A kerti parti sztárjai a szabad tűzön készült egészséges ételek
Szabadban étkezni valahogy más. Jobban esik az étel, és van valami külön varázsa. Valószínűleg ez a magyarázata annak, hogy nem csak a kertben, parkban falatozunk szívesen, de akár egy járdára kitett asztal is csábító hely lehet. A szabad tűzön vagy parázson készült ételek íze pedig össze sem hasonlítható a tűzhelyen főtt és sültek ízével. Így aki teheti, mindenképpen használja ki a lehetőséget egy kis grillezésre, bográcsozásra, vagy akár tárcsán sütögetésre. Hívjátok meg a barátokat, rokonokat és ismerősöket, remek társasági program lesz. A recepteken sem kell töprengeni, mert összegyűjtöttük a legjobbakat.
Általánosságban igaz, hogy a legtöbb ételt, amelyet a konyhában készítünk, szabad tűzön is megfőzhetjük, megsüthetjük, persze egy kicsit más technikával. Attól sem kell tartani, hogy a kerti partin csak olyan ételek készülhetnek, amelyek tocsognak a zsírban, és csak húsból állnak.
Vegetáriánus ételeket is összedobhatunk, a különböző ételallergiával élőknek vagy épp diétázóknak sem kell kimaradni a szabad téri lakomából, mert számukra is pompás falatokat kanyaríthatunk könnyedén.
Cseréld le a zsemlét és a kenyeret!
A gluténmentes étkezés sokak számára nagyon fontos, ám a gluténérzékenyek is ehetnek grillezett hamburgert, ha épp kedvük tartja. Még gluténmentes zsemléért sem kell rohangálnod, elég, ha a legközelebbi zöldségeshez látogatsz el. Amennyiben találsz nagyobb fejű gombát, nagyobb szem paradicsomot, testesebb cukkinit vagy végső esetben jégsalátát, akkor már nyert ügyed van.
A feladat csak annyi, hogy készítsd el a hamburgerpogácsát, majd használd a zöldségeket a zsemlék helyett. Vágj vastag karikát a cukkíniből. Sózd meg mindkét felét, majd kend meg egy kis fokhagymával megbolondított olívaolajjal. Tedd grillrácsra, és süsd meg mindkét felét úgy, hogy jól látszódjanak a rácsok nyomai.
A paradicsom esetében elég, ha csak kettévágod, nem kell feltétlenül grillezni. Ugyanígy remek ’zsemle’ lesz gombából is. Ehhez a gombából két nagyobb kalap kell, érdemes portobello fajtát használni. Kend meg fokhagymás olívaolajjal, sózd meg, és az egyik felét grillezd meg enyhén.
Ezután már használhatod is úgy a zöldségeket, mintha szeletelt kenyerek lennének. A gombahamburgert gazdagíthatod avokádókrémmel, majonézzel és rukkolasalátával. A paradicsomburger lehet ennél is egyszerűbb, akárcsak a paradicsomzsemle és a hús is nagyon finom önmagában. De azért fokozhatod salátalevelekkel, hagymával és sajttal is.
Ha pedig még ennél is egyszerűbben szeretnéd tálalni a reformhamburgert, akkor tedd a megsült pogácsát jégsaláta levélbe. Tegyél rá sajtot, paradicsomot és majonézt. Azonnal tálalhatod.
Hamburgerpogácsa
Hozzávalók: 1 kg darált pulykafelsőcomb, 1 teáskanál só, 2 teáskanál majoránna, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál oregánó, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, fél teáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, csipetnyi rozmaring
Elkészítése: A darált húshoz tegyük hozzá a fűszereket és a tojásokat. Keverjük össze alaposan. Hagyjuk állni a hűtőben fél órát lefedve. Készítsünk a húsból egy centi vastag pogácsákat. Akkorák legyenek amekkora zöldségzsemlébe szánjuk. Mindkét felét süssük aranybarnára.
