A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Piskótavarázs

Milyen a jó ünnepi desszert? Gazdagon csokis? Mesésen krémes? Pikánsan narancsos? Egy biztos: mint egy ház építésénél, a sütéshez is kell egy biztos alap, amit majd kedvünk szerinti krémmel ízesíthetünk!

Fotó: Dubravecz Emese

Karácsonykor biztosan kerül valamilyen házi készítésű édesség az asztalra. Az alábbi süteményekhez nem kell más, csak egy klasszikus piskótaalap, amit némi porcukorral összekevert vajkrémmel, esetleg ezt kevés mascarponéval lágyítva, kakaóporral, kávéval gazdagítva máris ínycsiklandó tortává varázsolhatunk.

A sütik dekorálását bízzuk az egyéniségünkre: lehet rusztikusan egyszerű, késsel, villával készült barázdás, vagy saját krémjével nyomózsákon keresztül cirádázott, cicomázott, de megszórhatjuk dekorgyöngyökkel, cukordrazséval, reszelt csokoládéval is.

Az alkalomhoz nagyon jól illenek a gesztenyés, diós, mogyorós sütemények, vagy az örök klasszikus, a csokoládé.

Gesztenyekrémes piskótatekercs
Hozzávalók a kakaós piskótához: 5 tojás szétválasztva, 10 dkg porcukor, 6 dkg liszt, 4 dkg keserű kakaópor

A gesztenyekrémhez: 25 dkg édes gesztenyemassza, 10 dkg puha vaj, 3-4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál krémsajt, 3-4 evőkanál baracklekvár

A tojásfehérjéket verjük fel habbá, adjuk hozzá a cukrot, és verjük tovább, amíg jó kemény állagú nem lesz. Egyesével keverjük bele a tojások sárgáját, majd forgassuk hozzá a lisztet és a kakaóport is.

Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és kenjük rá a masszát. Előmelegített, kb. 175 fokos sütőben 12-15 perc alatt süssük készre. Egy konyharuhát szórjunk be porcukorral, és fordítsuk rá a meleg piskótát. A tetejéről húzzuk le a sütőpapírt. Szórjuk meg ezt az oldalát is kevés porcukorral, és tekercseljük fel a konyharuha segítségével. Csomagoljuk be a konyharuhával, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A gesztenyés krémhez robotgéppel keverjük krémesre a vajat a porcukorral, adjuk hozzá a gesztenyemasszát és a krémsajtot.

A piskótalapot tekerjük ki, kenjük meg lekvárral, majd a gesztenyés krém kétharmadával. Tekerjük fel, és a tetejét, oldalát kenjük be vékonyan a megmaradt krémmel.

Rusztikus csokitorta
Hozzávalók a tortához:
25 dkg liszt, 5 dkg keserű kakaópor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 kiskanál sütőpor, 18 dkg cukor, 3 tojás, 2 dl főzött kávé, 2 dl natúr joghurt, 4 evőkanál olaj

A csokoládés krémhez: 20 dkg puha vaj, 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint),10 dkg étcsokoládé, 25 dkg mascarpone

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kerek, 20 centis tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát kenjük ki vajjal.

Egy tálban keverjük össze a lisztet a kakaóporral, a cukorral, a sütőporral és a szódabikarbónával. Adjuk hozzá a tojásokat, a joghurtot, majd az olajat és a kávét is. Keverjük simára a masszát, és töltsük az előkészített tortaformába.

Tegyük be a sütőbe, és süssük kb. 45 percig. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk félbe.

Egy kanálnyi vajat olvasszuk fel egy lábosban, tördeljük bele az étcsokoládét, és keverjük simára. Gépi habverő segítségével krémesítsük össze a puha vajat és a porcukrot, keverjük bele a felolvasztott étcsokoládét, majd a krémsajtot. Tegyük be a hűtőbe kis időre dermedni.

Címkék: karácsonyi sütemény, gesztenyekrémes piskótatekercs, rusztikus csokitorta

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!