A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Főszerepben a kávé, de ezúttal nem a csészében

Ha kávéról van szó, akkor többnyire csészében képzeljük el, akár feketén rövidre főzve, vagy tejszínhabbal a tetején, esetleg hosszan főzve, kis tejjel. Na meg ezeknek a többféle változatával. Ám a kávé többre is képes, mint feldobni a reggeleinket, felfrissíteni egy álmos délutánt, vagy hogy kellemes baráti beszélgetés kelléke legyen. Remek alapanyaga lehet ugyanis a konyhában egyéb más ételeknek. Nem is gondolnád, mi mindenben bújhat meg a feketeleves mint alkotóelem.

Fotó: Shutterstock.com

A kávés fagyin, valamint a tiramisun túl is van tér a kávé számára a konyhában. Számos különleges étel készíthető vele, amelyet érdemes kipróbálni. A keletkezett zaccot pedig semmiképp ne dobjuk ki, hanem hasznosítsuk tovább. Tehetjük a komposztba, de közvetlenül a növények alá, akár a cserépbe is. Használhatjuk természetes arc- és testradírként, de remekül szagtalanítja a kezünket és a hűtőnket is.

Pácban a kávé

Egy jó páclé elengedhetetlen alkotóeleme lehet a kávé. Elsősorban marha- vagy borjúhúst érdemes vele pácolni, de nem tesz rosszat egyetlen sütni való húsnak sem. Karakteres, telt ízt kölcsönöz majd bármelyiknek.

Kávés alappáclé

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 1 fej vöröshagyma (aprítva)
  • 2 dl erős főzött feketekávé
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 1 púpozott evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • csipet só

Elkészítése: Egy tálban alaposan keverjük össze a hozzávalókat, és öntsük a húsra. A húst mindenképpen érdemes legalább egy éjszakát, vagy akár egy napot is pácolni, mert így lesz igazán finom a legvégén. Süthetjük sütőben, serpenyőben vagy grillen, esetleg vaslapon is a pácolt húsokat. Köretnek salátát érdemes ezen húsok mellé tálalni.

Kávés grillszósz

Kevéssé ismert, hogy az igazán finom grill avagy barbecue szószhoz alapvető hozzávaló a kávé. Ez a szósz kétféle módon használható fel. Lehet vele pácolni, és mártogatósnak is tökéletes akár húsokhoz, akár sült zöldségekhez. Számtalan változata létezik, érdemes vele kísérletezni, mert igen finom pluszízt ad a húsokhoz, zöldségekhez.

Hozzávalók:

  • 1,5 dl erős feketekávé
  • 0,5 dl vörösborecet
  • 2,5 dl ketchup
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál őrölt kömény
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál őrölt paprika (választhatsz csípőset is vagy chiliport)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma

Elkészítése: A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Minden hozzávalót tegyünk egy serpenyőbe, és alacsony hőmérsékleten főzzük 15-20 percig. Hűtsük ki, majd botmixerrel alaposan turmixoljuk át. Hűtőben két hétig is eláll.

Kávés fűszersó

Ezt a fűszert szintén sült húsokhoz és sült zöldségekhez érdemes használni, páratlanul finom ízt ad majd nekik. De különösen jól illik a különböző hús- és zöldségpástétomokhoz is.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál füstölt, őrölt paprika (lehet csípős is)
  • 1 evőkanál őrölt kávé (akár koffeinmentes is lehet)
  • 2 evőkanál tengeri só

Elkészítése: A hozzávalókat egy tálkában keverjük össze. Készíthetünk belőle akár nagyobb mennyiséget is, mert remekül eláll egy fűszertartóban.

Grillezett saláta kávés öntettel

Fotó: Shutterstock.com

Ezt az öntetet, akár napokkal a felhasználás előtt is elkészítheted, úgy még jobban összeérnek az ízei.

