A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Goji, a szuperbogyó

Bár a Himalája völgyében évezredek óta termesztik, figyelmünk középpontjába csak pár éve került. Egy antioxidánsban gazdag gyümölcs, amit egyesek a szépségük és karcsúságuk megőrzéséért fogyasztanak, mások az egészségvédelem tartós titkát látják benne, s a sztárvilágot sem kerülte el a goji berry-hullám.

Fotó: Dubravecz Emese

Több néven ismeretes: ördögcérna, farkasbogyó, lycium barbarum. Míg Európában az egészséges táplálkozás hívei között terjedt el, Ázsiában inkább vágyfokozóként ismerik. Apró, tűzvörös húsa a csipkebogyóra emlékeztet. Íze ugyan kissé fanyarkásabb, mint várnánk, de kedvező tulajdonságai miatt érdemes kitartóan kóstolgatni.

Kiemelkedően magas a bétakarotin-tartalma, ami jót tesz a szemnek, a modern kínai kutatások szerint javítja a látást. A goji a szelénium és a germánium bőséges forrása is, klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy segít a rák megelőzésében, valamint semlegesíti a sugárkezelés mellékhatásait. Normalizálja a vérnyomást, kiegyenlíti a vércukorszintet, koleszterincsökkentő hatással is bír. Táplálja a bőrt is, rendkívül magas antioxidáns-tartalma segít megkötni a szabad gyököket, erősíti a kollagén rostokat.

Enni, inni vagy kenni?
Mivel kissé rágósabb, ropogósabb, mint a többi aszalvány, ezért inkább áztatva, teaként, smoothie-ként, salátára szórva vagy édességbe dolgozva, esetleg reggeli kásában tudom elképzelni. Kezdő goji-fogyasztóként készítsünk egy alap gojiteát, ehhez egy evőkanál szárított bogyót öntsünk le 2 dl meleg vízzel. Áztassuk 20 percig, majd szűrjük le. Ízesíthetjük kevés mézzel, és kortyoljuk el. Rendkívül jó napindító ital. Olykor az áztatás során reszelhetünk mellé mogyorónyi gyömbért, adhatunk hozzá narancs- vagy ciromlevet is, így tovább fokozzuk az immunerősítő hatását. A megmaradt ázott gyümölcsöt később sütibe vagy müzlibe keverhetjük.

Látványosan hat a bőrre, ha a vízbe áztatott bogyót összeturmixoljuk, és kevés joghurttal vagy tejszínnel összekeverve pakolásként kenjük az arcra, majd 15 perc múlva lemossuk.

Gojibogyólekvár
Hozzávalók:

1/2 bögre (kb. 5 dkg) szárított gojibogyó
3 evőkanál méz- vagy agavészirup
1 evőkanál frissen facsart narancslé
1 mokkáskanál fahéj
kb. 50 ml víz

Elkészítés:
A vízzel öntsük le a gyümölcsöt, és egy éjszakára hagyjuk pihenni. Másnap keverjük hozzá a mézet, a narancslevet, és alacsony hőfokon langyosítsuk, hogy a méz felolvadjon, majd turmixoljuk krémes állagúra. Fűszerezzük fahéjjal. Tegyük zárható üvegbe, és tároljuk hűtőszekrényben. Kenhetjük kenyérre vagy keverhetjük müzlibe, zabkásába.

Kókuszos-gojibogyós keksz
Hozzávalók:

14 dkg liszt
6 dkg kókuszliszt (vagy kókuszreszelék lággyá darálva)
6 dkg puha vaj
1 tojás
4-5 evőkanál méz vagy juharszirup
fél bögre (kb. 5 dkg) gojibogyó (beáztatva, majd lecsöpögtetve)
4 kocka fehér csoki

Elkészítés:
A fehér csokit aprítsuk fel. A kókuszreszeléket daráljuk porhanyósra. Egy tálba keverjük össze a lisztet, a kókuszlisztet és a felaprított fehér csokoládét. Adjuk hozzá a mézet, a tojást, a puha vajat, majd a lecsepegtetett gojibogyót, és dolgozzuk össze a masszát. Tegyük a hűtőbe fél órára, majd vizes kézzel formázzunk a masszából diónyi méretű golyókat. Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tálcára, és 160-170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 12-14 percig.  Fémdobozban tároljuk.

Gojis brownie
Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
15 dkg cukor
4 tojás
12 dkg liszt
2 evőkanál keserű kakaópor
fél bögre (kb. 5 dkg) gojibogyó

Elkészítés:
Tördeljük darabokra az étcsokoládét, tegyük a vajjal és a cukorral együtt hőálló tálba, és gőz fölött olvasszuk fel. Miután felolvadt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit lehűlni. Adjuk a csokis masszához a tojásokat. A lisztet keverjük össze a kakaóporral, és szitáljuk bele az olvadt vajas, csokis krémbe. Béleljünk ki egy kb. 20×30-as tepsit sütőpapírral, töltsük bele a csokis masszát, és szórjuk a tetejére a gojibogyót.

Melegítsük a sütőt kb. 160 fokra, és 30-35 perc alatt süssük készre. Kívül kissé roppanós, belül lágyabb sütit kapunk.

Szuperturmix
Hozzávalók:

2 dl mandulatej
1 érett banán
2 szem datolya
1/4 bögre áfonya
1 kiskanál fahéj
2 evőkanál áztatott gojibogyó

Elkészítés:
Áztassuk be 0,5 dl langyos vízbe a gojibogyót. Tegyük a turmixgépbe a banánt, a magozott datolyát, az áfonyát, és öntsük rá a gojibogyót a levével együtt, majd végül a mandulatejet is. Fűszerezzük a fahéjjal, és turmixoljuk az egészet össze.

Címkék: lekvár, egészséges táplálkozás, receptek, goji, kókuszos-goji bogyós keksz, szuperturmix, gojis brownie

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!