A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mi kerüljön a piknikkosárba? Avagy a dobozolható ételek titka

Valamiért különleges hangulata van, ha a szabadban ehetünk. A legegyszerűbb étel is jobban esik, ha közben körbevesz a természet. Valószínűleg ez a titka annak, hogy sem a kerti sütögetések, sem a piknik nem megy ki a divatból. Ám nem mindegy, hogy mit teszünk a piknikkosárba, és hogyan csomagoljuk. Ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy a szabadban elköltött ebéd vagy uzsonna a lehető legjobb legyen.

Elegáns piknikkosarakat és pokrócokat lehet manapság beszerezni a boltokban, de azért ezek nélkül is megoldhatjuk kényelmesen az eseményt. Ahogy egy sima takaró is megfelel a célnak, ugyanúgy egy hétköznapi bevásárlókosár is. Ha nincs kosarunk, akkor olyan nagyobb szatyor is megteszi, amelynek az oldala merev.

Az ételek csomagolása már trükkösebb, mert a szállítás során sérülhetnek is. Éppen ezért mindent, amit csak lehet, dobozolni kell. Így például nem lesz a szendvicsünk a kelleténél laposabb, és a gyümölcsök sem végzik pépként.

Nem hiányozhat a kosárból

Fotó: Shutterstock.com

Az ételeken és az italokon túl van még néhány elengedhetetlen kelléke egy igazán jó piknikkosárnak. A legelső és legfontosabb a szalvéta. Lehet ez papír vagy épp textil, de mindenképp szükséges. Egy-két konyharuhát is dobj a kosárba, jó szolgálatot tehetnek. Használhatod abroszként a terítésnél, de kiválóan lehet bele törékenyebb vagy éles holmikat elrejteni a szállítás során.

Poharakat sem árt csomagolni, ha nem kis üveges italokat viszel, amelyekből mindenki kap egy sajátot. Mindenképp szükséges egy kés vagy bicska, só, netán bors, fogpiszkáló és szemeteszsák a hulladékok összegyűjtésére. Amennyiben olyan menüt készítesz, amelyhez evőeszköz kell, akkor azt se felejtsd el betenni a kosárba. Szükség esetén a tányérokról se feledkezz el.

A piknikételek aranyszabálya

A meleg időjárás miatt minden esetben csak olyan ételt érdemes magunkkal vinni a szabadba, amely nem gyorsan romlandó, és nem igényel hűtést. Amennyiben mégis ilyesmit szeretnél szervírozni a természetben, akkor mindenképp használj hűtőtáskát.

Olyan ételeket készíts, amelyek bedobozolva sérülés nélkül szállíthatók. Leves vagy főzelék szállítása nagy körültekintést igényel, és még úgy is előfordulhatnak balesetek. Vagy például egy torta egy kis zötyögés után is kevésbé esztétikus állapotban kerülhet a tányérra.

Főzés-sütés nélküli piknikkosár

Amennyiben nem vagy egy konyhatündér, akkor sem kell bolti, zacskós ételekkel megtöltened a kosarat. Több olyan étel is van, amely remekül dobozolható, és nem is kell hozzá a tűzhely mellé állni. Ilyen például a humusz, amelyet tálalhatsz zöldségcsíkokkal, grissinivel, pitával, naan kenyérrel, pászkával vagy akár tortillával is.

A legfinomabb humusz

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 1 doboz konzerv csicseriborsó, 3 evőkanál tahini szósz, 2 evőkanál exraszűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 3-4 csipet só, 5-6 evőkanál víz, fél teáskanál őrölt pirospaprika, 2-3 szál petrezselyemzöld (elhagyható)

Elkészítése: 

  1. A petrezselyemzöldön kívül tegyünk mindent egy turmixgépbe.
  2. Turmixoljuk össze alaposan. Akkor jó, ha már sima a humusz.
  3. Tegyük dobozba, és szórjuk meg a tetejét összeaprított petrezselyemzölddel.

Tipp: Elkészítés közben mindenképp kóstolgass, és ha úgy érzed, nyugodtan tegyél bele még több hozzávalót.

