A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Vitaminpótlás indul!

A táplálkozástudományi szakemberek ajánlása alapján naponta 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk. Tavasszal már kibővül a piaci választék, így a zsenge sárgarépa, a szezonális spárga, a zöld levelű zöldségek, salátafélék mellé, magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök - eper, málna, cseresznye, barack - is a tányérra kerülhetnek. Hogy minél izgalmasabban illeszthessük be az étrendünkbe őket, készítsünk változatos salátákat! Ehhez adunk ötleteket most.

Tavaszi epres saláta

Fotó: Dubravecz Emese

Hozzávalók: 3 bögre salátamix, 20 dkg eper, 10 dkg dió, 10 db koktélparadicsom, 5 dkg kéksajt
A narancsos-mustáros öntethez: 60 ml olívaolaj, 3 evőkanál almaecet, 1 kiskanál méz, fél narancs leve, 1 kiskanál mustár, csipetnyi só

Rendezzük egy tálba a salátaleveleket, szórjunk hozzá néhány szem félbevágott epret és pirított diót, morzsoljunk rá kéksajtot, majd locsoljuk meg a narancsos öntettel.

Tálalhatunk mellé felszeletelt sült csirkemellet is, hogy laktatóbb legyen.

Szivárványsaláta

Hozzávalók: 50 dkg kifliburgonya vagy újburgonya, 5 evőkanál majonéz, 2-3 kiskanál citromlé, ¼ kiskanál őrölt pirospaprika, 2 sárgarépa lereszelve, ¼ zeller apró csíkokra vágva, 2 szál újhagyma, ½ csokor kapor, ½ lilahagyma, 1 piros kaliforniai paprika, 1 kiskanál kapribogyó, só

A burgonyát tisztítsuk meg, daraboljuk fel, és főzzük puhára. Hagyjuk kihűlni. Készítsük elő a többi hozzávalót: reszeljük le a sárgarépát, daraboljuk fel az újhagymát, vágjuk csíkokra a zellert, a piros kaliforniai paprikát és a lila hagymát. Aprítsuk fel a kaprot.

Egy tálkában keverjük össze a majonézt a citromlével, fűszerezzük ízlés szerint sóval és pirospaprikával. Dolgozzuk össze az öntetet a burgonyával, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is.  

Csirkés-baconos tésztasaláta

Hozzávalók: 2 bögre mini makaróni tészta, 1 bögre zöldborsó (friss vagy konzerv), 15 dkg főtt vagy sült csirkemell, 3 paradicsom, 5 szelet bacon, 6-8 szál zöldspárga

Az öntethez: 1 kis doboz tejföl, 1 kis doboz joghurt, 4 evőkanál majonéz, 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 evőkanál kapor felaprítva, 2 evőkanál felaprított metélőhagyma vagy medvehagyma, 2 evőkanál citromlé, esetleg kevés Tabasco szósz, kevés só

Az öntet hozzávalóit keverjük össze. (Hűtve 3-4 napig eláll.)

A salátaalaphoz főzzük ki a tésztát, egy másik lábosban pároljuk meg a spárgát, és daraboljuk fel. A csirkemellet főzzük vagy süssük meg, és szedjük szét kisebb falatokra. A paradicsomokat daraboljuk fel. A bacont pirítsuk meg, és szeleteljük apróra. Amikor kifőtt a tészta, keverjük össze a csirkével, a baconnal, a zöldborsóval, a spárgával és a paradicsommal. Végül öntsük rá az öntetet.

Vegán Cézár-saláta

Hozzávalók az öntethez: 3 evőkanál tahinipaszta, 3 evőkanál víz, 1 gerezd fokhagyma felaprítva, 2 kiskanál élesztőpehely, 1 kiskanál mustár, 3 bögre feldarabolt jégsaláta, 1 konzerv csicseriborsó, 1 db avokádó, só, bors, pirítós kenyér

Dolgozzuk össze az öntet hozzávalóit: hígítsuk fel a tahinipasztát vízzel, és keverjük bele a mustárt, a fokhagymát, az élesztőpelyhet, kevés sót. (Ha szükséges, még egy kevés vízzel higíthatjuk.) Egy nagy tálban keverjük össze a salátát. Adjuk hozzá a csicseriborsót és a feldarabolt avokádót. Öntsünk rá az öntetből, majd szórjuk meg pirítóskockákkal.

Címkék: szivárványsaláta, csirkés-baconos tésztasaláta, vegán cézár saláta, tavaszi epres saláta

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!