A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ünnepi pecsenyék

Milyen legyen karácsonykor az ünnepi sült? Illatos, omlós, szaftos, és lehetőleg könnyen elkészíthető. Egybesütve, szeletelve, ízletes köretekkel, gyümölccsel, zöldséggel társítva is töretlen népszerűségnek örvend a kacsa és a pulyka.

Fotó: Dubravecz Emese

Datolyakrémmel töltött pulykamell sütőtökös krumplipürével
Hozzávalók:
4 szelet pulykamellfilé, 20 dkg datolya, 1 dl víz, só, 1 kiskanál tarka bors, 5 dkg vaj

A krumplipüréhez: 3-4 nagyobb burgonya, 50 dkg sütőtök, 1-2 dl tej, 2 dkg vaj, só, szerecsendió, petrezselyem

A datolyákat áztassuk be 1 dl vízbe, és forraljuk fel. Tegyük félre hűlni, majd magozzuk ki, és a forralás után a visszamaradt vízzel együtt turmixoljuk össze krémes, kenhető állagúra.

A szeletelt pulykamellfiléket klopfoljuk ki, és kenjük meg a datolyakrémmel. Szorosan tekerjük fel, fogpiszkálóval tűzzük össze, hogy megtartsa a formáját. Törjük durvára a tarka borsot, és kevés sóval együtt keverjük el néhány kanál lisztben. Ebbe forgassuk bele a hústekercseket. Tegyük a húsokat egy tűzálló tálba, öntsünk alájuk fél pohár vizet (kb. 1 dl), és 180 fokon kezdjük sütni. Fél óra múlva forgassuk meg a húst, hogy az alja legyen legfelül, és további fél óra alatt süssük készre. A sütőből kivéve hagyjuk állni: utána könnyebben szeletelhető.

Daraboljuk fel, és kevés vízben főzzük puhára a burgonyát és a sütőtököt. Amikor megpuhultak, szűrjük le róluk a vizet, és krumplinyomóval törjük össze. Adjunk hozzá egy evőkanálnyi vajat és annyi langyos tejet, hogy püré állagú masszát kapjunk. Fűszerezzük sóval, kevés szerecsendióval.

Aszalt szilvával töltött szűzpecsenye
Hozzávalók:
60-70 dkg sertés szűzérme, 20 dkg aszalt szilva, 20 dkg vékonyra szeletelt bacon, 2 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, só, őrölt bors

Aszaltszilvamártás: 20 dkg aszalt szilva (helyettesíthető aszalt áfonyával), 2 dl édes bor, 1 kiskanál őrölt fahéj, ½ kiskanál őrölt szegfűszeg, 2-3 evőkanál barna cukor, 1 kiskanál étkezési keményítő

A húshoz a szilvákat áztassuk be néhány órára egy kevés borba. A hússzeletek közepét szúrassuk fel a hentessel, vagy végezzük el ezt a műveletet mi magunk. Ebbe a nyílásba szorosan töltsük bele az aszalt szilvákat.

Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá az olajat, és a forró keverékben néhány perc alatt süssük kérgesre a húst. Vegyük ki belőle, és tegyük egy tűzálló tálra. Tekerjük körbe baconszeletekkel, öntsünk alá kevés vizet (kb. 60 ml), és 190 fokra előmelegített sütőben, fóliával letakarva süssük legalább 30 percig. Forgassuk meg a húst, és süssük további 10-15 percig. Mielőtt felszeletelnénk, kis ideig pihentessük, így könnyebb lesz felvágni.

A mártáshoz az aszalt szilvákat áztassuk be néhány órára a borba. A beáztatott szilvákat 2 dl víz hozzáadásával forraljuk fel. Közben adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget. Ízesítsük még a barna cukorral, keverjük, amíg ez felolvad. Turmixoljuk össze a szilvákat, és keverjük hozzá a vízben feloldott keményítőt. Ezután tegyük vissza a tűzre, és forraljuk fel. Langyosra hűlve tálaljuk a szószt.

Ajánlott köret hozzá: currys rizs vagy kuszkusz.

Narancsos kacsamell
Hozzávalók:
4 darab kacsamell, 60 ml olaj, 1 fej vöröshagyma felszeletelve, 1 kiskanál őrölt fahéj, ½ kiskanál őrölt szegfűszeg, ½ kiskanál őrölt gyömbér, ½ kiskanál őrölt kardamom, 1 szem ánizs, 5 szem tarka bors, 2 evőkanál fehérborecet, 2 evőkanál cukor, 2 narancs leve (kb. 60 ml), 1 evőkanál rum, 3 dl levesalaplé, 2 dkg vaj, só, bors

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat. Pároljuk meg rajta a nagyon apróra vágott hagymát, majd olvasszuk fel a cukrot. Adjuk hozzá a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, ánizs, bors), majd öntsük fel kevés rummal és narancslével. Forraljuk fel, és a leveses alap hozzáadásával főzzük addig, amíg a lé egyharmada elfő, és kezd szósz sűrűségű lenni.

A kacsamelleket mossuk át, majd a bőrét átlósan vágjuk be (irdaljuk). Dörzsöljük be sóval, borssal. Szárazon felhevített serpenyőben süssük a húsokat először a bőrös oldalukkal lefelé, majd 5 perc után fordítsuk meg a húst. Figyeljünk arra, hogy fordításkor ne szúrjunk villát a húsba, mert a zsír kifolyik.  Vegyük ki a serpenyőből, és tegyük 170 fokos sütőbe legalább 20 percre. Tálaláskor a húst öntsük le a narancsos mártással, kínáljunk mellé tepsis burgonyát és párolt zöldségeket.

A tepsis burgonyához vegyünk kb. 1 kg vékonyabb (sárga) héjú krumplit, szeleteljük fel vastagabb cikkekre, és terítsünk be vele egy olajjal (esetleg kacsazsírral) kikent tepsit. Sózzuk, borsozzuk, kevés kakukkfűvel, rozmaringgal megszórhatjuk, összeforgatjuk, és 40-45 perc alatt készre sütjük. 

Címkék: karácsonyi receptek, datolyakrémmel töltött pulykamell, aszalt szilvával töltött szűzpecsenye, narancsos kacsamell

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!