A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hó - jég - ötkarika

Viszonylag kevés hófödte csúcs található görög földön, így nem csoda, ha az ókori olimpiákon - mai fogalmaink szerint - csak nyári sportágak szerepeltek.

Fotó: MTI

Aligha kritizálhatjuk tehát Pierre de Coubertin bárót, amiért a modern kori olimpiák elindításakor nem gondolt a havas-jeges sportok képviselőire. A sokáig csak az északi országokban űzött sportágak elsőként 1924-ben, a franciaországi Chamonix-ban szerepeltek különálló olimpián, akkor még csak hat sportág 16 versenyszámával. A mára elsárgult fekete-fehér fotók megörökítették a téli játékok első bajnokát, az 500 méteren győztes amerikai gyorskorcsolyázó, Charles Jewtraw futását. Dédanyáink szép emlékként gondolhatnak vissza a három olimpiát is megnyerő norvég műkorcsolyázó, Sonja Henie kecses mozdulataira. A világháború után a téli sportok gyors fejlődését sokáig csak a helyszíni nézők láthatták, így az ’56-os olimpián triplázó Toni Sailer még csak Ausztriában vált nemzeti hőssé. A tizenkét évvel később szintén mindhárom alpesi versenyszámot megnyerő Jean-Claude Killy azonban - az akkor beinduló televíziós forradalomnak hála - már globális sztár lett a téli sportok világában.

Pedig lett volna mit szalagra venni korábban is: páros műkorcsolyázóink, Kékesy Andrea és Király Ede St. Moritz-i ezüstérme vagy a Rotter-Szollás páros (1932-36) és a Nagy-testvérek (1952-56) két-két bronzérme máig szép sikernek számít. Hat megszerzett téli olimpiai érmünk közül mozgóképen csak a Regőczy Krisztina - Sallay András jégtáncos pár 1980-as ezüstje él velünk. Az abban az évben világbajnokságot nyerő, máig népszerű kettős Lake Placidben csak vitatott bírói döntéssel szorult a második helyre a sportágat uraló szovjetek mögé. A modern kor havas-jeges sportjai számos versenyzőt tettek sztárrá az évek során, az olasz sármőr, Alberto Tomba, a ’80-as olimpián a szovjeteket is legyőző amerikai jégkorongcsapat, a „kommunizmus legszebb arca”-ként sikeres Katarina Witt, vagy éppen napjaink egyik legjobbja, Lindsey Vonn neve közismertté vált világszerte.

Szocsira a téli olimpia is szépen kinőtte magát, a programba újonnan felvett 12 versenyszámmal együtt már 98 aranyérem talált gazdára. A Fekete-tenger partján rendezett versenyeken a 16 fős mini magyar küldöttség mellett ott voltak az olimpiákkal örökre egybeforró görögök is. Bár havuk most sincs több mint az ókorban, az olimpiai eszme kötelez. Hiszen Coubertin óta tudjuk, hogy van, amikor a részvétel a fontos…

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!