Fűszeres finomságok
Milyen lehet a kedvenc fűszerünk valamilyen édességbe csomagolva? Nem szokványos próbálkozás, de izgalmas kulináris kaland, különösen tavasszal, mikor a boltokban és a piacokon megjelennek a friss, cserepes zöldfűszerek.
Bazsalikomos brownie
Hozzávalók: 5-6 levél friss bazsalikom, 20 dkg vaj, 20 dkg étcsokoládé, 15 dkg cukor, 4 evőkanál liszt, 3 tojás, fél kiskanál só, kb. 10 dkg csokicsepp
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és adjuk hozzá a bazsalikomleveleket. Fedjük le fóliával, és egy órára tegyük félre, hogy a bazsalikom aromája átjárja a vajat. Ezután vegyük ki belőle a bazsalikomleveleket. Olvasszuk fel az étcsokit és a vajat, keverjük hozzá a cukrot, majd egyenként a tojásokat. Forgassuk bele a lisztet, és szórjuk bele az apró csokidarabkákat.
Egy kisebb (kb. 20 × 20-as) tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és töltsük bele a masszát. Előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.
Oregánós stangli
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg túró, 1 kiskanál aprított, szárított oregánó, fél mokkáskanál só, 1 tojás a lekenéshez, 10 dkg reszelt sajt
Gyúrjuk össze a lisztet a kockára vágott vajjal, majd adjuk hozzá a túrót is. Keverjük bele a reszelt sajtot, és fűszerezzük sóval, oregánóval. Gyúrjuk gombóccá a tésztát, és hűtőben pihentessük fél órát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit.
Villával keverjük el a tojást, a sajtot reszeljük le. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, kenjük le tojással, és szórjuk meg reszelt sajttal. Szeleteljük a tésztát kb. 1 cm széles és 8-10 cm hosszú csíkokra. Tegyük sütőbe, és kb. 20 perc alatt süssük készre.
Citromos-bazsalikomos szelet
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg hideg vaj, 8 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja (és egy kis leve is), csipet só
A citromkrémhez: 4 tojás, 15 dkg cukor, 150 ml frissen facsart citromlé (kb. 3 citrom leve), 3 kiskanál apróra vágott bazsalikomlevél, 1-2 evőkanál liszt
A tésztához a lisztet, a sót, a porcukrot, a reszelt citromhéjat dolgozzuk össze a kockára vágott hideg vajjal. A legjobb kézzel morzsás állagúra gyúrni, majd béleljünk ki vele egy közepes méretű (kb. 20 × 30 cm-es) tepsit, és jól nyomkodjuk az aljára.
180 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt süssük aranysárgára. A citromos krémhez robotgép segítségével keverjük össze a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá a citromok kifacsart levét és reszelt héját, valamint az apróra vágott bazsalikomleveleket. Öntsük a tésztára a masszát, és tegyük vissza a sütőbe 20-30 percre. Felvágás előtt pihentessük. Szórjuk meg porcukorral, és szeleteljük négyzetekre.
Kakukkfüves-epres mini sajttorta (12 db)
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg darált keksz, 1 kiskanál porcukor, kb. 5 dkg olvasztott vaj
Az epres sziruphoz: 30 dkg eper, 3 ág kakukkfű, 3 evőkanál cukor
A krémhez: 45 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt, 2 tojás, 1 kiskanál vaníliaaroma, 2-3 evőkanál tejföl
muffin sütőforma, muffinpapír
Tisztítsuk meg az epret, és tegyük egy lábosba. Krumplinyomóval lapítsuk össze a szemeket, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a cukrot, majd alacsony hőfokon, 10-15 perc alatt főzzük lekvárszerű sziruppá. Hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki belőle a kakukkfüvet.
Keverjük össze a darált kekszet a cukorral és a vajjal, és ujjnyi vastagon béleljük ki vele kb. 12 darab papír muffinforma alját. Tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe, és süssük kb. 5 percig.
A töltelékhez dolgozzuk össze a mascarponét a cukorral és a liszttel. Egyenként keverjük hozzá a tojásokat. Mehet bele a vanília és a tejföl is. Osszuk szét a krémet a muffinkosarakba, és minden kosárba kör alakban csurgassunk a kakukkfüves eperszirupból. Tegyük sütőbe, és süssük kb. 20-25 percig, ameddig a krém megszilárdul.
Még nincs hozzászólás