A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Így készíts mentes fagylaltot otthon pillanatok alatt!

A nyarat mi sem jelzi jobban, mint hogy a legkisebb fagyizó előtt is kígyózó sorok várnak a hűsítő édességre. Belebotlottam már pékségben is fagyissarokba, de kisebb élelmiszerboltoknál is találhatunk békebeli csavart fagylaltot. Nincs kétség, imádjuk a jeges finomságot minden formában és változatos ízekben. Ám az alakjukra vigyázók, az ételallergiások, a cukorbetegek még most sincsenek nagyon elkényeztetve fagyikkal. Nekik segítünk most.

Fotó: Shutterstock.com

A nagyobb cukrászdákban is legfeljebb két-három íz közül válogathatnak azok, akiknek a hagyományos fagyalt kerülendő, míg a többi változatból minimum nyolcféle variációt kínálnak, ha nem többet. De sebaj, mert minimális kézügyességgel és néhány egyszerű alapanyaggal olyan hideg desszerteket készíthetünk, amely ismétlésért kiált. Még csak gép sem kell hozzá.

Persze tudom, hogy fagyizni menni kiváló program, akár a barátokkal, akár a családdal, vagy épp a szerelmünkkel tesszük. Ám erre a finomságra is igaz, hogy sokkal jobb, ha pontosan tudjuk, mi van benne, mert igen gyorsan a derekunkon, combunkon landolhat az általa okozott zsírpárna.

Ha pedig valamilyen ételallergiával vagy betegséggel küzdünk, akkor különösképp tisztában kell lennünk az összetevőivel. Az sem elhanyagolható tény, hogy az otthon gyártott fagylalt biztosan a mi ízlésünkre lesz szabva, nem lesz meglepetés, ráadásul biztosan gazdaságosabb megoldás is.

Éppen ezért most olyan mentes fagylaltalapokat mutatok nektek, amelyeket bármilyen ízzel kombinálhattok. Lehet ez csokis, mentás, bazsalikomos, bármilyen gyümölcsös, fahéjas, diós vagy mogyorós. Csak annyi a feladat, hogy elkészíted az alap vaníliás fagylaltot, és belekevered az általad kiválasztott ízesítőt. Már mehet is a hűtőbe, és hamarosan tálalhatod.

Ezekhez a fagylaltokhoz nem szükséges gép, mert fagyasztóban is remekül elkészülnek. Persze azért nem maguktól: félóránként keverd meg őket, összesen két alkalommal.

TIPP: Sok bosszúságtól kíméled meg magad, ha az elkészült fagyit forró vízben felmelegített kanállal adagolod.

Tejszínes fagylaltalap

A hagyományos és jó minőségű fagylaltokat nagyon zsíros tejszínnel készítik a cukrászdákban is. Ez adja meg a krémességét és nem utolsósorban a jó ízét. Éppen ezért érdemes kipróbálni – ha belefér az étrendedbe – a laktózmentes tejszínnel készült változatot.

Hozzávalók: 0,5 liter laktózmentes tejszín, 2-3 evőkanál 1:4 édesítő, 1 vaníliarúd kikapart magja vagy 3-4 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítése: 

  1. Tegyük egy tejforraló lábasba a tejszínt.
  2. Adjuk hozzá az édesítőt és a vaníliát.
  3. Langyosítsuk meg a tejszínt, és keverjük össze alaposan.
  4. Tegyük hűtőbe, és alaposan hűtsük le.
  5. Ezután habverővel habosítsuk fel, majd öntsük tárolóedénybe, és tegyük a mélyhűtőbe 2-3 órára. Ezt a fagyit nem szükséges kevergetni.

A csodás mentás csoki

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 0,5 liter laktózmentes tejszín, 2-3 evőkanál 1:4 édesítő, 1 vaníliarúd kikapart magja vagy 3-4 teáskanál vaníliaaroma, 10 dkg étcsokoládé, 3-4 levél menta (a csokimenta a legjobb)

Elkészítése:

  1. Tegyük egy tejforraló lábasba a tejszínt.
  2. Adjuk hozzá az édesítőt, a vaníliát és a feldarabolt étcsokoládét.
  3. Langyosítsuk meg a tejszínt és keverjük addig, amíg a csokoládé elolvad benne.
  4. Tegyük bele az apróra vágott mentát is, és keverjük el.
  5. Tegyük hűtőbe, és jól hűtsük le.
  6. Ezután habverővel habosítsuk fel, majd öntsük tárolóedénybe, és tegyük a mélyhűtőbe 2-3 órára.

