A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mi legyen az uzsonnásdobozban?

Egy fejlődő szervezet számára elengedhetetlen a napi ötszöri étkezés. Egy alsós kisgyerek energiaszükséglete 1800-2000 kcal körül mozog, amiből az iskolai menza kb. 1100-1300-kcal-át tud fedezni, a többiről a szülő gondoskodik. Gasztroblogger szerzőnk ehhez ad tippeket.

Fotó: Thinkstock

-         A tízórai és az uzsonna összeállításánál nemcsak a gyerek étvágyát, hanem a napi aktivitását és az életkorát is figyelembe kell venni. Csomagoljunk változatos dolgokat, hogy többféle étel közül tudjon választani; legyen az uzsonnásdobozában szendvics, ehhez valamilyen friss zöldség, gyümölcs és egészséges nassolnivaló.

-         Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű vagy sokmagvas kenyereket, zsemléket, pita kenyeret, amit nemcsak vajjal és felvágottal tölthetünk meg, hanem megkenhetjük tojáskrémmel, zöldségkrémmel, húspástétommal is.

-         A szendvicset kiszaggathatjuk valamilyen kedves vagy vicces formára. Ehhez nagyon jó szolgálatot tesznek a különböző alakú kekszes kiszúróformák, szaggathatunk velük szív- vagy virágformát, esetleg állatos figurát.

Mit igyon a gyerek?
Egy 7-8 éves kisiskolásnak napi 1,5 liter folyadékra van szüksége, és ahogy növekszik, 13-14 éves korára ez a mennyiség eléri a felnőtteknek ajánlott 2,5 liternyit. Az lenne a jó, ha ennek nagy része víz formájában kerülne a szervezetébe, a megfelelő hidratáltság elérésére, ami a tanulmányi teljesítményt is kedvezően befolyásolja. Fogyaszthat csapvizet és ásványvizet. Ásványvíz esetén körültekintően válasszuk ki a típusát, mert nagyon eltérő lehet az ásványianyag-tartalom. A hazai ásványvizek kalciumban és magnéziumban gazdagok, ami hasznos a csontozatnak, a fogaknak, az izmoknak. Érdemes figyelni rá, hogy a kálium és a magnézium együtt magasabb értékű legyen, mint a nátrium, mert sóból így is többet fogyasztunk a megengedettnél.

-         A gyerekek számára is fontos a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Kisebb zárható dobozban ízletes gyümölcssalátát állíthatunk össze, a zöldségek pedig jobban fogynak, ha csíkokra vagy formákra vágjuk őket. Zöldség kerülhet a szendvicsbe is. Retekből, uborkából kekszkiszúróval szintén szaggathatunk vidám formákat.

-         Sokszor a desszert az uzsonnáscsomag biztos pontja, ezért válasszunk egészséges finomságokat! Készítsünk házi készítésű kekszeket, müzliszeletet vagy energiagolyókat magvakból, aszalt gyümölcsökből, de tehetünk puffasztott golyókat, dió-mazsola keverékét, diákcsemegét is (többféle dióból, mandulából, aszalt gyümölcsökből összeállítva). Hűvösebb időben kerülhet még a csomagba kisebb gyümölcsös joghurt vagy túrókrém.

-         Gyűjtsünk kisebb műanyag tálkákat, erre a célra megfelel egy-egy kiürült mini joghurtospohár vagy kör, szív, esetleg négyszög alakú szilikonforma. Nagyon jól lehet bennük salátákat, zöldséget, felszeletelt gyümölcsöt, olajos magvakat tárolni. Mutatósak, és jól elférnek az uzsisdobozban. 

Címkék: iskola, uzsonna

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!