Főszerepben a kávé, de ezúttal nem a csészében
Ha kávéról van szó, akkor többnyire csészében képzeljük el, akár feketén rövidre főzve, vagy tejszínhabbal a tetején, esetleg hosszan főzve, kis tejjel. Na meg ezeknek a többféle változatával. Ám a kávé többre is képes, mint feldobni a reggeleinket, felfrissíteni egy álmos délutánt, vagy hogy kellemes baráti beszélgetés kelléke legyen. Remek alapanyaga lehet ugyanis a konyhában egyéb más ételeknek. Nem is gondolnád, mi mindenben bújhat meg a feketeleves mint alkotóelem.
A kávés fagyin, valamint a tiramisun túl is van tér a kávé számára a konyhában. Számos különleges étel készíthető vele, amelyet érdemes kipróbálni. A keletkezett zaccot pedig semmiképp ne dobjuk ki, hanem hasznosítsuk tovább. Tehetjük a komposztba, de közvetlenül a növények alá, akár a cserépbe is. Használhatjuk természetes arc- és testradírként, de remekül szagtalanítja a kezünket és a hűtőnket is.
Pácban a kávé
Egy jó páclé elengedhetetlen alkotóeleme lehet a kávé. Elsősorban marha- vagy borjúhúst érdemes vele pácolni, de nem tesz rosszat egyetlen sütni való húsnak sem. Karakteres, telt ízt kölcsönöz majd bármelyiknek.
Kávés alappáclé
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 1 fej vöröshagyma (aprítva)
- 2 dl erős főzött feketekávé
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 0,5 dl balzsamecet
- 1 púpozott evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- csipet só
Elkészítése: Egy tálban alaposan keverjük össze a hozzávalókat, és öntsük a húsra. A húst mindenképpen érdemes legalább egy éjszakát, vagy akár egy napot is pácolni, mert így lesz igazán finom a legvégén. Süthetjük sütőben, serpenyőben vagy grillen, esetleg vaslapon is a pácolt húsokat. Köretnek salátát érdemes ezen húsok mellé tálalni.
Kávés grillszósz
Kevéssé ismert, hogy az igazán finom grill avagy barbecue szószhoz alapvető hozzávaló a kávé. Ez a szósz kétféle módon használható fel. Lehet vele pácolni, és mártogatósnak is tökéletes akár húsokhoz, akár sült zöldségekhez. Számtalan változata létezik, érdemes vele kísérletezni, mert igen finom pluszízt ad a húsokhoz, zöldségekhez.
Hozzávalók:
- 1,5 dl erős feketekávé
- 0,5 dl vörösborecet
- 2,5 dl ketchup
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál őrölt kömény
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál őrölt paprika (választhatsz csípőset is vagy chiliport)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
Elkészítése: A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Minden hozzávalót tegyünk egy serpenyőbe, és alacsony hőmérsékleten főzzük 15-20 percig. Hűtsük ki, majd botmixerrel alaposan turmixoljuk át. Hűtőben két hétig is eláll.
Kávés fűszersó
Ezt a fűszert szintén sült húsokhoz és sült zöldségekhez érdemes használni, páratlanul finom ízt ad majd nekik. De különösen jól illik a különböző hús- és zöldségpástétomokhoz is.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál füstölt, őrölt paprika (lehet csípős is)
- 1 evőkanál őrölt kávé (akár koffeinmentes is lehet)
- 2 evőkanál tengeri só
Elkészítése: A hozzávalókat egy tálkában keverjük össze. Készíthetünk belőle akár nagyobb mennyiséget is, mert remekül eláll egy fűszertartóban.
Grillezett saláta kávés öntettel
Ezt az öntetet, akár napokkal a felhasználás előtt is elkészítheted, úgy még jobban összeérnek az ízei.
Hozzávalók:
- 2 lila hagyma
- 4 közepes paradicsom
- 4-5 kelbimbó
- 1 közepes édesburgonya
- egymaréknyi zöld hüvelyű zöldbab
- fél kígyóuborka
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 1 csomag zöldsaláta
- fél csomag rukkola
- 10 dkg feta sajt
- 1 teáskanál méz
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál vörösborecet
- 1,5 dl olívaolaj
- 2 csipet őrölt fekete bors
- 1 csipet só
- 2-3 evőkanál erős feketekávé
- olaj a sütéshez
Elkészítése: Keverjük össze az olívaolajat, borecetet, mézet, kávét, összezúzott fokhagymát, felaprított petrezselyemzöldet, csipetnyi őrölt fekete borsot és a csipet sót, majd tegyük félre. Melegítsünk fel egy serpenyőt, lehet grillserpenyő, sima vagy akár asztali grill is. Vágjuk ketté a paradicsomokat, lila hagymákat és a kelbimbókat. Kockázzuk fel az édesburgonyát. Kenjük meg olajjal, és tegyük rá a vágott felükkel lefelé a paradicsomokat, lila hagymákat és a kelbimbókat.
Amikor a zöldségek vágott fele világosbarnára sült, fordítsuk meg, és süssük azt is addig, amíg világos barna foltok jelennek meg rajtuk. Majd tegyük félre hűlni. Az édesburgonya-kockákat is megpirítjuk a serpenyőben. A salátákat tegyük egy tálba, dobjuk rá a felkockázott kígyóuborkát. Ezután dobjuk rá a sült zöldségeket. Szórjuk meg morzsolt feta sajttal. Öntsük rá a kávés öntetet. Keverjük össze, és tálaljuk.
Kávé reggelire a tányéron
Kávés gofri
Igazi reggeli étel, bár egy délutáni csevegéshez is remekül passzol. A feltét pedig nagyon egyszerű, mert a tejszínhab tökéletesen kiegészíti. De lehet rá tenni gyümölcsöket, lekvárt vagy csokoládéöntetet is. Mindegyikkel nagyon finom.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 0,5 dl főzött feketekávé
- 15 g szódabikarbóna
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- vaj a sütéshez
Elkészítése: A tojásokat egy tálban felütjük, és hozzákeverjük a tejet. Hozzáadjuk a vaníliaaromát, cukrot és a szódabikarbónát, majd alaposan elkeverjük. Beleszórjuk a lisztet, és elkeverjük. Amikor már a liszt csomómentes, hozzáöntjük a kávét. Kenjük meg vajjal a gofrisütő lapjait, majd tegyünk a tésztából rájuk. Zárjuk le, és süssük addig, amíg aranybarna lesz.
Reggeli ébresztő granola
Ezzel a kávés granolával indítva a napot biztos a siker. Nem csak finom, de egészséges és tápláló reggeli lesz belőle. Érdemes kipróbálni növényi tejjel, mert úgy még többet tehetünk az egészségünkért.
Hozzávalók:
- 400 g nagy szemű zabpehely
- 2 marék apróra tört dió
- 2 evőkanál szezámmag
- 30 g őrölt feketekávé
- 30 g aszalt datolya aprítva
- 60 g méz
- 60 g kókuszolaj
- csipet só
- 2 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítése: Olvasszuk fel a kókuszolajat, majd keverjük bele a mézet, sót, vaníliaaromát, az őrölt feketekávét. Keverjük össze egy tálban a zabpelyhet, diót és a szezámmagot. Öntsük rá a fűszeres kókuszolajat. Alaposan keverjük össze. Terítsük szét az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne maradjanak nagyobb darabok. Süssük 160 fokon 30 percet. Időközben legalább kétszer keverjük meg, hogy mindenütt átsüljön a granola. Hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Még nincs hozzászólás