A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Készítsünk házi péksütit!

A kifli, a kalács, a perec, a briós, a lekváros bukta biztosan rajta van a legnépszerűbb péksütemények listáján. Mikor az illatuk belengi a konyhát, az ember legszívesebben máris beléjük harapna.

Fotó: Dubravecz Emese

Hogy ezt elérjük, nem szükséges pékmesternek lennünk, elég, ha a friss élesztőt langyos cukros tejben elkeverjük, majd a lisztet és a többi hozzávalót összedolgozva megkapjuk a tésztaalapot. Dagasztjuk, pihentetjük, formázzuk, és máris kész a kívánt péksütemény otthoni változata. Igaz, időbe telik, de megéri!

Fahéjas briós

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg finomliszt, 1 db tojás + 1 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 6 dkg olvasztott vaj, 1 késhegynyi só, 2 evőkanál tejföl, 2,5 dl langyos tej

A lekenéshez: 1 db tojás, 2 dkg olvasztott vaj, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál fahéj

Langyosítsuk meg a tejet, keverjük bele a cukrot, és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Tegyük egy tálba a lisztet, és dolgozzuk össze a maradék cukorral, a megfuttatott élesztővel, a tojással, a tejjel és a vajjal. Keverjük hozzá a tejfölt. Dolgozzuk alaposan ki a tésztát, és langyos helyen kelesszük 1 óráig.

Mikor megkelt a tészta, formázzunk hengert belőle, és vágjuk nyolc egyenlő részre. Nyújtsuk ki ujjnyi vastagságú hosszúkás formára, kenjük meg vajjal, szórjuk meg cukros fahéjjal, és tekerjük össze. Felvert egész tojással kenjük meg a tetejüket, majd előmelegített sütőbe tolva süssük szép világosra.

Gesztenyelekváros bukta

Hozzávalók a tésztához: 45 dkg finomliszt, 4 kanál kefir, 1 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, 3,5 dl tej, 8 dkg olvasztott vaj

A lekenéshez: 1 tojás, a töltelék: gesztenyelekvár

Futtassuk fel az élesztőt egy kevés cukros tejben (1 dl tejhez adjunk 1 mokkáskanál cukrot). Keverjük a liszthez a cukrot, a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, a maradék langyos tejet, és dagasszuk össze a tésztát. Legvégül adjuk hozzá a kefirt és több részletben az olvasztott vajat. Miután kidagasztottuk, langyos helyen pihentetve, letakarva hagyjuk a duplájára kelni.

Alaposan lisztezzük be a konyhapultot vagy egy gyúródeszkát, és nyújtsuk nagyjából félcentis vastagságúra a tésztát. Vágjunk belőle kb. 6 × 6 centis kockákat, tegyünk a közepére egy csíkban a lekvárból, és tekerjük fel.

Helyezzük vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe a buktákat, és letakarva pihentessük még 20 percig. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben süssük készre, nagyjából 25 percig.   

Sajtos perec

Hozzávalók: 30 dkg kenyérliszt, 20 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 3 dl meleg víz, 6 dkg puha vaj, 5 dkg cukor, 5 dkg tejpor, 1,5 teáskanál só, 1 tojás

A lekenéshez: 1 tojás, 8 dkg sajt

Öntsük a kétféle lisztet egy tálba. A közepébe vájjunk egy mélyedést, ebbe tegyük a cukrot, morzsoljuk rá az élesztőt, és öntsük hozzá a meleg vizet. Pihentessük, amíg az élesztő felfut. Adjuk hozzá a vajat, a tojást, a tejport és a sót, és dolgozzuk össze a tésztát. Letakarva tegyük egy órára meleg helyre, hogy megkeljen.

Alaposan lisztezzük be a konyhapultot vagy egy gyúródeszkát, gyúrjuk át rajta a tésztát, majd osszuk 10 egyforma részre. Sodorjunk belőle nagyjából 80 centi hosszú, vékony hurkát, majd a két végét behajtva formáljuk pereccé. Helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlapra, és pihentessük. Egy óra múlva kenjük meg a tetejét felvert tojással, és szórjuk rá a lereszelt sajtot. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe 12-15 percre.

Túrós-vaníliás levél

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 1 tojás, 125 g puha vaj

Túrós vaníliakrém: 2 tojás sárgája, 1,5 evőkanál kukoricaliszt, 4 evőkanál cukor, 2,50 dl tej, 10 dkg túró

Langyosítsuk meg a tejet, keverjünk bele egy kanál cukrot, és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Tegyük egy tálba a lisztet, dolgozzuk össze a maradék cukorral, a megfuttatott élesztővel, a tojással, a tejjel és a puha vajjal.

Lefedve hagyjuk kelni meleg helyen fél óráig. Sütőpapíron nyújtsuk ki kb. 4 mm vastagságú téglalappá, és hosszában a két szélét ujjnyi vastagságú csíkokra vagdossuk be két centi mélyen, hogy ezt később majd a tészta tetejére hajtsuk, mintha fonat lenne. A töltelékhez a lisztet, a tojások sárgáját és a cukrot keverjük csomómentesre, és pudingszerűen sűrítsük be. Ekkor adjuk hozzá a túrót.

Amikor a krém kihűlt, halmozzuk a tészta közepére, majd a bevagdalt széleket felváltva a két oldaláról hajtsuk rá, és tegyük egy hosszúkás sütőformába. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sül.

Címkék: receptek, házi péksütemények, sajtos perec, fahéjas briós, gesztenyelekváros bukta, túrós-vaníliás levél

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!