Krumplisaláta

Fotó: Shutterstock.com

Igaz, hogy ehhez már be kell kapcsolnod a tűzhelyet, de csak a burgonyát kell puhára főzni vízben.

Hozzávalók: fél kg burgonya, 1 újhagyma vagy lila hagyma, 1 kígyóuborka, 1 csomag hónapos retek, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 dl olívaolaj, 2 evőkanál mustár, 1-2 evőkanál méz, 1 teáskanál fehérborecet

Elkészítése:

  1. Főzzük meg a burgonyát héjában puhára sós vízben.
  2. Amikor kihűlt, hámozzuk meg, és vágjuk vastag karikákra, majd tegyük egy salátástálba.
  3. Vágjuk fel karikára az újhagymát, és szórjuk hozzá a burgonyához.
  4. Vágjuk vékony karikákra a retket is, és azt is szórjuk a burgonyához.
  5. Az olajat, mustárt, mézet és a fehérborecetet keverjük össze alaposan.
  6. Öntsük rá a zöldséges burgonyára az öntetet, és keverjük össze alaposan.
  7. Végül szórjuk meg a felaprított petrezselyemzölddel.

Mindezekhez desszertnek csomagolhatsz a kosárba gyümölcsöket, sajtokat és diót.

Kaviáros tojás

Hozzávalók (2 személyre): 4 tojás, 5 dkg vaj, 1 kis üveg kaviár, fél teáskanál só, negyed csomag snidling (kb. 10 szál), 1 evőkanál mustár

Elkészítése:

  1. Főzzük meg a tojásokat keményre.
  2. Szedjük le a héját, és vágjuk ketté.
  3. A sárgáját vegyük ki és tegyük egy tálkába.
  4. A sárgákhoz keverjük hozzá a puha vajat, mustárt, sót és az apróra vágott snidlinget.
  5. Töltsük vissza a tojásba a krémet.
  6. Minden tojás tetejére tegyünk egy kiskanál kaviárt.

Smaragd tésztasaláta

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 1 csomag tollhegy vagy masni tészta, 15 dkg parmezán sajt, egy marék friss bazsalikomlevél, 3 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál citromlé, só ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Vágjuk fel a brokkolit a meghámozott szárával együtt, és főzzük puhára sós vízben.
  2. Szedjük ki szűrőkanállal a brokkolit, majd a főzővízbe dobjuk bele a tésztát.
  3. Főzzük meg a tésztát, de legyen al dente.
  4. A brokkolit tegyük turmixba, és adjuk hozzá a reszelt parmezánt, citromlevet, olívaolajat és a bazsalikomot. Turmixoljuk simára.
  5. A kifőtt tésztára öntsük rá a smaragd zöld öntetet, és keverjük össze alaposan.
  6. Szórjuk meg még egy kis reszelt parmezánnal és olívaolajjal.

Desszert

Fotó: Shutterstock.com

Ahogy már említettem, piknikkosárba sem torta, sem más krémes süti nem igazán való. A legjobb, ha cookies, muffin, keksz vagy müzliszelet kerül bele. Ezek nem kenődnek el, nem esnek szét, és kényelmesen ehetők pokrócon ülve is.

Csokis-meggyes muffin

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 2 tojás, 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 csomag fagyasztott meggy, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

  1. Olvasszuk fel, és alaposan csepegtessük le a meggyet.
  2. Vágjuk fel a csokoládét apró darabokra.
  3. A megolvasztott vajat keverjük el a felütött tojásokkal, majd a cukorral és a lekvárral.
  4. Ezután keverjük bele a meggyet is.
  5. A lisztet keverjük össze a kakaóporral, csokidarabokkal és a sütőporral.
  6. A száraz hozzávalókat keverjük hozzá a tojásos masszához.
  7. Tegyük muffinformákba a tésztát, és 170 fokon 25 perc alatt süssük készre.

Tipp: Amennyiben túl száraz lenne a tészta, önts hozzá a meggy lecsepegtetett levéből. Ha az nincs, akkor egy kis tejet. 

Címkék: piknik, hummusz, tésztasaláta, mi kerüljön a piknikkosárba, krumplisaláta, kaviáros tojás, csokis-meggyes muffin

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!