A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Melengető őszi raguk

Ahogy a hűvös idő beköszönt, egyre jobban kívánjuk a tartalmas, alapanyagokban gazdag ételeket. Ilyen a kiadós ragu is, ami abban különbözik a hagyományos pörkölttől, hogy az alapot nem pirítjuk le többször a zsírjára, hanem az apróra vágott húst és a zöldségeket egy fűszeres lében összefőzzük. Annál ízletesebb, minél hosszabb ideig párolódnak együtt a hozzávalók.

Fotó: Dubravecz Emese

Mogyorós csirkeragu

Hozzávalók:
5 dkg vaj
2-3 karika csípős zöldpaprika
1 fej vöröshagyma
50 dkg csirkemellfilé
5 gerezd fokhagyma, feldarabolva
2 centis gyömbér
4 evőkanál sós mogyoróvaj (peanut butter)
10 dkg pirított mogyoró
1 nagyobb édesburgonya vagy 15 dkg sütőtök
2 dl paradicsompüré
kb. 6-8 dl húsleves-alaplé

Pirítsuk meg a mogyorót. A hagymát szeleteljük fel. A csirkehúst vágjuk nagyobb darabokra. Forrósítsunk fel kevés vajat, és pirítsuk rajta fehéredésig a húst. Sózzuk, borsozzuk. Amikor kifehéredett, adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, és keverjük bele a reszelt gyömbért, a csípős paprikát és a fokhagymát.

Keverjük össze a ragut, kissé pirítsuk, majd öntsünk alá 2-3 deci húsleves-alaplét. Hagyjuk főni ebben a szószban a húst, majd adjuk hozzá a feldarabolt édesburgonyát vagy sütőtököt, keverjük bele a paradicsomszószt és a sós mogyoróvajat.

Öntsünk hozzá újabb pohárnyi (2-3 dl) alaplevet, és főzzük tovább, amíg a hús és az édesburgonya vagy a sütőtök teljesen megpuhul, a szaftja pedig besűrűsödik. Tálalhatjuk rizzsel vagy lepénykenyérrel.

Vörösboros marharagu

Hozzávalók:
70 dkg marhahús
3-4 evőkanál olaj
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál paradicsomszósz
2 evőkanál liszt
2 babérlevél
1 kiskanál kakukkfű
1 kiskanál barna cukor
3 dl víz
2 dl száraz vörösbor
3 dl húsleves-alaplé
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 szál angolzeller
2-3 kisebb burgonya
4-6 evőkanál olaj
só, bors ízlés szerint

Daraboljuk fel a húst és a zöldségeket. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Pirítsuk meg a húst kisebb adagokban, hogy vékony, barna kéreg kerüljön rá 5-8 perc alatt, majd vegyük ki. Ugyanebbe a serpenyőbe rakjuk bele a felszelelt vöröshagymát, fokhagymát, öntsük fel kevés ecettel, és fakanállal kapargassuk fel az edény alját. Adjuk hozzá a paradicsomszószt, és főzzük néhány percig.

Ebbe a szószba tegyük vissza a húst, szórjuk meg liszttel, és főzzük 1-2 percig, majd kanalazzuk át egy jénai tálba vagy tepsibe.Öntsük fel borral, vízzel és a húsleveslével. Fűszerezzük kakukkfűvel, babérlevéllel, barna cukorral, sóval, borssal. Lefedve süssük 1-2 órán át. Tegyük bele a feldarabolt répákat, a zellert és a burgonyát, és süssük még legalább 60 percig.

Indiai lencsés-sárgaborsós ragu

Hozzávalók:
10 dkg vörös lencse
10 dkg sárgaborsó
20 dkg (fél konzerv) csicseriborsó
1 cukkini
1 kiskanál kurkuma
2-3 evőkanál kókuszolaj
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
½ kiskanál kömény
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 centi reszelt gyömbér
2 paradicsom feldarabolva
1 evőkanál paradicsompüré
½ kiskanál őrölt bors
1 kiskanál garam masala (indiai fűszerkeverék)
só 

Egy éjszakára áztassuk be a lencsét és a sárgaborsót. Másnap mossuk át, és 3-4 bögre vízben tegyük fel főni. Adjuk hozzá a kurkumát, kevés sót, és főzzük, amíg a borsó és a lencse megpuhul. Közben egy serpenyőben forrósítsuk fel a kókuszolajat. Dobjuk hozzá a köményt, a fokhagymát és a reszelt gyömbért.

Pirítsuk át, adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, és pároljuk meg. Tegyük bele a cukkinit és a paradicsomot, a paradicsomszószt, és főzzük tovább. Kanalazzuk bele a megfőtt lencse felét, a másik felét turmixoljuk krémesre.

Ezt a pürét is keverjük bele a raguba. Adjuk hozzá a csicseriborsót, és fűszerezzük garam masalával. Főzzük tovább, amíg a szósz besűrűsödik.Tálalhatjuk indiai lepénykenyérrel vagy párolt rizzsel.

Címkék: receptek, vörösboros marharagu, indiai lencsés-sárgaborsós ragu, mogyorós csirkeragu, raguk

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!