Dubravecz Emese cikkei
2017. június 3. | Írta: Dubravecz Emese | béta-karotin, szép bőr, barnulás, karotin-diéta
Az egészséges barnuláshoz nemcsak fényvédő napozókrém szükséges, hanem a szervezet vitaminraktárainak feltöltése is. A napvédelmet belülről bőséges béta-karotin-fogyasztással érhetjük el, így garantált a szép bőr és az egyenletes barnulás.A béta-karotin antioxidánsként működve a káros szabad gyököket semlegesíti, a bőr hámrétegében lerakódva sárga...
Tovább olvasom
2016. október 10. | Írta: Dubravecz Emese | zab, zabkása, gombás zabpilaf, zabpelyhes lepény
A sportolók és a fitneszrajongók már régen felfedezték a zabfogyasztásban rejlő lehetőségeket. Energiát ad, óvja a beleket az irritációtól, és nagyon jó összetételben tartalmaz nyomelemeket és vitaminokat, ugyanis rengeteg cink, mangán, kálcium, magnézium és vas van benne.A néhány ezer éves bronzkori leletekben a búza és az árpa mellett már fellelhető volt a zab is, igaz, akkoriban...
Tovább olvasom
2016. szeptember 5. | Írta: Dubravecz Emese | iskola, uzsonna
Egy fejlődő szervezet számára elengedhetetlen a napi ötszöri étkezés. Egy alsós kisgyerek energiaszükséglete 1800-2000 kcal körül mozog, amiből az iskolai menza kb. 1100-1300-kcal-át tud fedezni, a többiről a szülő gondoskodik. Gasztroblogger szerzőnk ehhez ad tippeket.- A tízórai és az uzsonna összeállításánál nemcsak a gyerek étvágyát, hanem a napi aktivitását...
Tovább olvasom
2016. augusztus 14. | Írta: Dubravecz Emese | sörben pácolt húsnyárs, sörös-csokis mousse, sörös tiramisu, sörös-sajtos makaróni, citromos sörös jégkrém, sörös receptek
A nyári melegben jólesik egy pohár sör, de eszébe jutott már, hogy a konyhában is kísérletezzen vele? Akár barna, akár világos, sokszor a már jól ismert, klasszikus ételeknek is izgalmas ízvilágot kölcsönözhetünk vele. Főzés során az alkohol és a víz egy része elpárolog, mégis markánsabbá válnak az ízek....
Tovább olvasom
2016. július 17. | Írta: Dubravecz Emese | kókusz, receptek, reggeli kókuszos zabkása, piña colada turmix, kókuszos rántott csirke, kókuszos-kardamomos leves
A kókusz izgalmas, édeskés íze nemcsak édességekben, hanem más ételekben, húsokban, szószokban, italokban is különlegesen hat. Kiváló csonterősítő, magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat is tartalmaz. Bolondítsa meg a reggelijét, a turmixát vagy akár a főétkezését is vele!Kókuszos rántott csirkeHozzávalók: csirkemell 6-8 szeletre vágva, 100 g kókuszreszelék, 5 dkg zsemlemorzsa,...
Tovább olvasom
2016. június 21. | Írta: Dubravecz Emese | receptek, grill receptek, epres-kókuszos limonádé, zöldfűszeres-citromos csirkemell, pikáns sült paradicsomszósz, pizzakenyér
Izzó faszén vagy kontaktgrill, alufólia tálca, húsfogó csipesz és változatos alapanyagok - a kerti bulik alapfelszerelései. Mi most egy egyszerűen elkészíthető menüvel járulunk hozzá a nyári partiidényhez. Míg a sütés előkészületeivel foglalkozunk, házi limonádéval kínálhatjuk a vendégeinket.Zöldfűszeres-citromos csirkemellHozzávalók: 3 filézett csirkemellA citromos, fűszeres...
Tovább olvasom
2016. május 22. | Írta: Dubravecz Emese | szivárványsaláta, csirkés-baconos tésztasaláta, vegán cézár saláta, tavaszi epres saláta
A táplálkozástudományi szakemberek ajánlása alapján naponta 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk. Tavasszal már kibővül a piaci választék, így a zsenge sárgarépa, a szezonális spárga, a zöld levelű zöldségek, salátafélék mellé, magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök - eper, málna, cseresznye, barack - is a tányérra kerülhetnek....
Tovább olvasom
2016. április 24. | Írta: Dubravecz Emese | receptek, fűszeres sütemények, bazsalikomos brownie, kakukkfüves-epres mini sajttorta, citromos-bazsalikomos szelet, oregános stangli
Milyen lehet a kedvenc fűszerünk valamilyen édességbe csomagolva? Nem szokványos próbálkozás, de izgalmas kulináris kaland, különösen tavasszal, mikor a boltokban és a piacokon megjelennek a friss, cserepes zöldfűszerek.Bazsalikomos brownieHozzávalók: 5-6 levél friss bazsalikom, 20 dkg vaj, 20 dkg étcsokoládé, 15 dkg cukor, 4 evőkanál liszt, 3 tojás, fél kiskanál só, kb....
Tovább olvasom
2016. február 28. | Írta: Dubravecz Emese | receptek, házi péksütemények, sajtos perec, fahéjas briós, gesztenyelekváros bukta, túrós-vaníliás levél
A kifli, a kalács, a perec, a briós, a lekváros bukta biztosan rajta van a legnépszerűbb péksütemények listáján. Mikor az illatuk belengi a konyhát, az ember legszívesebben máris beléjük harapna.Hogy ezt elérjük, nem szükséges pékmesternek lennünk, elég, ha a friss élesztőt langyos cukros tejben elkeverjük, majd a lisztet és a többi hozzávalót összedolgozva megkapjuk a tésztaalapot....
Tovább olvasom
2015. május 9. | Írta: Dubravecz Emese | hagyomány, ballagás, bányászlámpa, valete, tablófotó
A ballagás egyfajta átmeneti rítus, ahogy magunk mögött hagyunk néhány jelentősebb korszakot és intézményt. Az óvodát, az általános iskolát és a középiskolát. Átballagunk a gyermekkorból a felnőttkorba. De mióta hódolunk ennek a szokásnak? És mi kerül a tarisznyába?Életünket több ünnepélyes búcsúzás kíséri....
Tovább olvasom