A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gyúrd magad a tésztát, nem bánod meg!

Minden valamire való élelmiszerboltban - még a legapróbb méretűben is - biztosan található száraztészta, ám mégis azt mondom, hogy érdemes saját kézzel gyúrni ezt a tésztát. Még akkor is, ha egy kicsit több időbe kerül az elkészítése. Ennek két fő oka van. Az egyik, hogy összehasonlíthatatlanul finomabb egy saját kézzel készített tészta a levesben, és például egy egyszerű krumplis tésztában. A másik ok, hogy pontosan ismerjük az alapanyagokat, amelyek bele kerülnek, és ez manapság bizony nagy fegyvertény. Ráadásul tényleg nem bonyolult művelet, kezdőknek is garantált a siker.

Aki kóstolt már a nagyi által gyúrt tésztából készült túrós tésztát, annak biztosan nem kell elmagyarázni, hogy mennyivel finomabb a friss házi tészta. Meg sem közelíti a száraz bolti változatot, legyen az bármennyire házi jellegű, vagy főzzük azt a legnagyobb műgonddal.

Az időspóroláson kívül nincs is más ok arra, hogy miért bolti tésztát főzzünk ebédre vagy vacsorára. Az ízélményért nagyon is megéri rászánni azt a kis időt, amíg elkészül a saját gyártású tészta. Mindezen túl az is a tészta gyúrása mellett szól, hogy így legalább mi magunk választhatjuk ki az alapanyagokat hozzá, így lehet szabad tartású biotojást használni hozzá egy kisebb malom kiváló és profin megőrölt lisztjével.

Így a páratlan íz mellett még az egészségünkért is sokat tehetünk. Mi több, használhatsz teljes kiőrlésű búzalisztet, de akár zablisztet vagy más gabonamagokból készült lisztet is. Így akár gluténmentes tésztát is gyúrhatsz.

Olyan egyszerű, mint a faék

Fotó: Shutterstock.com

Házi tésztát gyúrni valóban pofonegyszerű. Nagyanyáink titkos receptje két hozzávalót tartalmaz: tojást és lisztet. Egy tojáshoz 10 dkg lisztet kell keverni átlagosan. Ám ez függ a felhasznált tojástól és a liszt minőségétől is. Így lehetnek néhány dekás eltérések, plusz és mínusz egyaránt.

Amikor összekeverjük a két alapanyagot, akkor nincs más, csak az, hogy először keverjük össze fakanállal vagy sima evőkanállal. Majd kézzel gyúrjuk addig, amíg felveszi az összes lisztet, sima, rugalmas gömbbé tudjuk formálni. Ekkor egy tiszta konyharuhával lefedve pihentessük tíz percet.

Amikor letelt a pihenőidő, kétféle nyújtási mód közül választhatunk. Ha van tésztakészítő gépünk, akkor azzal valamivel gyorsabban, de mindenképpen kényelmesebben kinyújthatjuk úgy 1 milliméter vastagságúra a tésztát. De ha nincs ilyen géped, akkor sincs veszve semmi. Egy békebeli sodrófa ugyanúgy megteszi, mert azzal is ilyen vékonyra lehet nyújtani.

Mindkét esetben érdemes belisztezni a tésztát, amennyiben úgy tapasztalod, hogy ragad.

A tészta formázása gép használata esetén valóban gyerekjáték, olyannyira, hogy ha van körülötted, nyugodtan alkalmazz ’gyerekmunkát’. Jó móka lesz, és remek segítség neked. Általában széles metéltet és cérnametéltet lehet a házi használatú tésztakészítő gépekkel készíteni. No meg a lasagne tésztát, ami ugye csak egy téglalap alakú, nagyobb, sima tésztalap. De itt nem ér véget a tudomány. Kézzel ugyanis számos formát alakíthatunk még. Például akármilyen szélességű metéltet.

