Napvédelem étrenddel
Az egészséges barnuláshoz nemcsak fényvédő napozókrém szükséges, hanem a szervezet vitaminraktárainak feltöltése is. A napvédelmet belülről bőséges béta-karotin-fogyasztással érhetjük el, így garantált a szép bőr és az egyenletes barnulás.
A béta-karotin antioxidánsként működve a káros szabad gyököket semlegesíti, a bőr hámrétegében lerakódva sárga festékanyagként, szinte fizikai szűrőként viselkedik a káros UV-sugarakkal szemben.
Az áldásos E-vitamin
A karotinoidokban gazdag étrend védi a bőrt a káros ultraibolya-sugárzás ellen, fokozza a napégés elleni védelmet, különösen akkor, ha E-vitaminnal együtt juttatjuk a szervezetbe.
A karotinoidok megtalálhatók a narancssárga, a vörös, a sárga és a zöld színű gyümölcsökben, zöldségekben: ilyen a sütőtök, az áfonya, a sárgarépa, a sárgadinnye, a rebarbara, a paraj, a mángold, a kelkáposzta, a mangó, a sárgabarack, illetve a paradicsom.
Főzéskor és sütéskor a hő hatására sokat veszítenek a vitamintartalmukból, ezért érdemes nyersen fogyasztani őket. Mivel manapság a káros környezeti hatásokat sem lehet kizárni, lehetőleg bioterméket válasszunk, hogy elkerüljük a vegyszerekből visszamaradt kadmium- és nitrátszármazékokat.
Tartósabb barnaság
A karotindiéta lényege nem az önsanyargatás vagy a kalóriák megvonása, mert itt nem a fogyás a lényeg, hanem hogy megkönnyítsük a lebarnulást.
Kezdjünk egy 5 napos alapozással, amikor mindhárom főétkezés tartalmazzon béta-karotinban gazdag ételeket. Az étrend jótékony hatása jobban érvényesül, ha nyáron is sok karotinban gazdag zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk.
Bőrszépítő menü
Reggelire ehetünk Bircher-müzlit: egy bögre zabpelyhet háromszoros mennyiségű vízben áztatunk egy éjjelen át, reggel reszelt almát, friss áfonyát, aszalt gyümölcsöket teszünk bele, és megszórjuk mandulával vagy mogyoróval.
Készíthetünk sárgarépás muffint, spenótos omlettet is. Ebédre, vacsorára fogyasszunk paradicsomlevest vagy párolt spárgát, sárgarépa-, esetleg avokádósalátát vagy sárgarépa-cékla salátát párolt csirkemellel, vajon sütött lazaccal.
Figyeljünk arra, hogy mindennap igyunk másfél-két liter folyadékot ásványvízzel hígított frissen facsart gyümölcslé, zöldséglé formájában!
Még nincs hozzászólás