Hozzávalók:

  • 2 lila hagyma
  • 4 közepes paradicsom
  • 4-5 kelbimbó
  • 1 közepes édesburgonya
  • egymaréknyi zöld hüvelyű zöldbab
  • fél kígyóuborka
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 1 csomag zöldsaláta
  • fél csomag rukkola
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 teáskanál méz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál vörösborecet
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 2 csipet őrölt fekete bors
  • 1 csipet só
  • 2-3 evőkanál erős feketekávé
  • olaj a sütéshez

Elkészítése: Keverjük össze az olívaolajat, borecetet, mézet, kávét, összezúzott fokhagymát, felaprított petrezselyemzöldet, csipetnyi őrölt fekete borsot és a csipet sót, majd tegyük félre. Melegítsünk fel egy serpenyőt, lehet grillserpenyő, sima vagy akár asztali grill is. Vágjuk ketté a paradicsomokat, lila hagymákat és a kelbimbókat. Kockázzuk fel az édesburgonyát. Kenjük meg olajjal, és tegyük rá a vágott felükkel lefelé a paradicsomokat, lila hagymákat és a kelbimbókat.

Amikor a zöldségek vágott fele világosbarnára sült, fordítsuk meg, és süssük azt is addig, amíg világos barna foltok jelennek meg rajtuk. Majd tegyük félre hűlni. Az édesburgonya-kockákat is megpirítjuk a serpenyőben. A salátákat tegyük egy tálba, dobjuk rá a felkockázott kígyóuborkát. Ezután dobjuk rá a sült zöldségeket. Szórjuk meg morzsolt feta sajttal. Öntsük rá a kávés öntetet. Keverjük össze, és tálaljuk.

Kávé reggelire a tányéron

Kávés gofri

Fotó: Shutterstock.com

Igazi reggeli étel, bár egy délutáni csevegéshez is remekül passzol. A feltét pedig nagyon egyszerű, mert a tejszínhab tökéletesen kiegészíti. De lehet rá tenni gyümölcsöket, lekvárt vagy csokoládéöntetet is. Mindegyikkel nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 0,5 dl főzött feketekávé
  • 15 g szódabikarbóna
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • vaj a sütéshez

Elkészítése:  A tojásokat egy tálban felütjük, és hozzákeverjük a tejet. Hozzáadjuk a vaníliaaromát, cukrot és a szódabikarbónát, majd alaposan elkeverjük. Beleszórjuk a lisztet, és elkeverjük. Amikor már a liszt csomómentes, hozzáöntjük a kávét. Kenjük meg vajjal a gofrisütő lapjait, majd tegyünk a tésztából rájuk. Zárjuk le, és süssük addig, amíg aranybarna lesz. 

Reggeli ébresztő granola

Fotó: Shutterstock.com

Ezzel a kávés granolával indítva a napot biztos a siker. Nem csak finom, de egészséges és tápláló reggeli lesz belőle. Érdemes kipróbálni növényi tejjel, mert úgy még többet tehetünk az egészségünkért.

Hozzávalók:

  • 400 g nagy szemű zabpehely
  • 2 marék apróra tört dió
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 30 g őrölt feketekávé
  • 30 g aszalt datolya aprítva
  • 60 g méz
  • 60 g kókuszolaj
  • csipet só
  • 2 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítése: Olvasszuk fel a kókuszolajat, majd keverjük bele a mézet, sót, vaníliaaromát, az őrölt feketekávét. Keverjük össze egy tálban a zabpelyhet, diót és a szezámmagot. Öntsük rá a fűszeres kókuszolajat. Alaposan keverjük össze. Terítsük szét az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne maradjanak nagyobb darabok. Süssük 160 fokon 30 percet. Időközben legalább kétszer keverjük meg, hogy mindenütt átsüljön a granola. Hagyjuk a tepsiben kihűlni.

Címkék: a kávé , mint főzési kellék, kávé páclé, kávés grilssó, kávés fűszersó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!