A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Zabos hangulatban

A sportolók és a fitneszrajongók már régen felfedezték a zabfogyasztásban rejlő lehetőségeket. Energiát ad, óvja a beleket az irritációtól, és nagyon jó összetételben tartalmaz nyomelemeket és vitaminokat, ugyanis rengeteg cink, mangán, kálcium, magnézium és vas van benne.

Fotó: Thinkstock

A néhány ezer éves bronzkori leletekben a búza és az árpa mellett már fellelhető volt a zab is, igaz, akkoriban többnyire állati takarmányként szolgált. Mivel a hideg időjárást nagyon jól viseli, és magas 7,1%-os zsírtartalma fűtő hatást vált ki a szervezetben, hamarosan a germán és az angolszász népek legfőbb eledele lett.

A klasszikus kása

Amikor azon törjük a fejünket, hogyan tudnánk a zabot beiktatni az étrendünkbe, a reggeli zabkása jut leghamarabb eszünkbe. A klasszikus receptben tejjel főzik a zabot, mézzel, csipetnyi fahéjjal fűszerezve, vagy készülhet tejmentesen, egyszerűen csak vízben főzve, és a méz helyett kerülhet bele juharszirup, rizsszirup vagy agavé.

Valamilyen aszalt gyümölccsel, diófélékkel megszórva remek napindító reggeli. Írországban, Skóciában  több évszázados hagyománya van a porridge fogyasztásának, a zabkása rendszeresen szerepel a reggelizőhelyek, kávézók kínálatában.

Miért fogyasszuk rendszeresen?

A zabpehely igen gazdag rostforrás, folyadék hatására megduzzad, kitölti a beleket, és hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Rendszeres fogyasztása érvédő hatású, csökkenti a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, és egyenletesebb vércukor-emelkedést biztosít. Energiaszegény étrend része is lehet, alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

Zabpelyhes lepény
Hozzávalók: 3 vékony szelet feketeerdei sonka, 12 dkg zabpehely, kb. 2,5 dl víz, só, bors ízlés szerint, 1-2 evőkanál olívaolaj, fél kiskanál lestyán vagy borsikafű.
A sonkát egy serpenyőben pirítsuk meg, pörcösítsük, majd szeleteljük fel nagyon apróra. A sonka visszamaradt zsírjában pirítsuk meg a zabpelyhet. Öntsük fel vízzel, és kevergetve főzzük kásás állagúra, figyelve arra, hogy a zab ne ázzon szét. Keverjük bele a felaprított pirított sonkát, és fűszerezzük sóval, borssal, lestyánnal.
Hagyjuk kihűlni, majd terítsük szét a masszát egy sütőpapíron. Néhány órára tegyük hűtőbe. (Előző este is elkészíthetjük.) Hűtés után pogácsaszaggatóval vágjunk belőle minilepényeket, és megforrósított olívaolajon süssük ki mindkét oldalukat. Fogyaszthatjuk főzelékfeltétnek vagy önmagában salátával, esetleg házi készítésű kencékkel.
 

A zabpehely méretétől függően lehet apró vagy nagyszemű, a különbség annyi, hogy az apróbb szemű rövidebb idő alatt fő meg. Többféle kiszerelésben kapható, az 500 grammos kb. 4-500 forintos áron. Süteménykészítésénél nagyon jól lehet dolgozni még a zabkorpával és a zabliszttel is.

Ezekkel kiválthatjuk a liszt egy részét, vagy le is cserélhetjük teljesen. Egészségesebbé tehetjük vele a palacsintát vagy a házi készítésű kekszeket.  

Egyéjszakás zabkása a trendi reggeli

Mi kell hozzá? Egy csinos befőttesüveg, zabkása, ízletes folyadék (tej, görög joghurt, kókusztej, mandulatej), és minden egyéb, amit megkívánunk: diófélék, fahéj, vanília, kardamon, friss gyümölcs, édesítésre méz vagy juharszirup, sűrítésre útifűmaghéj vagy chiamag.

Egy fél pohár zabot üvegbe szórunk, ráöntünk ugyanannyi tejet vagy növényi tejet, belekeverünk 1 kiskanál mézet, chiamagot, adhatunk hozzá sós mogyorókrémet vagy kakaóport is. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, reggel friss gyümölcsöt (áfonyát vagy karikára vágott banánt) halmozunk rá, és már fogyaszthatjuk is.

 

Címkék: zab, zabkása, gombás zabpilaf, zabpelyhes lepény

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!