más gyümölcsöt, úgy a szőlőt is érdemes télre üvegbe zárni lekvárként. Nem csak süteményekbe, palacsintába kiváló, de sültek mellé is ízletes kiegészítő lehet belőle. Gasztroajándéknak is megállja a helyét. Így már most gondoskodhatsz a karácsonyi ajándékok egyikéről. A befőzése sem igényel bonyolultabb műveleteket, mint bármely más gyümölcsé. Használhatsz hozzá savanyúbb szőlőt is, mert némi cukorral vagy édesítővel korrigálhatod ezt a ’hibáját’. Csak egészséges szőlőszemeket használj, mert így sokáig eltarthatod a lekvárodat.

Hozzávalók:

  • 4 kg édes szőlő
  • 1-1,5 kg cukor vagy ennek megfelelő édesítő
  • 1 teáskanál citromsav

Elkészítése:

  1. A szőlőket leszemezzük és alaposan megmossuk.
  2. Egy nagyobb lábasba tesszük és megnyomkodjuk, hogy a leve egy kicsit kijöjjön belőle.
  3. Közepes hőmérsékleten addig főzzük, amíg minden szőlőszem össze nem esik. (Főzheted sűrűbbre is, vagy tehetsz bele pektinkt, hogy zselésebb legyen később az állaga.)
  4. Alaposan kifertőtlenített befőttesüvegekbe kanalazzuk, és szorosan rácsavarjuk a tetejét. Fejjel lefelé fordítva száraz dunsztba tesszük addig, amíg kihűl.

Savanyított szőlő

Fotó: Shutterstock.com

Ez lehet ám a fűszeres különlegesség, akár ajándékként, akár az ebédlőasztalon egy finom sült hús mellett. Gyorsan elkészíthető, és igazi luxus ízeket biztosít.

Hozzávalók:

  • 3 kg szőlő
  • 4 kosszarvú paprika
  • diónyi friss reszelt gyömbér
  • 2 teáskanál egész koriandermag
  • 2 teáskanál egész mustármag
  • 10 dkg cukor
  • 2-3 egész fahéjrúd
  • 3 egész csillagánizs
  • 4 dl fehérborecet
  • 8 dl víz
  • fél teáskanál só

Elkészítése:

  1. A vizet keverjük össze egy fazékban a cukorral, a sóval és a fűszerekkel.
  2. Melegítsük fel a keveréket, és forraljuk 5 percig.
  3. A kifertőtlenített befőttesüvegeket szorosan töltsük meg a leszemezett és alaposan megmosott szőlőszemekkel.
  4. A felforralt levet öntsük az üvegekbe, és fedjük le szorosan a tetővel.
  5. Száraz dunsztban addig tároljuk, amíg kihűlnek az üvegek. 

Címkék: grillezett csirkemell sült szőlővel, lucullusi saláta, szőlő torta sütés nélkül, szőlő lekvár, savanyított szőlő

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!