A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Fogyassza sörrel!

Mind a búzasörről, mind a barna sörről elmondható, hogy bizonyos ételekkel nagyon jól párosíthatók, ilyen például a sajt vagy a csokoládé. Az idő hűvösre fordultával nagyon jól tud esni egy tálka sörös-sajtos mártogatós, vagy egy melengető sörös leves. A bátrabbak sütiben is kipróbálhatják különleges, de kicsit markáns aromáját, csokival gazdagítva.

Fotó: Dubravecz Emese

Csirkemell sörös paradicsommártásban

Hozzávalók: 3 szelet filézett csirkemell, 5 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 5 db paradicsom, 1 dl paradicsomszósz, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl barna sör, 1 kiskanál őrölt rozmaring, 1 kiskanál szárított oregánó, 1 kiskanál szárított bazsalikom, 1 kiskanál barna cukor, 1 kiskanál balzsamecet (vagy édesebb gyümölcsecet), só, bors

Egy serpenyőben melegítsünk fel 2 kanál olajat, majd a felszeletelt hagymát, a feldarabolt paradicsomot fonnyasszuk meg rajta. Néhány perc elteltével keverjük bele a paradicsompürét is. Öntsük fel a sörrel, és fűszerezzük rozmaringgal, oregánóval, bazsalikommal. Keverjük át, és alacsony hőfokon főzzük további 15-20  percig, amíg a paradicsom teljesen szétfő. Keverjük bele a barna cukrot és a balzsamecetet.

Míg fő a paradicsomszósz, süssük ki a csirkemelleket. Tálaljuk a sörös paradicsomszósszal, főtt rizzsel vagy tésztával.

Sörös mártogatós

Hozzávalók: 2 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg sajt, 1,5 dl világos sör, 1 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 kiskanál mustár, csipetnyi só, bors

Nagy lyukú reszelőn reszeljük le a sajtot, és aprítsuk fel a fokhagymát. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk rövid ideig. Hintsük meg liszttel, keverjük át, majd folyamatosan kavargatva öntsük hozzá a tejet és a sört. Ízesítsük kevés mustárral, majd mikor már sűrűsödik, adjuk hozzá a reszelt sajtot. Kevergessük fakanállal, míg a sajt teljesen felolvad.

Tálaljuk pirítóssal, francia kenyérrel, vagy valamilyen zöldségmártogatóssal. Jól illik mellé az alma és a szőlő is.

Sajtos sörleves

Hozzávalók: 4 dkg vaj, 1 nagyobb sárgarépa, 1 hagyma, 1 evőkanál liszt, 2 dl sör, 4 dl húslevesalaplé, 15 dkg reszelt sajt, só, bors

Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a hagymát, a sárgarépát. Olvasszuk fel a vajat, és pirítsuk meg a zöldségeket. Hintsük meg kevés liszttel, és keverjük át. Öntsük fel 1 deci húslevessel, és kezdjük főzni a zöldségeket, gyakran átkeverve. Adjuk hozzá a sört és húsleves megmaradt részét. Kis lángon főzzük 10-15 percig, amíg a répa teljesen megpuhul. Ekkor botturmix segítségével turmixoljuk össze.

Adjunk hozzá kevés tejszínt, és a reszelt sajtot. Keverjük, amíg a sajt felolvad. Ha szükséges ízesítsük sóval. Tálaljuk pirítóssal vagy leveskrutonnal.

Csokoládés-sörös kalács

Hozzávalók: 4 dkg vaj, 35 dkg liszt + 4-5 kanál a szóráshoz, 8 dkg cukor, 7 g (1 csomag) instant élesztő, 1,5 dl világos sör, 3 tojás sárgája, 0,8 dl tejszín, 1 tábla étcsokoládé

Aprítsuk fel a csokoládét. Vajjal kenjünk ki egy közepes méretű püspökkenyérformát. Keverjük össze a lisztet a cukorral és az élesztővel. A sört mikrosütőben langyosítsuk fel, és öntsük a liszthez. Robotgéppel kezdjük megdolgozni a tésztát. Adjuk hozzá a megolvasztott vajat, a tejszínt és egyenként a tojások sárgáját.

Gyúrjuk simára a tésztát, és amikor már elválik az edény falától, szórjuk meg liszttel a tetejét, tegyük félre egy órára, majd lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk kb. 30 × 50 cm-es téglalappá. Ebből vágjunk hosszában hat egyforma csíkot, szórjuk meg a feldarabolt étcsokival, kicsit nyomkodjuk is bele a tésztába. A csíkokat rakjuk egymásra, és az így kapott emeletes tésztaréteget vágjuk egyforma négyzetes lapokra. Kb. 5-6 darab jön ki. Ezeket élükkel állítsuk be az előkészített sütőformába.

Hagyjuk meleg helyen pihenni további 30-40 percig. Süssük 175 fokos sütőben kb. 25-30 percig, hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából, hintsük meg porcukorral, és „tépkedjük” szeletekre.

Címkék: sör, receptek, sörös mártógatós, sajtos sörleves, csirkemell sörös paradicsommártásban, csokoládés-sörös kalács

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!