Tipp: Ezt a fagyit készítheted bármilyen gyümölccsel is. Ha így tennél, akkor a már meghűlt és felvert tejszínes masszába keverd az összeturmixolt gyümölcsöt, és azután tedd a mélyhűtőbe.

Amikor mással is ízesíted a vaníliát, akár ki is hagyhatod belőle.

A különleges joghurtos fagylalt

Különleges fagylaltok készíthetők joghurtból. Mivel létezik már számos laktózmentes változat, így az ételallergiások is örülhetnek neki. Elsősorban gyümölcsös ízekhez ajánlom.

Hozzávalók: 30 dkg laktózmentes joghurt (ha lehet, válassz görög joghurtot), 3-4 evőkanál méz vagy bármilyen általad választott édesítő, 2 teáskanál vaníliaaroma vagy 1 vanília kikapart magja.

Elkészítése:

  1. Tegyük egy tálba a hozzávalókat, és egy habverővel keverjük addig, amíg krémessé válik.
  2. Tegyük a masszát egy tálba vagy műanyag dobozba, és tegyük a mélyhűtőbe.
  3. Egyórányi fagyasztás után keverjük össze a masszát, majd tegyük vissza a mélyhűtőbe.
  4. Újabb fél óra után keverjük meg ismét, majd tegyük vissza negyed órára még hűlni.
  5. Ezután megforrósított kanállal tálalhatjuk.

Az epres-joghurtos

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 30 dkg laktózmentes joghurt (ha lehet, válassz görög joghurtot), 3-4 evőkanál méz vagy bármilyen általad választott édesítő, 2 teáskanál vaníliaaroma vagy 1 vanília kikapart magja, 25 dkg friss vagy fagyasztott eper

Elkészítése:

  1. Tegyük egy tálba a hozzávalókat, és egy habverővel keverjük addig, amíg krémessé válik.
  2. Turmixoljuk össze a megtisztított epret.
  3. Keverjük az epervelőt a joghurtos masszához.
  4. Tegyük a gyümölcsös masszát egy tálba vagy műanyag dobozba, és tegyük a mélyhűtőbe.
  5. Egyórányi fagyasztás után keverjük össze a masszát, majd tegyük vissza a mélyhűtőbe.
  6. Újabb fél óra után keverjük meg ismét, majd tegyük vissza negyed órára még hűlni.
  7. Ezután megforrósított kanállal tálalhatjuk.

A mindenmentes fagylalt

Fotó: Shutterstock.com

Ez a fagylalt laktózmentes, cukormentes, gluténmentes, mi több vegán is. Így bárki, aki ételallergiás, aki nem eszik állati eredetű ételeket, fogyókúrázik vagy épp paleózik, megeheti. Ezt az alapot is bármilyen ízűre varázsolhatjuk.

Hozzávalók: 1 doboz (400 ml) kókuszkrém, 2-3 evőkanál 1:4 édesítő vagy az általad választott édesítő, csipet só, 2 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítése:

  1. Keverjük össze a hozzávalókat alaposan.
  2. Öntsük jégkockatartóba a folyadékot, és tegyük a mélyhűtőbe legalább két órára. Az a jó, ha teljesen átfagy.
  3. A kókuszos jégkockákat öntsük késes aprítóba vagy kelyhes turmixgépbe, és alaposan turmixoljuk össze.
  4. A masszát tíz percre tegyük még vissza egy műanyag dobozban a mélyhűtőbe, majd forró kanállal tálalhatjuk.

Citromos kókuszálom

Hozzávalók: 1 doboz (400 ml) kókuszkrém, 2-3 evőkanál 1:4 édesítő vagy az általad választott édesítő, csipet só, 1 teáskanál vaníliaaroma, 10 csepp citromolaj vagy 1 biocitrom reszelt héja és leve

Elkészítése:

  1. Keverjük össze az összes hozzávalót.
  2. Öntsük jégkockatartóba a citromos folyadékot, és tegyük a mélyhűtőbe két órára.
  3. A citromos-kókuszos jégkockákat öntsük késes aprítóba vagy kelyhes turmixgépbe, és alaposan turmixoljuk össze.
  4. A masszát tíz percre tegyük még vissza egy műanyag dobozban a mélyhűtőbe, majd forró kanállal tálalhatjuk.

Tipp: Egy kis mentával kiegészítve olyan, mintha kókuszos limonádét kóstolnánk. De ha 2 dl sűrű ananászlevet is keversz a masszához, akkor Pina Colada lesz belőle. 

Címkék: fagylaltkészítés otthon, házi fagyi receptek, joghurtos fagyi, laktózmentes fagyi, mindenmentes fagyi

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!