Húsmentes szendvicsek
Amikor nincs ötletünk vacsorára vagy reggelire, egy gyors szendvics mindig jó megoldásnak tűnik. A tavasz közeledtével gyakran felmerül a hosszabb-rövidebb ideig tartó húselhagyás gondolata, a friss zöldségek felbukkanása pedig kedvez a tálalásnak.
Hogyan tehetjük gazdagabbá a szendvicseinket? Lencséből, babból, csicseriborsóból tápláló kencéket készíthetünk, amiket ízesíthetünk szójaszósszal, miszóval. Gazdagíthatjuk olyan más szójatermékekkel is, mint a tofu vagy a tempeh. Ne feledkezzünk meg a rostban gazdag idényzöldségekről se, így bőségesen megtapasztalhatjuk az ízek, színek és állagok változatosságát.
Csicseriborsókrémes szendvics
Hozzávalók: 1 konzerv csicseriborsó, ½ bögre főtt vörös lencse, 1 sárgarépa lereszelve, ½ kaliforniai paprika apróra vágva, 2 szál újhagyma (vagy medvehagyma), 1 mokkáskanál citromlé, 3 evőkanál majonéz, 1 kiskanál élesztőpehely, ¼ kiskanál só
A szendvicshez: szeletelt kenyér, krém, jégsaláta, fejes saláta, vegyes salátakeverék
Törjük durvára a csicseriborsót és a megfőtt lencsét. Adjuk hozzá a lereszelt sárgarépát, a felaprított újhagymát, a kaliforniai paprikát, a majonézt, az élesztőpelyhet, és fűszerezzük citromlével, sóval. Dolgozzuk össze a krémet. Kenjünk meg vele egy szelet kenyeret, terítsük be salátalevéllel, majd tegyünk rá egy másik szelet kenyeret.
Ázsiai ízesítésű gombás szendvics
Hozzávalók: 3 nagy fejű csiperkegomba, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál borecet, 1 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál szójaszósz, 1 kiskanál méz, 2 evőkanál olívaolaj
A szendvics tálalásához: hoisin szósz, salátalevelek, szeletelt lila hagyma, szendvicskenyér
Szeleteljük fel vastagon a gombát. Készítsünk pácot: aprítsuk össze a fokhagymát, és keverjük össze a borecettel, a szójaszósszal, a mézzel és az olajjal. Tegyük bele a gombaszeleteket, és legalább 20 percig hagyjuk állni.
Kevés olajon süssük át a gombát mindkét oldalán. Fektessük a szendvicsre a szeletelt lila hagymát, a gombát, locsoljuk meg kevés hoisin szósszal, majd tegyünk rá salátát.
Sült tofus szendvics
Hozzávalók: 1 csomag tofu, 2 evőkanál ketchup, 1 kiskanál juharszirup, 1 kiskanál szójaszósz (pl. tamari), 2 evőkanál olívaolaj,
A szendvics összeállításához: 1-2 kanál majonéz,1 avokádó vékonyra felszeletelve, 1 lila hagyma vékonyra szelve, 1 bögre vegyes salátakeverék, balzsamecet vagy málnaecet
Szeleteljük fel a tofut, és pácoljuk be legalább 20 percre a ketchup, juharszirup és szójaszósz keverékébe. Majd forrósítsuk fel az olajat, és süssük át mindkét oldalán.
Kenjük meg a kenyeret vékonyan majonézzel, fektessük rá a szeletelt lila hagymát, erre jöhetnek a tofuszeleteket és az avokádó. Takarjuk be salátalevéllel, és csepegtessünk rá édes balzsamecetet.
Tofukrémes szendvics
Hozzávalók: ½ tömb tofu, ½ szál szárzeller, ½ piros kaliforniai paprika, ½ lila hagyma, 2-3 kanál majonéz, 1 mokkáskanál mustár, 1 kiskanál kapribogyó, ½ kiskanál kurkuma, néhány szelet kenyér
A zöldségeket (hagyma, zeller, kaliforniai paprika) tegyük robotgépbe, aprítsuk össze, majd keverjük hozzá a tofut, a majonézt, a kapribogyót, a mustárt, a sót és a kurkumát. Pürésítsük krémesre. Kenjünk meg ezzel a krémmel egy szelet kenyeret, és tálaljuk zöldségekkel.
Még nincs hozzászólás