Avokádókrém
Hozzávalók: 1 avokádó, 2-3 nagyobb csipet só, 1 dl zsíros joghurt, a legjobb a görög joghurt, pár csepp citromlé, egy-két csipet fokhagymapor
Elkészítése: Az avokádót hámozzuk meg, majd törjük össze a húsát villával egy tálkában. Adjuk hozzá a joghurtot és a fűszereket. Keverjük össze alaposan a hozzávalókat, majd akár azonnal tálalhatjuk is.
Ne csak süss, főzz is egészségeset szabad tűzön!
Bográcsban vagy tárcsán rengeteg finom ételt el lehet készíteni. Gondoljunk csak a gulyásra, a különböző húsokból készült pörköltre, halászlére vagy a lecsóra. Ezek mindegyike nagyon finom, ám ezúttal egy másik ételt ajánlok figyelmedbe, amelyet szabad tűzön készítenek el.
Spanyol eredetű, és ugyanaz jellemzi, mint nálunk például a húslevest, vagy épp a pörköltet, vagyis ahány ház, annyi módon készül. Ez pedig nem más, mint a Paella.
Tárcsán is elkészítheted, de megfelel a grillrácsra tett szeletsütő vagy magas falú serpenyő, esetleg öntöttvas lábas, netán szintén öntöttvas wok. Mindegyikben nagyon finom lesz ez az egytálétel. A legfinomabb az, amelyikben keveredik a csirkehús a tenger gyümölcseivel. Olyan ízkavalkádot hozz létre, amelyet mindenképpen érdemes megkóstolni akár önmagában, akár egy kovászos kenyérrel.
Paella
Hozzávalók 4 személyre: 4 egész csirkecomb, 0,5 kg fagyasztott koktélrák (garnéla), 25 dkg fagyasztott fekete kagyló, 25 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 egész zöldpaprika, 1 dl paradicsomszósz, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl-es bögre rizs, 4-5 dl húsleves, 4 evőkanál zsír, egycsipetnyi sáfrány, fél teáskanál őrölt fekete bors, só ízlés szerint
Elkészítése: Az edényben felhevítjük a zsírt. Beledobjuk a csirkecombokat, és mindkét oldalán megpirítjuk, majd kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsírba beletesszük az apróra felkockázott paprikát, és elkeverjük.
Ezután ráöntjük a paradicsomszószt, és összekeverjük, majd beledobjuk az összezúzott fokhagymát is és egy kis sót, őrölt fekete borsot. Beleszórjuk a rizst, és átpirítjuk a fokhagymás szósszal.
Visszatesszük a csirkecombokat, és felöntjük húslevessel. Beletesszük a sáfrányt. Amikor a csirkehús már majdnem puha, beletesszük a zöldborsót. Amikor a hús megpuhult, következhet a garnélarák és a kagyló, mert ezek pár perc alatt elkészülnek.
Grillezett zöldségek, amelyekre nem is gondolnál
Amennyiben vegetáriánus vendéged van, neki is grillezhetsz finomságokat. Van néhány olyan zöldség, amelyet meglehetősen ritkán teszünk parázs fölé, pedig egészen más, klasszisokkal jobb az íze egy kis pirítástól. Ilyen zöldség a zeller, amelyet ha meghámozol, csak fél centi vastag karikákra kell vágni. Nem kell vele nagy felhajtást csapni, mert fokhagymás olajjal megkenve és megsózva kell a grillrácsra tenni.
De kiváló vegasteak lesz egy két centi vastagra felszeletelt fejes káposztából és karfiolból is. Fűszeres páccal megkenve, mindkét oldalát ropogósra sütve, igen finom és laktató ételt lehet belőlük varázsolni. Köretként salátát vagy héjában sült édesburgonyát érdemes felszolgálni.
Vega steakpác
Hozzávalók: 2 dl olíva- vagy repceolaj, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, két csipet őrölt római kömény, 1 teáskanál só, fél teáskanál őrölt fekete bors, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése: Keverjük össze az alapanyagokat egy tálkában. Ezzel kenjük meg a vega steakdarabokat, és azonnal süthetjük.
Még nincs hozzászólás