Izgalmas ízvilág sörrel
A nyári melegben jólesik egy pohár sör, de eszébe jutott már, hogy a konyhában is kísérletezzen vele? Akár barna, akár világos, sokszor a már jól ismert, klasszikus ételeknek is izgalmas ízvilágot kölcsönözhetünk vele. Főzés során az alkohol és a víz egy része elpárolog, mégis markánsabbá válnak az ízek. Remek pácot és húsos ragut készíthetünk, vagy feldobhatjuk vele a kávés, csokis édességeket is.
Sörös-sajtos tészta
Hozzávalók: 300 g makaróni, 3 dl világos sör, 20 dkg natúr krémsajt, 20 dkg cheddar vagy trappista sajt, 20 dkg bacon
A bacont szeleteljük csíkokra, és pirítsuk meg. A makarónit forrásban levő bő vízben főzzük ki. A sört öntsük egy lábosba, kezdjük felforralni, majd keverjük hozzá a krémsajtot és a reszelt sajtot. Főzzük krémes állagúra. A kifőtt tésztát forgassuk meg ebben a krémes mártásban. Főzzük még 1-2 percig, majd a baconnal a tetején tálaljuk.
Sörben pácolt húsnyárs
Hozzávalók: 60 dkg sertésborda, 1 egész ananász megtisztítva, szuvlakinyárs
A páchoz: 2 dl forró víz, 2 kiskanál barna cukor, 2 kiskanál só, 2,5 dl világos sör, 5 evőkanál szójaszósz
A mázhoz: 2 dl sárgabaracklekvár, 1 kiskanál chiliszósz, ½ dl világos sör
Forró vízben olvasszuk fel a cukrot, majd adjuk hozzá a sört és a szójaszószt. Szeleteljük fel nagyobb kockákra az ananászt és a sertéshúst, majd szúrjuk fel felváltva rétegezve néhány szuvlakinyársra. A sörös pácot öntsük egy nagyobb tálba, és a húsos nyársat fektessük bele ebbe a szószba, úgy, hogy ellepje. Néhány órára pihentessük a hűtőben.
Egy tálkában kevés sört keverjük össze sárgabaracklekvárral és a chiliszósszal. Melegítsük elő a grillsütőt. A nyársra tűzött húst és ananászt kenjük be a barackos mázzal, és grillezzük 8-10 percen át, amíg a hús teljesen megpuhul.
Sörös-csokis mousse
Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 2,5 dl habtejszín, 1,5 dl barna sör, 100 g étcsokoládé + felvert tejszínhab a tálaláshoz
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy tálban keverjük össze a tojássárgáját a cukorral. Melegítsük fel a sört és a tejszínhabot. Tördeljük bele az étcsokoládét, és keverjük, amíg felolvad. A tojásos masszát adjuk a tejszínhabos keverékhez. Keverjük össze, és osszuk el a csokis krémet 4 hőálló edénybe. Ezeket állítsuk egy nagyobb tepsibe, és öntsünk köréjük forró vizet. Takarjuk le fóliával, és sütőbe téve gőzfürdőben süssük kb. 40 percen át. Lehűtve tálaljuk.
Sörös tiramisu
Hozzávalók: 500 g mascarpone, 200 ml habtejszín (cukrászhab), 8-10 dkg porcukor, 16-20 db babapiskóta, 1 kiskanál habfixáló, 1 dl főzött kávé, 1,5 dl barna sör, keserű kakaópor
Verjük fel kemény habbá a tejszínt a habfixálóval, egy másik tálban a mascarponét keverjük össze a porcukorral, majd dolgozzuk össze a két krémet. A főzött kávét keverjük el a sörrel, és forgassuk bele a babapiskótákat.
Folpackkal béleljünk ki egy hosszúkás formát, kenjük az aljára a krém felét, erre helyezzük rá a sörös kávéban megforgatott babapiskótákat. Kanalazzuk rá a maradék krémet, majd fektessünk rá újabb réteg kávéban, sörben mártott piskótát. Hűtsük be egész éjszakára. Másnap fordítsuk ki a formából, és a tetejét hintsük meg keserű kakaóporral.
Még nincs hozzászólás