Sőt, egy derelyevágó segítségével cakkos szélű metéltet is. Ha pedig van derelyevágónk, akkor eperlevelet is készíthetünk úgy, hogy kisebb-nagyobb négyszögeket vágunk vele. A kisebbek mehetnek a levesbe, a nagyobban mondjuk krumplis tésztának. Ha pedig 4 centi hosszú és két centi magas téglalapokat vágunk derelyeszaggatóval a tésztából, és középen összecsípjük, akkor már kész is a masnitészta, avagy farfalle.

Késsel is vághatunk kisebb és nagyobb kockákat a tésztából. Amennyiben akad még a nagyitól örökölt lúdgégekészítő recés kis falapocska, akkor azzal készíthetünk csigatésztát egy hurkapálca segítségével. Ennek hiányában csak egy egyszerű hurkapáca is elég, és máris lúdtollforma lesz belőle, amennyiben a sarkánál fogva a négyzet alakúra vágott tésztákat feltekerjük.

A reszelt tésztához még nyújtani sem kell a tésztát, sőt pihentetni sem, csak szilva nagyságú gombócokba gyúrni. Ezt pedig a nagyobb lukú sajtreszelőn lehet lereszelni. Ezt a formájú tésztát belefőzheted a levesbe, de megpirítva tarhonyaként is megállja a helyét.

Csipetkét is készíthetsz ebből a tésztából. Egy négytagú családnak például a bablevesbe elég egy tojásból elkészíteni. Az összegyúrás és pihentetés után csipetnyi darabokat csípünk ki a tésztából addig, amíg el nem fogy. Ezeket a csipetnyi darabokat hagyhatjuk úgy, ahogy sikerült kiszakítani a tésztából, de kis gombócokat vagy nudlialakot is adhatunk neki. Mindenképpen finom lesz. Közvetlenül a levesben főzzük készre.

Színesben még különlegesebb

Az otthon készített tésztát több módon színezheted is. Lehet zöld, bordó és piros. Mindehhez nem kellenek különleges ételfestékek. Elég, ha a pirosas színhez belekeversz a lisztbe jó minőségű őrölt pirospaprikát. Tojásonként számolva egy teáskanálnyit. Arra vigyázz, hogy ennyivel kevesebb legyen a liszt.

Céklaporral vagy céklalével is színezhető a tészta. Ettől kissé bordós színt kap. Amennyiben céklalevet használsz, figyelj arra, hogy valamivel több liszt kell majd a tésztához.

A zöld szín parajpürével, bazsalikom- vagy épp petrezselyemzöld-pürével érhető el. Ezek pluszízt is adnak a kifőtt tésztának. Egy tojáshoz ez esetben egy csapott evőkanálnyi zöld pürét érdemes tenni. Itt is igaz, hogy több lisztet vesz majd fel a tészta ahhoz, hogy jól formázható legyen.

Túl sok lett a tészta?

Sebaj, simán ki lehet szárítani egy nyújtódeszkán szétterítve, vagy épp egy asztalon, konyharuhán. Miután tökéletesen kiszáradt – ez legalább egynapnyi szárítást jelent –, akkor vászonzacskókban, szellős, sötét helyen javasolt tárolni. De beletehető üvegbe is, de akkor mindenképpen biztosan száraznak kell lennie a tésztának, ellenkező esetben hamar megpenészedik.

Így főzd a friss tésztát!

A frissen gyúrt tészta természetesen hamarabb megfő, mint a száraz változata. Az aranyszabály az, hogy a friss tésztát sokkal kevesebb ideig kell főzni a száraznál. A levesbe két perccel a főzés vége előtt javasolt bele tenni, így jó állaga is lesz, és nem fő szét.

Sós vízben pedig a forrástól számított két perc után már le is szűrhetjük, vagy egyenesen szedhetjük is a mártásba a tésztát. Ez esetben lemosni sem szükséges.

Érdemes megkeverni a tésztát finoman akkor, amikor beletesszük a főzővízbe, hogy ne ragadjon össze. 

Címkék: lasagne, tarhonya, a házi, gyúrt tészta, színes tészta, levestészta

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!