A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Dubravecz Emese cikkei

Húsmentes szendvicsek

Amikor nincs ötletünk vacsorára vagy reggelire, egy gyors szendvics mindig jó megoldásnak tűnik. A tavasz közeledtével gyakran felmerül a hosszabb-rövidebb ideig tartó húselhagyás gondolata, a friss zöldségek felbukkanása pedig kedvez a tálalásnak.Hogyan tehetjük gazdagabbá a szendvicseinket? Lencséből, babból, csicseriborsóból tápláló kencéket készíthetünk, amiket ízesíthetünk...

Tovább olvasom

Betyárvilág a konyhában

Egykoron az Alföld vagy a Hortobágy elhagyatott vidékein, vagy épp a bakonyi erdő mélyén átvezető utak mellett magányos csárdák magasodtak, hogy a fáradt utazó megpihenhessen. A betyárok sokszor jártak egyik csárdából a másikba. Mivel állandó menekülésben voltak, útjaik során csak kevés élelmiszert tudtak magukkal vinni. Amikor csárdában étkeztek, meleg levest és kiadós húsos...

Tovább olvasom

Terítéken a teríték

Hangulatos és díszes ünnepi asztallal szeretné a családot és a barátokat lenyűgözni? Eláruljuk, hogyan és milyen eszközökkel teremtheti meg a tökéletes hangulatot.Karácsonykor főszerepbe kerülnek a színek! A piros, az arany és a zöld feltűnő és erős árnyalatai a régi idők karácsonyi hagyományait idézik fel. Az ezüst és a fehér töretlen népszerűségnek örvend, egyszerű, tiszta és...

Tovább olvasom

Ünnepi pecsenyék

Milyen legyen karácsonykor az ünnepi sült? Illatos, omlós, szaftos, és lehetőleg könnyen elkészíthető. Egybesütve, szeletelve, ízletes köretekkel, gyümölccsel, zöldséggel társítva is töretlen népszerűségnek örvend a kacsa és a pulyka.Datolyakrémmel töltött pulykamell sütőtökös krumplipürévelHozzávalók: 4 szelet pulykamellfilé, 20 dkg datolya, 1 dl víz, só, 1 kiskanál tarka...

Tovább olvasom

Piskótavarázs

Milyen a jó ünnepi desszert? Gazdagon csokis? Mesésen krémes? Pikánsan narancsos? Egy biztos: mint egy ház építésénél, a sütéshez is kell egy biztos alap, amit majd kedvünk szerinti krémmel ízesíthetünk!Karácsonykor biztosan kerül valamilyen házi készítésű édesség az asztalra. Az alábbi süteményekhez nem kell más, csak egy klasszikus piskótaalap, amit némi porcukorral összekevert...

Tovább olvasom

Fogyassza sörrel!

Mind a búzasörről, mind a barna sörről elmondható, hogy bizonyos ételekkel nagyon jól párosíthatók, ilyen például a sajt vagy a csokoládé. Az idő hűvösre fordultával nagyon jól tud esni egy tálka sörös-sajtos mártogatós, vagy egy melengető sörös leves. A bátrabbak sütiben is kipróbálhatják különleges, de kicsit markáns aromáját, csokival gazdagítva....

Tovább olvasom

Melengető őszi raguk

Ahogy a hűvös idő beköszönt, egyre jobban kívánjuk a tartalmas, alapanyagokban gazdag ételeket. Ilyen a kiadós ragu is, ami abban különbözik a hagyományos pörkölttől, hogy az alapot nem pirítjuk le többször a zsírjára, hanem az apróra vágott húst és a zöldségeket egy fűszeres lében összefőzzük. Annál ízletesebb, minél hosszabb ideig párolódnak együtt a hozzávalók....

Tovább olvasom

Goji, a szuperbogyó

Bár a Himalája völgyében évezredek óta termesztik, figyelmünk középpontjába csak pár éve került. Egy antioxidánsban gazdag gyümölcs, amit egyesek a szépségük és karcsúságuk megőrzéséért fogyasztanak, mások az egészségvédelem tartós titkát látják benne, s a sztárvilágot sem kerülte el a goji berry-hullám....

Tovább olvasom

Nézzünk szét a nagyi padlásán!

A falon kifüggesztve antik képek, a kis asztalon izgalmas kiegészítők, brossok, nyakláncok, a vitrinben patikusüvegcsék sorakoznak. És a ruhák! A Nagy Gatsby korszakát idézve a századelőről, vagy éppen hetvenes évekbeli poncsók, bundák, blúzok, szoknyák. A vintage-világ kétségtelenül varázslatos hangulatot áraszt, és olyan, mint egy időutazás....

Tovább olvasom

Márton-napi lakoma

Miért nem eszünk több libát? - hangzott el a kérdés a családban, egy korábbi Márton-napon. November 11-én viszont sokan fogyasztanak libát, hiszen, ahogy a hagyomány tartja, ki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik.De miért liba? És miért Márton napján? A legenda szerint Szent Márton szerénysége lett a libák veszte. A szelídségéről ismert Márton, amikor tours-i püspökké...

Tovább olvasom