Kánikulai ételek - Menü főzés nélkül
A forró kánikulai napokon senki sem vágyik arra, hogy bekapcsolja a forró sütőt, vagy épp a gőzölgő levest kevergesse. Lássuk be, sokkal jobb egy vízparton vagy bárhol kellemes árnyékban lazítva tölteni ilyenkor a szabadidőnket, mint a tűzhely mellett. Szerencsére akadnak olyan ételek, amelyeket nem kell sem főzni, sem sütni. Komplett menüt össze lehet állítani belőlük a reggelitől egészen a vacsoráig úgy, hogy igazán laktatóak legyenek.
Az egyik legkézenfekvőbb és megkerülhetetlen ’hideg’ étel a szendvics, amelyet számtalan módon elkészíthetünk. A vajas-felvágottas unalmas kombináció helyett próbáljunk ki saját szendvicskrémeket. Ilyen például az avokádókrém, amelyet öt percbe telik elkészíteni. Ráadásul nem csak finom friss kenyérre vagy pirítósra kenhető, de akár zöldséghasábokat beletunkolva is fogyasztható, például uzsonnára.
Avokádókrémes szendvics
Hozzávalók: 4 érett avokádó, 1 citrom leve, 4 gerezd fokhagyma, 1-2 szál újhagyma, 2 koktélparadicsom, fél teáskanál só, kétcsipetnyi őrölt fekete bors
Elkészítése:
- Az avokádót félbevágjuk, és evőkanállal kiszedjük a húsát egy tálkába.
- Villával összetörjük, majd hozzátesszük a felaprított újhagymát a zöldjével együtt.
- Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük az összezúzott fokhagymát.
- Alaposan elkeverjük. Kenhetjük azonnal a szendvicsre, de még finomabb, ha legalább egy órára hűtőbe tesszük.
- Amikor a kenyérre kentük a krémet, paradicsomkarikákat teszünk a tetejére. De díszíthető különböző csírákkal, olajos magvakkal vagy akár uborkaszeletekkel is.
Mártogatós uzsonnára
Kiváló és nagyon könnyű uzsonna a rokfortos mártogatós. Ez is nagyon gyorsan elkészül, a legtöbb munka azzal van, hogy megtisztítjuk és felvágjuk hasábokra a hozzá való zöldségeket. Bármilyen zöldség jó hozzá, például a sárgarépa, de a személyes kedvencem a zsenge karalábé. Ebből a krémből érdemes többet készíteni, mert pirítósra vagy friss kenyérre kenve is finom.
Rokfortos-fokhagymás tejföl
Hozzávalók: 15 dkg rokfort sajt (megteszi bármilyen zöld- vagy kékpenészes sajt is), 2 dl tejföl, 1 nagyobb gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt fekete bors, fél csokor snidling, zöldséghasábok mártogatósnak.
Elkészítése:
- A sajtot egy kis tálkában törjük össze villával.
- Adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük össze alaposan.
- Szórjuk meg az őrölt fekete borssal, és keverjük össze.
- A tetejét apróra vágott snidlinggel szórjuk meg. Akár bele is keverhetünk a snidlingből.
- Zöldséghasábokat tálalunk mellé.
Egyszerű és laktató saláta
Kiváló saláták készíthetők úgy is, hogy nem kell semmit hőkezelni hozzájuk. Az egyik legegyszerűbb a grillcsirkés, amikor kész salátakeveréket összekeverünk kis darabokra tépkedett grillcsirkével, amelyet a közeli boltból szereztünk be. Így nekünk már nem kellett a sütéssel foglalkozni.
Öntetnek megfelel egy mézes-mustáros-joghurtos kombináció, és már kész is a lakoma. Legalább ennyire egyszerű a sonkás saláta elkészítése is, és nem kevésbé laktató. Érdemes hozzá pármait vagy hasonlóan jó minőségű, hagyományosan készült sonkát választani.
Az egészen egyszerű salátát tovább színesíthetjük olívabogyóval, avokádódarabokkal, újhagymával és almával.
Sonkás saláta
Hozzávalók: 3-4 szem édes koktélparadicsom, 1 sárga kaliforniai paprika, negyed gumó cékla, 1 csomag madársaláta, 10 dkg parmezán darabok, 20 dkg füstölt sonka szeletelve, 3-4 evőkanál olívaolaj, negyed citrom leve
Elkészítése:
- A koktélparadicsomokat vágjuk négy részre.
- A kaliforniai paprikát szeleteljük vékonyra.
- A céklát szeleteljük gyufaszál vastagságúra.
- Tegyük a megmosott madársalátát egy nagy tálba, és szórjuk rá a felszeletelt zöldségeket.
- Tépjük falatokra a szeletelt füstölt sonkát, és szórjuk a saláta tetejére.
- Keverjük össze az olívaolajat a citromlével, majd öntsük a salátára, és keverjük össze. Azonnal tálalható.
Gyümölcsleves a hűtőből
Főzés nélkül még leves is készíthető, igaz, elsősorban zöldségekből és gyümölcsökből. Az egyik leghűsítőbb gyümölcsleves a kánikulai hőségben a sárgabarackos ízű. Amellett hogy finom és gyorsan elkészül, még cukor sem kell hozzá. Aki nem vágyik édes ízekre, annak pedig a gyors uborkalevest ajánlom.
Sárgabarackos gyümölcsleves
Hozzávalók: 1 üveg sárgabarack befőtt (700 g), 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor, tejszínhab a tálaláshoz, málna vagy meggy a tálaláshoz
Elkészítése:
- Öntsük egy tálba a sárgabarackbefőttet úgy, hogy a levét szűrjük le.
- A befőtt levéhez öntsük hozzá a főzés nélküli pudingport, és keverjük simára. Amennyiben túl sűrű lenne, hígítsuk fel vízzel, tejjel, növényi tejjel vagy tejszínnel.
- Öntsük a levet a barackra, és keverjük össze. Hagyjuk összeérni az ízeket fél óráig a hűtőben.
- Tálaláskor tegyünk a tetejére tejszínhabot és málnát vagy meggyet.
Gyors uborkaleves
Hozzávalók: 500 g görög joghurt, 4 db kovászolni való uborka, pár csepp citromlé, 1-2 szál kapor, csipet só, 1-2 dl víz
Elkészítése:
- A felszeletelt uborkát, 1-2 szál kaprot, a csipet sót, citromlevet és a joghurtot tegyük turmixgépbe, és alaposan turmixoljuk össze.
- Amikor kész, adjunk hozzá vizet úgy, hogy annyira legyen a leves folyékony, amennyire szeretnénk. A vizet akár ki is hagyhatjuk.
- Hidegen tálaljuk, a tetejére szórjunk kaporleveleket.
Fügés-diós sonka
Délutáni nassolnivalónak vagy akár könnyű vacsorának is beillik a fügés-diós sonka. Amennyiben nem találunk épp fügét, sárgadinnyével is elkészíthetjük, mert úgy is nagyon finom.
Hozzávalók: 15 dkg szárított-füstölt sonka (pármai, prosciutto, hamon serrano), 4-5 lila füge, 1 marék dió
Elkészítése:
- A megmosott fügéket vágjuk négyfelé.
- A hajszálvékony sonkaszeletekbe tekerjünk bele egy-egy gerezd fügét.
- Tegyük tányérra, és szórjuk meg aprított dióval.
- Azonnal tálalható.
Még nincs hozzászólás